Amerika Birleşik Devletleri Meclis ve Kongre Üyeleri, Gıda ve İlaç Dairesinden (FDA) bitki tabanlı ürünlerin ‘süt’ olarak etiketlenmesini tekrar değerlendirmesi ve gerekli önlemlerin alınması talebinde bulundu. Geçmişte, FDA’nın bitki tabanlı imitasyon ürünlerin ‘süt, peynir veya yoğurt’ olarak etiketlenmesine bir sınırlama getirmesini talep etmiş olan süt üreticilerinden mektuba destek geldi.
Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisi Üyesi Peter Welch (Vermont) ve Mike Simpson (Idaho) tarafından kaleme alınan ve 32 Kongre üyesi tarafından imzalanan mektup Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) iletildi. Mektupta FDA’dan, bitki tabanlı ürünlerin ‘süt’ olarak etiketlenmesinin incelenmesi ve bu gibi ürünlerin üreticilerine karşı ‘uygun önlemlerin’ alınması talep edildi.
Meclis ve Kongre Üyeleri tarafından FDA’ya iletilen mektupta ayrıca, süt içermeyen bitki tabanlı ürünlerin üreticiler tarafından ‘süt’ olarak etiketlenmesinin “tüketicileri yanıltıcı, süt endüstrisine zarar veren ve sütün tanımlanma standardının ihlali’ olduğu belirtildi.
Mektupta ayrıca süt fiyatlarının 2014 yılından beri düşüşte olduğu ve bu durumun süt üreticileri açısından ‘ciddi finansal bir kriz’ anlamına geldiği diğer yandan bitki tabanlı ürünlerin satışlarının muazzam bir büyüme sergilediği belirtildi. Mektupta; “Nielsen tarafından yakın zamanda yapılmış olan bir araştırma, geçen beş yılda belli bitki tabanlı ürünlerin satışlarının %250 oranında artış sergilediğini ortaya koyuyor. Diğer yandan süt satışları 2015 yılında %7 oranında düşüş sergiledi.” açıklamasına yer veriliyor.
Üreticilerden destek
Mektuba daha önce geçmişte benzer kaygıları dile getiren ve FDA’nın bitki tabanlı imitasyon ürünlerin ‘süt, peynir veya yoğurt’ olarak etiketlenmesine bir sınırlama getirmesini talep etmiş olan süt üreticilerinden ve endüstrisinden destek geldi.
Bir tohum, kuruyemiş veya baklagilllerden elde edilen bir ürünün ‘süt’ olamayacağını belirten Amerika Ulusal Süt Üreticileri Federasyonu Başkanı Jim Mulhern; “Bu ürünlerin yanlış etiketlendiğine dair kaygılarımızı ilk kez dile getirişimizin ardından geçen yıllarda ‘süt’ kelimesini kullanan taklitlerin sayısının hızlı bir şekilde arttığına şahit olduk… Bu konuda yeni yasal düzenlemelere ihtiyaç duymuyoruz, sadece FDA’nın mevcut yasalarda yer alan düzenlemeleri hayata geçirmesine ihtiyaç duyuyoruz.” açıklamasında bulundu.
Sütün standart tanımının yasal düzenlemelerde yer aldığına dikkat çekilen mektupta bitki tabanlı ürünlerin süt ile aynı besin değerlerine sahip olmadığına da dikkat çekiliyor.
Uluslararası Süt Ürünleri Üreticileri Derneği (IDFA) Başkanı Michael Dykes da yaptığı açıklamada süt ürünlerin taklitlerinin bu ürünleri satın alan kişilere süt ile aynı miktarda doğal besin değeri sağlamadığını belirtti. Dykes yaptığı açıklamada ayrıca süt ürünü olmayan ancak ‘süt’ olarak etiketlenen içeceklerin sütün sahip olduğu besin değerine sahip değilken tüketicilerin aksi şekilde düşünmesine neden olabileceğini belirtti ve bu durumun da tüketicileri yanıltıcı olduğuna dikkat çekti.