Çelik: “3-5 kişinin yanlışı koca sektörü lekeliyor”

0
1007

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, süt sektöründeki fırsatçılara yönelik, “Kurnazlığa ne gerek var, kimi aldatacaksınız bu devirde? 3-5 kişinin bir yanlışı ile koca bir sektörü lekeleyecek tablolar oluşturuyorsunuz. Zincir halkasını koparmayalım koptuğu zaman hepimiz kaybederiz” dedi.

asud_toplu

Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri Sanayicileri Derneği’nin (ASÜD) 4. Olağan Genel Kurulu’na katılan Çelik, göreve geldiğinden itibaren yaptıkları çalışmalarda, tarım ve hayvancılığın geleceği ile ilgili tespitlerini 20 başlık altında belirlediklerini bildirdi.

Tespit edilen ana konuların çözümü noktasında çalışmalarına hız verdiklerinin altını çizen Çelik, ağırlıklı olarak süt üreticileri ve süt sanayicileri ile bir araya geldiklerine dikkati çekti.

Çelik, hayvan varlığını ve süt üretimini artırmak gerektiğini vurgulayarak, bir masada olabilmenin, aynı atmosferde enine boyuna meseleleri tartışabilmenin önemine değindi.

Sorun alanlarını tespit edebilmek ve bu sorun alanlarını masadan kaldıracak bir irade ortaya koyabilme gerektiğinin altını çizen Çelik, bir işin kolayına kaçarak, ette de sütte de mevsimlik bir politika içinde olmanın Türk sanayisine ve üretimine hiçbir şey kazandırmayacağını söyledi.

“Sektörde kalıcı çözümlerden yanayız”

Çelik, kalıcı çözümlerden yana olduklarına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Sektör içerisinde birçok sorun var. Bunları derleyip toparlamamız gerekiyor. Keyfilik olmaz, işletmeci kâr da edecek, kim diyor ‘kâr etmeyin’ diye? Kurnazlığa ne gerek var, kimi aldatacaksınız bu devirde? 3-5 kişinin bir yanlışı ile koca bir sektörü lekeleyecek tablolar oluşturuyorsunuz? Şeffaf, açık bir şekilde hem sorunlarımızı tartışalım, hem sorunları çözelim. Zincir halkasını koparmayalım, koptuğu zaman hepimiz kaybederiz.”

Kantinlerde bazı süt ürünlerinin yasaklanmasına ilişkin eleştirilere yönelik Çelik; "Bilimin öncülüğünde içeriği ile ilgili yapılması gereken bir müdahale söz konusu ise bu genelgeyi ortadan kaldıracak bir çalışma yapılabilir." şeklinde konuştu.
ASÜD Genel Kurulu’na Bakan Çelik ile birlikte, Müsteşar Nusret Yazıcı, Bakanlık Müşaviri Ali Koyuncu ve İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan da katıldı.

“Örgütler, netice alan dinamik yapıda olmalı”

Birliklerle ilgili bir çalışma yürüttüklerini hatırlatan Çelik, “Birlikleri kapatmaya çalışıyorlar diyorlar. Yok böyle bir şey. Tam tersine sivil toplum örgütü, netice alan, dinamik bir örgüt olmalı, görevleri belli, sonuç alıcı olmalı. Yoksa aynı şeyleri bin kişiden dinlemenizin bir anlamı yok. Onun için çaresini söyledik, ‘derli toplu hale gelelim’ diye. Şimdi o çalışmayı yasal olarak taraflarla konuşarak çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Örgütlenme hedefsiz hale gelirse kargaşanın meydana geleceğini, kişisel ilişkiler, başkanlık elde etme yarışlarının ortaya çıktığını dile getiren Çelik, işin hizmet değil, kendi iç bünyelerindeki birliklerin kavgasına dönüştüğünü söyledi.

Çelik, yeni bir sivil yapılanma oluşturulmak için adım attıklarını belirterek, üretici, birlik ve bakanlık arasında köprü görevi görecek bir yapılanmanın ortaya çıkacağına dikkati çekti.

“ESK 6 günde 900 ton süt alımı yaptı”

Et ve Süt Kurumunun (ESK) süt alımına başladığını anımsatan Çelik, “Bugün 7’nci günü. 6 günde 900 ton süt alımı gerçekleşti. Aslında biz günlük bin 600 ton kota vermiştik. Tablo açık 10’da 1 noktasında bir süt alımı ve süt tozuna dönüştürme mesaisi var” dedi.

Çelik, hükümet olarak taşın altına ellerini koyduklarını dile getirerek, ileri dönemlerde de süt arzı arttığında talebi artırır yönde çalışmalar sürdüreceklerini söyledi.

Kantinlerde bazı süt ürünlerinin yasaklanmasına ilişkin eleştirilere yönelik Çelik, şöyle konuştu:

“Belki de süt ürünlerinden önce çıkarılması gereken çok genelge var. Ama Bakan arkadaşlarımız hangi tespitlerle bunu yapmışlarsa bizzat kendileri ile görüşeceğiz. Bu değerlendirmeyi yapacağız, ürünlerin çocuklara hitap etmesi ile ilgili ürünlerin içeriğine ilişkin bir değerlendirme gerekiyorsa bunu da yapmak lazım. Bilimin öncülüğünde içeriği ile ilgili yapılması gereken bir müdahale söz konusu ise bu genelgeyi ortadan kaldıracak bir çalışma yapılabilir.”

Çelik, beslenme konusunda yanlış yorumlar yapan kişiler olduğunu, bunun için ileride bilim insanları ve bakanlığın yetkililerinin televizyon programlarına çıkarak, doğru bilgilendirme yapacaklarını anlattı.

KDV indirimi konusunda müjdeci yaklaşım doğru değil

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Çelik, meyve-sebze ve kırmızı etin perakende satışta yüzde 8 olan KDV oranını yüzde 1’e indirileceği yönünde çıkan haberlerin sorulması üzerine şu cevabı verdi:

“Üreticiler açısından bu soru önemli ama biz ne Bakanlar Kurulu’nda ne şahsım ne de Maliye Bakanımızla bu konuyla ilgili bir görüşmem olmadı. Onun için bu önemli bir konudur. Bununla ilgili böyle bir müjdeci yaklaşımı doğru bulmuyorum. Görüşme yaptıktan sonra bir şey söylemek doğru şu anda bununla ilgili bir değerlendirmemiz olmuş değil.”

“Biz kuralların hakim olmasını istiyoruz”

Süt fiyatlarındaki son durum hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Çelik, şöyle konuştu:

“Biz kuralların hakim olmasını istiyoruz. Sütün fiyatı 1 lira 15 kuruş olarak belirlenmişse buna sadık kalmak gerekiyor anlamında bir değerlendirme yaptık. Tabi bir anda 80-90 kuruşlara aracılar vasıtasıyla belli bölgelerde sütün düştüğünü görünce ister istemez o verilen sözler çerçevesinde bir değerlendirme yapma durumu oldu. Ayrıca bir şey söylemek önemli değil gereğini yapmak gerekiyor. Bu konuda biz sanayicilerimize üreticilerimize destek verdik. Bunun yanında da Et ve Süt Kurumu’ da devreye girdi. Ama gördük ki şu an itibariyle biz 9 bin ton beklerken 900 ton geldi. Dolayısıyla sektör üreticiler sanayiciler buradaki fazla süt dediğimiz sütle ilgili gerekli alımlar yapılınca biraz rahatlama olduğunu söyleyebilirim. Zaten öteden beri birkaç aylık dönem içerisinde bazı sıkıntıların yaşanabileceğini tüm sektör temsilcileri söylemişlerdi, biz de ifade etmiştik. Bu süreci aşmak için şu anda el birliği içerisindeyiz. İnşallah üreticilerimiz açısından sütümüzün ve hayvancılığımızın geleceği açısından güzel şeyler olacak inancındayım. Sütün varlığının artması hayvan varlığımızın gelişmesine katkı sağlar. Ama bugün süt aldınız şeklinde bir yaklaşım değil de eğer piyasada süte talep oluşuyorsa süt arzı devam ediyorsa hayvan varlığı da gelişiyor demektir. O açıdan önemli o gelişiyor inşallah.”

Harun Çallı ile devam

Süt sektöründeki gelişmelerin değerlendirildiği genel kurulda yapılan seçimler sonucunda ASÜD yönetimi de belirlendi. ASÜD Yönetim Kurulu Başkanlığını yeniden Harun Çallı üstlenirken, Başkan Yardımcısı Pınar Süt’ten Gürkan Hekimoğlu, Sayman Üye de Güneş Süt’ten Muzaffer Güneş oldu.

ASÜD Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu:

Harun Çallı – Milkon Süt ve Gıda/Başkan; Gürkan Hekimoğlu – Pınar Süt/Başkan Yardımcısı; Muzaffer Güneş – Güneş Süt Gıda/Sayman Üye; Ali Sözen – Ak Gıda; Şükrü Dinçer – Unilever Türkiye; Mustafa Ekici – Ekiciler Süt Gıda; Murat Karlıbaş – Bahçıvan Gıda; Atila Kanbur – Yaşar Dondurma ve Gıda; Laurent Boissier – Danone Tikveşli; Kosat Gürler – Gür Süt; Ekrem Kaan – Kaanlar Gıda; Faruk Tahsildaroğlu – Tahsildaroğlu Süt; Yılmaz Karadeniz – Karadeniz Kardeşler Gıda; Mustafa İlbaş – Bel Karper Gıda; Berk Apak – Sanset Gıda Turizm

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz