Şeker Tebliği taslağı ile bazı şeker türlerinin isimleri güncelleniyor…

0
3423
Nazan Maraş / N-ler Food Consulting - [email protected]

Şeker Tebliğ Taslağı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 09 Ağustos 2018 tarihinde görüşe açıldı. Bu taslak yürürlüğe girdiği zaman 23 Ağustos 2006 tarihinden beri yürürlükte olan  “Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliği” yürürlükten kalkmış olacak.

Taslak tebliğ yayınlandığında halen faaliyet gösteren gıda işletmecilerine 31 Aralık 2019 tarihine kadar bu Tebliğ hükümlerine uyum için süre verilmiş. Bu süreçte yine eski tebliğ hükümleri geçerli olacak.

Şeker Tebliği, Avrupa Birliği uyum çalışmaları çerçevesinde 2001/111/EEC sayılı “İnsan Tüketimine Sunulan Şekerlere” ilişkin Konsey Direktifi dikkate alınarak hazırlanmış.

Şeker Tebliğinin amacı; şekerlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde hazırlanması, işlenmesi, üretilmesi, depolanması, taşınması, muhafaza edilmesi ve piyasaya arzını sağlamak üzere bu ürünlere ilişkin usul ve esasların belirlenmesi olarak belirtiliyor.

Tebliğ ile şekerler; “yarı beyaz şeker, beyaz şeker, ekstra beyaz şeker, şeker çözeltisi, invert şeker çözeltisi, invert şeker şurubu, nişasta bazlı glukoz şurubu, nişasta bazlı kurutulmuş glukoz şurubu, dekstroz veya dekstroz monohidrat, dekstroz veya susuz dekstroz, fruktoz ile pudra şekeri” olarak tanımlanıyor.

Tebliğde yer alan ürünlerin satış isimlerinin, tanımlarda yer alan yukarıdaki isimlendirmeler ile yapılması şartı var.

Peki, bu yeni taslak ile 2006 yılında yayınlanan Şeker Tebliği’nin hangi hükümleri değiştirilmiş veya hangi yeni hükümler eklenmiş?

Taslak ile bazı ürünlerin isimlendirmesinin değiştirildiğini, redaksiyonel değişikliklerin yapıldığını ve tebliğe dayanak olan mevzuat tarih ve isimlerinin güncellendiğini görüyoruz.

Etiketleme kuralları

Taslak tebliğ ile yapılan en önemli değişiklik ürünlerin satış isimleri ve etiketleme kuralları ile ilgili.

Bildiğimiz gibi piyasada rafine şeker adı ile satılan ürünler var. Rafine şeker tanımı artık kullanılamayacak. Bunun yerine ekstra beyaz şeker ifadesi kullanılacak.

Halen yürürlükte ola tebliğde; glukoz şurubu veya glukoz-fruktoz şurubu veya fruktoz-glukoz şurubu tanımları artık nişasta bazlı glukoz şurubu veya nişasta bazlı glukoz-fruktoz şurubu veya nişasta bazlı fruktoz-glukoz şurubu olarak değiştirilmiş. Bu ürünlerin nişasta veya inulinden elde edilebileceği de tanımlarda belirtiliyor.

Aynı kural, kurutulmuş glukoz şurubu veya kurutulmuş glukoz-fruktoz şurubu veya kurutulmuş fruktoz-glukoz şurubu için de geçerli. Yani bu ürünlerin satış isimlerinde, nişasta bazlı kurutulmuş glukoz şurubu veya nişasta bazlı kurutulmuş glukoz-fruktoz şurubu veya nişasta bazlı kurutulmuş fruktoz-glukoz şurubu ifadeleri kullanılmak zorunda.

Bu ürünlerin bir gıdanın bileşiminde kullanılmaları durumunda bu bileşenler sadece tanımlarda yer alan resmi isimlendirmeler ile ifade edilebilecek. Bir gıdanın bileşiminde bileşen olarak yarı beyaz şeker, beyaz şeker, ekstra beyaz şekerin kullanılması durumunda bu bileşenler “şeker” olarak da ifade edilebilecek.

Bildiğimiz gibi nişasta bazlı şekerlerin sağlık etkileri, kotaları, isimlendirilmeleri gibi konular yıllardır tartışılıyor. Bu tebliğ taslağı ile yapılan değişikliklere baktığımızda tüketicilerin, ürünlerin bileşen listesinde yer alan nişasta bazlı şekerler konusunda daha açık şekilde bilgilendirilmesinin esas alındığı, onlara bir seçenek sunulduğu anlaşılıyor. Seçim yapma şansı tüketicilere bırakılıyor.

Tebliğ 27 Ağustos 2018 tarihine kadar görüşe açık. [email protected] isteyen herkes görüş verebiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz