İstatistiklere göre, yıllık sebze enflasyonunun %94.72 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, “Sebzede fiyat artışı maaş artışının ortalama 4.7 katı oldu.” açıklamasında bulundu.
Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, sebze fiyatlarının pahalılıkta tarihi rekorunu kırdığını belirtti. TÜİK İstatistiklerinin sebzedeki fiyat artışları ve pahalılığın tarihi rekorda olduğunu ortaya koyduğuna dikkat çeken Çakar; “İstatistiklere göre, yıllık sebze enflasyonu %94.72 oldu. Bu durum, tarımın can çekiştiğini gösteriyor. Sebzede fiyat artışı maaş artışının ortalama 4.7 katı oldu. Artık, tüketiciler en önemli ve temel besin kaynaklarından olan sebzeye yeterince erişemiyorlar.” dedi.
Özellikle, yoksulluk sınırının altında yaşayan tüketicilerin, zaten, dana eti, kuzu eti, koyun eti ile peynir ve tereyağ gibi süt ürünlerine erişemediklerini vurgulayan Çakar, “Sebze ile beslenmeye ağırlık vermek zorunda kalıyorlardı. Artık, son bir yıllık süre içerisinde her geçen gün pahalı hale gelmesi nedeniyle, sebzeye de erişemez oldular. Bu durum, %80’den fazlasının yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan toplum kesimlerinde yetersiz ve dengesiz beslenmenin artışına neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Yanlış tarım politikalarının ivedilikle terk edilmesini isteyen Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı, piyasaya hakim olan aracıların ve spekülatörlerin üzerine ivedilikle gidilmesi ve bu konuda yasal ve idari her türlü önlemin alınması gerektiğini kaydetti.
“Küçük çiftçilere her türlü destek verilerek kırsal kalkınma sağlanmalıdır” diyen Turhan Çakar, küçük çiftçilerin üretim kooperatiflerinde, tüketicilerin de tüketim kooperatiflerinde örgütlenmesinin teşvik edilmesi ve desteklenmesi talebinde bulundu.