Spor beyanı taşıyan gıda ürünlerinin lansmanında yüzde 29 artış oldu

0
2551
Group of people doing yoga with yoga instructor at health club

Innova Market Insights 2018 verileri son iki yılda bir şekilde spor beyanı taşıyan gıda ürünlerinin  lansmanında %29 artış olduğunu gösteriyor. Aynı araştırmaya göre spor pazarının 2021 yılında 15 milyar Euro’ya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yapılan araştırmalar toplumların günümüzde karşı karşıya kaldığı başlıca sağlık sorunları olarak bulaşıcı olmayan hastalıkları gösteriyor. Geçmişte bulaşıcı hastalıkların yarattığı endişeyi 21. yüzyılda diyabet, aşırı kilo, obezite, osteoporoz ve kardiyovasküler hastalıklar oluşturuyor. Uluslararası Diyabet Federasyonu verileri 2017 yılında 20 ile 79 yaşları arasında yaklaşık 425 milyon yetişkinin  diyabetle yaşadığını gösteriyor. Bu sayının 2045 yılına kadar dünya çapında 629 milyona yükseleceği öngörülüyor. Avrupa’da aşırı kilo ve şişmanlık, sağlıksız beslenme ve fiziksel hareketsizlik gibi nedenlerden dolayı diyabet eğilimi her yaş grubunda artış gösteriyor.

Diğer yandan Dünya Sağlık Örgütü – WHO verileri Avrupa’da 11 yaş grubunun üçte birinin aşırı kilolu veya obez olduğunu işaret ediyor. Bununla birlikte uzmanlar, bu rahatsızlıkların çoğunun başlangıç aşamasındayken sağlık odaklı bir beslenme düzeniyle önlenebilir olduğunun altını çiziyor. Araştırmalar, Tip 2 diyabet vakalarının %70’inin, daha sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı benimsenerek önlenebilir veya ertelenebilir olduğunu işaret ediyor. Bu oran 2040 yılına kadar 160 milyon vakaya eşdeğer görülüyor.

21. yüzyılda sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzına olan eğilim, ‘Sportifleştirme’ trendinin gelişmesine katkı sağladı. Bu trendle, giderek artan sayıda ana akım tüketicisi, sportif ürünlere büyük ilgi gösteriyor. Sportifleştirme, modadan, kozmetiğe, teknolojiden beslenmeye kadar pek çok alanda, sporun tüketici yaşamında sıklıkla yer almasıyla yaygınlaşıyor. Tüketiciler, nadiren spor yapsalar bile sportif bir görüntü sergilemek istiyorlar. Sportif ürünler artık sadece sporculara değil, aktif yaşam tarzını benimseyen herkese hitap ediyor. Innova Market Insights 2018 verileri son iki yılda bir şekilde spor beyanı taşıyan gıda ürünlerinin  lansmanında %29 artış olduğunu gösteriyor. Aynı araştırmaya göre spor pazarının 2021 yılında 15 milyar Euro’ya ulaşacağı tahmin ediliyor.

Dünyadaki sağlıklı ve aktif yaşama uygun beslenme trendleri arasında en gündemde olan “sportifleştirme” temasından ilham alarak, yiyecek ve içecek üreticilerini bu alanda ürün geliştirmeye yönlendiren fonksiyonel bileşen üreticisi BENEO’nun bir araştırmasına göre ise Avrupa pazarındaki tüketicilerin %36’sını, haftada 2 ya da 3 kez düzenli spor yapan, sağlıklı yaşam tarzını benimseyen aktif tüketiciler oluşturuyor. FMCG Gurus 2017 rakamları ise koşu, bisiklet gibi dayanıklılık sporları ve spor salonunda düzenli spor gibi aktiviteler içinde olan bu aktif tüketicilerin çoğunluğunun, uzun süreli enerji arayışında olduğunu gösteriyor. 

Yenilikçilikten yana olan üreticilerin, daha sağlıklı ve daha aktif yaşam arayışında olan tüketicilerin artan isteklerini karşılamaya yardımcı ürün ve bileşenlere yönelmeleri gerekiyor. Tüketiciler, egzersiz ve beslenme arasındaki dengeyi bulmak için aktif ve sağlıklı yaşamı birleştirmek istiyor. Kilo verme hedeflerini destekleyen ve yoğun bir gün geçirmeleri için onlara doğru enerjiyi sağlayan sporcu ürünlerini tercih ediyorlar.

Diğer taraftan Avrupalı tüketicilerin %70’inden fazlası, şeker alımını azaltmaya çalışıyorken, %58’i, kilolarını kontrol etmek istedikleri için bunu yapıyor. Şeker azaltma ve ikamesi, obezite, kardiyovasküler hastalık (CVD), diyabet gibi hastalıkların artan zorluklarıyla mücadele etmede sağlıklı alternatifler olarak öne çıkıyor. Şeker ikamesinin daha düşük kan şekeri seviyeleriyle bir arada ilerlemesi gerekiyor. Sadece bu şartla şeker ikameleri tüketicilerin ve sağlık profesyonellerinin hedeflediği yararı sağlıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz