Rusya’nın en büyük gıda ithalatçısı Çin oldu

0
642
2016 yılında Çin, Rusya'dan 1,55 milyar dolar gıda ithalatı yaparak, birinci sıraya yükseldi.

2016 yılında Rus gıda ve içecek ürünlerini tüketen ülkeler arasında Çin birinci, Türkiye ikinci, Mısır ise üçüncü sırada yer aldı. 2015 yılında Rus yolcu uçağının düşmesi sonucunda iki ülke arasında yaşanan krize karşın Rusya’nın Mısır’a ihracatı %22,6 oranında artışla 1,2 milyar dolara yükseldi. 

Rusya İhracat Merkezi (https://www.exportcenter.ru/) tarafından yayımlanan verilere göre, 2016 yılında, Rusya gıda ürünlerinin ana ithalatçıları %10,1 pay ile Çin, %9,2 ile Türkiye, %7,9 Mısır, %7,8 ile Güney Kore ve %7,1 Kazakistan oldu. Türkiye’nin ilk sırada yer aldığı 2015 yılında adı geçen ülkeler yine Rusya’nın 5 ana ithalatçı ülkeleri durumundaydı.

Çin, 1,55 milyar dolarlık gıda ithal etti

Çin, 2013 yılında, Rusya’nın en büyük ithalatçı listesinde dördüncü, 2014 yılında beşinci ve 2015 yılında ise ikinci sırada yer aldı. 2016 yılında ise Çin, 1,55 milyar dolar gıda ithalatı ile birinci sıraya yükseldi. Daha önceki yıllarda Rusya’nın ithalatında ilk sırada olan Türkiye, 2016 yılında 1,37 milyar dolar ithalat gerçekleştirerek ikinci oldu.

Rusya İhracat Merkezi İhracat Politikaları ve Analizi Bölümü Müdürü Mihail Sneg, Rusya’nın Mısır’a ve Türkiye’ye ihracatının ana ürünü olan buğdayın fiyatlarının 2016 yılında düşmesinden dolayı Çin’in birinci olduğunu değerlendirdi. Bununla birlikte, Rusya Federal Gümrük Servisi tarafından yayımlanan raporlara göre, Çin’e gönderilen mal hacmi değer olarak %19,5 arttı.

Rusya ve Asya Üretici ve İş Adamları Birliği (http://raspp.ru/ ) Başkanı Vitali Monkeviç, Rusya gıda ürünlerinin Çin tarafından ilgi görmesinin sebebini ürünlerin doğal ve daha organik olması ile açıkladı.

Bununla birlikte, Rublenin devalüasyonundan dolayı Rus ürünleri hem ucuzladı ve Rus ihracatçılar, döviz kazanmak amacıyla daha aktif şekilde dış pazarlara çıkmaya başladı. Rusya ile Çin arasındaki ticarette ağırlıklı olarak ABD Doları kullanıldı.

RBK gazetesi tarafından yapılan hesaplamalara göre, 2016 yılında Çin’e ihraç edilen mal listesinde ana ürünleri balık, yengeç ve diğer kabuklu deniz ürünleri (1 milyar ABD Doları), soya (121 milyon ABD Doları) ve ayçiçeği yağı (107 milyon ABD Doları) oluşturdu.

Mısır’a ihracat yüksek oranda arttı

2016 yılında Rusya’nın Mısır’a ihracatı, Çin’e olan ihracatından daha fazla oranda (%22,6 oran ve 1,2 milyar ABD Doları) arttı. Bu sonuçla birlikte, Rusya’dan ithalat yapan ülkeler listesinde Mısır, beşinci sıradan üçüncü sıraya yükseldi.

Değerlendirmelere göre, Rusya ile Mısır arasındaki birtakım gerginlikler bu duruma engel olmadı. 2015 yılında Rus turistleri taşıyan uçağın düşmesinden dolayı Rusya ile Mısır arasında hava ulaşımı kapatılmıştı. 2016 yılının Ağustos ayında ise iki ülke arasındaki gerginliğin sebebi ihracatın ana ürünü buğday olmuştu. Mısırlı yöneticiler, Rus buğdayında ergot mantarı bulunması sebebiyle ithalatı durdurmuştu. Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalara göre, Mısır’ın şikâyetinin ana amacı buğday fiyatlarının düşürülmesiydi. Rusya bunun üzerine, 22 Eylül tarihinden itibaren Mısır’dan narenciye ithalatını yasakladı. Bundan sonra, karşılıklı kısıtlama kısa bir süre sonra kaldırıldı.

Rusya Federal Gümrük Servisi tarafından yayımlanan verilere göre, Mısır 998,6 milyon dolar tutarında Rusya’dan buğday ithal etti. 2015 yılında ise Rusya’dan Mısıra buğday ihracatı ancak 850 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Diğer taraftan, ayçiçeği yağı ve aspir yağı ihracatı iki kat arttı ve 100 milyon dolardan 184 milyon dolara çıktı. İki ülke arasındaki ihracat hacmi açısından üçüncü olarak 12,7 milyon dolar tutarla sebze yer aldı.

Mısır’a ihracatta ilk kez et ve et ürünleri yer aldı

Diğer gıda mal gruplarının sevkiyatları ölçü açısından daha az gerçekleşti ancak, 2016 yılının istatistiğinde ilk kez et ve et ürünleri yer aldı. Federal Gümrük servisi tarafından yayımlanan verilere göre, Mısır’a ihraç edilmiş et ve et ürünleri tutarı 2,4 milyon dolar oldu. Interfaks gazetesi tarafından yayımlanan bir rapora göre, tam bir yıl önce 12 Rus üreticisi et ve et ürünleri ihracatının yapılması konusunda Mısırdan izin aldı. Söz konusu üreticiler arasında Miratorg, Damate, Çerkizovo ve Prioskolye şirketleri yer alıyor.

Rusya’nın Mısır’a gerçekleştirdiği gıda ihracatı genel olarak artmakla birlikte alkollü ve alkolsüz içecek ihracatı istisnai olarak geçen yıla göre 12 kat azaldı ve 2016 yılında 15 bin 800 dolara geriledi.

Rusya’nın gıda ihracatı 2016 yılında %4 arttı

Rusya Federasyonu Tarım Bakanlığı tarafından açılanan bilgilere göre, 2016 yılında Rusya’nın gıda ihracatı %4 artışla, 17 milyar dolara yükseldi. En çok talep gören Rus gıda ürünleri arasında buğday (ihracatının %27,7si), dondurulmuş balık (%12,9), ayçiçeği yağı (%9,5%) ve mısır (%5,6) yer aldı. Bununla birlikte, Rusya, yengeç ve kabuklu deniz ürünleri (%4,4), çikolata ürünleri (%3,1%), arpa (%2,8), baklagiller (%2,5) ihraç etmeye devam ediyor. Rusya İhracat Merkezi, Rus hazır gıda, içecek ürünleri ve tavuk eti gibi ürünlerin ihracat açısından gelecek vadettiğini bildirdi.

Kaynak: tks.ru / Ekonomi Bakanlığı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz