Çiğ süt fiyatı 9 kuruş arttı

0
569
USK, çiğ sütün yeni litre referans fiyatının 1 Ağustos 2017-28 Şubat 2018 tarihleri arasında geçerli olmak üzere “1 lira 30 kuruş” olmasını kararlaştırdı.

Bugün toplanan Ulusal Süt Konseyi (USK), 1 Ağustos 2017 – 28 Şubat 2018 dönemi için çiğ sütün referans litre fiyatının 1 lira 21 kuruştan, 1 lira 30 kuruşa yükseltildiğini açıkladı. Toplantıda, çiğ sütün minimum yağ değerinin yüzde 3,6, minimum protein değerinin ise 3,2 olması kararlaştırıldı.

Çiğ süt fiyatlarının değerlendirilmesi için yılda iki kez toplanan Ulusal Süt Konseyi (USK), bu yılın ikinci değerlendirme toplantısını 30 Haziran 2017 Cuma günü Ankara’da gerçekleştirdi. Toplantıda, çiğ sütün yeni litre referans fiyatının 1 Ağustos 2017-28 Şubat 2018 tarihleri arasında geçerli olmak üzere “1 lira30 kuruş” olması kararlaştırıldı. Çiğ sütün taşıması gereken kalite değerleri de yağ da 3,6, protein değerinde ise 3,2’ye yükseltildi.

SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel

Çiğ sütte belirlenen yeni referans fiyatı hakkında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Tezel, dünya piyasalarında son iki yıldır çiğ süt fiyatlarının yüzde 60’a varan oranda düştüğünü, buna karşın Türkiye’de süt fiyatlarının bu dönemde gerilemediğini ancak bununla birlikte üreticilerin de aynı dönemde ciddi bir fedakarlığa katlandığının açık olduğunu vurguladı.

“Hayvan yetiştiriciliğinin zorluklarının yanı sıra girdi maliyetlerindeki artışlar, elbette üreticimizi de sıkıntıya soktu.” diyen Tezel değerlendirmesine şu sözlerle devam etti:

“Bu sıkıntıyı bir nebze olsun gidermek için 2016 yılının sonunda bir iyileşme sağlanarak çiğ sütün litre fiyatı % 5 oranında artış ile 115 kuruştan 121 kuruşa yükseltildi. Yanı sıra 2016 yılının başında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da yemde KDV’nin düşürülmesi, Et ve Süt Kurumu (ESK) tarafından uygulanan piyasa düzenleme modeli, USK fiyatlarının uygulanmasında gösterilen titizlik gibi, krizin tüm sektör paydaşları açısından selametle aşılması için çok etkin politikalar yürüttü. Bu sayede üreticisi, süt sanayicisi, yem sanayicisi ve hatta besicisiyle sektör ve kamu yönetimi bu zor dönemi en iyi koşullarda aşmaya çalışıyor.

Bugün ise bir taraftan yem girdi maliyetlerinin düşürülmesi için gümrük vergilerinde yapılan indirimlerle, diğer taraftan USK’nın bugün belirlediği çiğ süt fiyatıyla üreticimiz bir nebze daha nefes alacak. Girdiğimiz hasat döneminde kaba yem maliyetlerinde beklenen iyileşmeyi de göz ardı etmemek gerekir. Öte yandan piyasada hala sürmekte olan talep sıkıntısını aşabilecek ihracat tedbirlerinin uygulanmasında bugüne kadar olduğu gibi bakanlığımızın yaratacağı yeni modelleri ve desteklemeleri de sektör olarak beklemekteyiz.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz