Marmara çikolatayı Doğu şekerlemeyi tercih ediyor

0
909

Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu (ŞTG) Başkanı Hidayet Kadiroğlu, şeker ve çikolatada hediyelik ürünlerin yüzde 90’nın bayramlarda tüketildiğini söyledi. Kadiroğlu, bayramda Marmara Bölgesi’nde çikolata, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise şekerleme ürünlerinin satışlarının arttığını belirtti.

Şeker ve çikolatada hediyelik ürünlerin yüzde 90’nın bayramlarda tüketildiğini vurgulayan Kadiroğlu, sektörün de bu dönemde bayram yaptığını söyledi. Türkiye’nin her bölgesinde satışların arttığını belirten Kadiroğlu, “En fazla artış Marmara Bölgesi’nde yaşanıyor. Marmara Bölgesi’nde çikolata satışları artarken, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da ise şekerlemeler daha iyi ciro yapıyor.” dedi.

Hidayet Kadiroğlu, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık çikolata ve şeker tüketiminin dünyaya ortalamasının çok gerisinde olduğunu kaydetti. Türkiye genelinde kişi başı şekerleme tüketimi 2,5 kilogram seviyesinde olduğunun altını çizen Kadiroğlu, “ABD’de ise kişi başına tüketim 6 katı daha fazla. Bu da daha gidilecek yolun olduğunu gösteriyor.” İfadesini kullandı.

Bayramların, dünyadaki kişi başı şeker ve çikolata tüketimine en çok yaklaştığımız zamanlar olduğunu vurgulayan Kadiroğlu, tüketicilerin, ürünlerin üretim izinlerine, üretim tarihi ve son tüketim tarihlerine çok dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

Sıcağa dayanaklı ürünler daha çok tercih ediliyor

Mevsime, genel moda trendlerine ve konjonktüre göre tüketim tercihlerinin değiştiğini aktaran Kadiroğu, şöyle konuştu: “Tüketici internetten güven duyduğu markaları ve lezzetini-ölçüsünü bildiği ürünleri de sipariş verebiliyor. Bayramların yaz aylarına gelmesiyle sıcakta erimeyen, şekli bozulmayan şeker ürünlerine yöneliş oldu. Şekerle kombine edilen çikolata ürünleri de erimeye dayanaklı olduğu için tercih ediliyor. Bu yıl bayram tatilinin çok uzun olması bizde bir değişken olabilir. İnsanlar hediyeleriyle bayram ziyaretleri yerine sahillere uzun tatile giderse sektörün beklentisi gerçekleşmeyebilir. Çünkü hediyelik satışları sektöre bayramı yaşatan satışlar.”

Türkiye dünyada 18. Sırada

Sektörün her yıl ortalama yüzde 10 büyüdüğüne dikkat çeken Kadiroğlu sektör ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu: “Dünya şekerleme ihracat liginde Türkiye 18. sırada. 2016 yılı sonu ihracat hedefimiz 2.5 milyar dolar. 200 ülkeye ihracat gerçekleştiren Türk şekerleme sektörü, son yıllarda yapmış olduğu teknolojik yatırımlar ve inovatif ürünler sayesinde her geçen yıl adından daha fazla söz ettiriyor. Ortadoğu ve çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılara rağmen rotamızı Uzakdoğu ve Amerika kıtasına çevirerek ihracatımızı düşürmeden artırdık. Özellikle Güney Amerika kıtasında gitmedik stratejik ülke bırakmadık, gitmeye de devam edeceğiz. 2023 senesinde 10 milyar dolar şekerleme ihracatı hedefine doğru emin adımlarla ilerliyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz