“Ekmekte %1, sütte %8 KDV olmaz”

0
751
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel

SETBİR Başkanı Tarık Tezel, ekmekte KDV’nin yüzde 1’e indirip karbonhidratın desteklendiğini, sütte ise yüzde 8 KDV ile proteinin ötelendiğini belirtti. Habertürk Gazetesi’nden Esen Y. Evran’a konuşan Tezel ayrıca süt ve et sektörünün Gümrük Birliği’ne hazır olmadığı konusunda da uyarılarda bulundu.

Habertürk Gazetesi’nden Esen Y. Evran‘a konuşan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri Ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel, “Türkiye sebze ve meyvede gümrük birliğini göğüsleyebilir. Ama süt ve et buna hazır değil. Üretimde miktar ve kalite iyi, ancak kalite maliyetlerimiz yüksek. Ekmekte KDV’yi 1’e indirip karbonhidrat desteklenirken sütte yüzde 8 KDV ile protein öteleniyor. Önce bu düzeltilmeli” dedi.

Üretilen 19 milyon ton sütün sadece 9 milyon tonunun kayıt altında olduğuna dikkat çeken Tezel; “Temmuz ayından itibaren gümrük birliğinde liberalizasyon görüşmeleri başlıyor. Türkiye tarım ürünleriyle, sebzesiyle, meyvesiyle bir handikapa düşmeden rekabetçi olarak gümrük birliğini göğüsleyebilir. Ama süt ve et buna hazır değil. Sökterde sanayi üretimi kalitemiz çok yüksek, uluslararası rekabete hazırız. Ama kalite maliyetlerimiz ve diğer girdi maliyetlerimiz yüksek.” şeklinde konuştu.

Süt sektörü için 2016’nın zor bir yıl olduğunu anlatan Tezel, şöyle devam etti:

“2015 yılında AB süt kotalarının kalkması sonucu dünya süt ürünleri fiyatlarının düşmesiyle birlikte büyük düşüşler yaşadı. Rusya ile olan ihtilaflar, müttefiki Çin’in AB ile Rusya’nın ihtilafları dolayısıyla AB’den alacağı ürünlerin siparişlerini durdurmasıyla AB’de 32 Euro olan süt fiyatları 17-20 Euro’ya kadar düştü.

“Bizde de sübvansiyonlara ihtiyaç var”

Türkiye’de de 2014 yılında 347 milyon dolarlık süt ve süt ürünleri ihracatı yapılmışken, bu değer 2015 yılında yüzde 20 azalarak 271 milyona düştü. 2016 yılında bir miktar toparlanma yaşanarak, ilk 10 aydaki ihracatımız 272 milyon dolara çıktı. Uluslararası bir rekabet var. Türkiye üretimde çok büyük ama bunu hızla kayıt altına almamız lazım. Ve süratle AB veya dünya normlarında bir kaliteye ulaştırmamız gerekiyor. Bunun için de üretici bazında mesleki yeterlilikleri yükseltiyor olmalıyız. Aralık ayı itibarıyla bakanlık bir standart belirledi. Çiğ süt fiyatı 121 kuruş, ama yüzde 3.5 yağlı ve 3.2 proteinli süt için belirlendi bu standart. Diyor ki üretici ‘Avrupa’daki süt fiyatları yükseliyor’. Ama bizim 3.5 yağımıza karşın onlarınki 4.0 yağ, 3.5 protein. Kalite maliyetlerini koyduğumuz zaman bizim süt hep pahalı. Bu maliyetlerle yurt dışında rekabet edemezsiniz. AB yıllardan beri sübvanse ediyor. ABD ve Yeni Zelanda’da sübvansiyon var. Bizde de sübvansiyonlara ihtiyaç var. Bizde zaman zaman var, ama esnek olarak dış piyasalar takip edilmediği için o zamanını bulmuyor.

Kamu karar verene kadar fiyat değişiyor. Daha hızlı bir regülasyona ihtiyaç var.” Tezel, ilk etapta yapılması gerekeni de şöyle özetledi: “Ekmekte yüzde 1 KDV ile karbonhidratı teşvik ediyoruz, ama sütte yüzde 8 KDV ile hayvansal proteini öteliyoruz. Bunun düzeltilmesi lazım.”

Kaynak: Habertürk

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz