Rekabet Kurulu, Unilever Türk A.Ş.’ye ”haksız rekabetten” toplam 480.2 milyon lira idari para cezası verdi.
Rekabet Kurumundan yapılan açıklamaya göre, Kurul, yapılan soruşturma kapsamında, Unilever’in ”endüstriyel dondurma pazarında, anında tüketilen dondurma pazarında ve evde tüketilen dondurma pazarında hakim durumda olduğu” sonucuna vardı.
Kurul, Unilever’e ”uyguladığı indirimler vasıtasıyla piyasadaki hakim durumunu kötüye kullanmak”tan 2019 mali yılı sonunda oluşan ve yurt içi net satışları dikkate alınarak Kurul tarafından belirlenen yıllık gayri safi gelirleri üzerinden takdiren 274.409.838,43 TL, ”akdettiği sözleşmelerde, yasaklanan rekabet etmeme yükümlülüğünü yerine getirmemek”ten de 205.807.378,83 olmak üzere toplam 480.217.217,36 TL idari para cezası verdi.
Şirketin, verilen bu cazaya ilişkin kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde itiraz etme hakkı bulunuyor.
Kanundaki düzenleme
4054 sayılı Rekabet Kanunu’nun ”Rekabeti Sınırlayıcı Anlaşma, Uyumlu Eylem ve Kararlar” başlıklı 4. maddesi “Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar yapma, uyumlu eylemlerde bulunma ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemle hareket etme”yi yasaklıyor.
Kanunun ”Hâkim Durumun Kötüye Kullanılması” başlıklı 6. maddesi 6.madde “Bir veya birden fazla teşebbüsün ülkenin bütününde ya da bir bölümünde bir mal veya hizmet piyasasındaki hâkim durumunu tek başına yahut başkaları ile yapacağı anlaşmalar ya da birlikte davranışlar ile kötüye kullanması hukuka aykırı ve yasaktır” kuralını getirir. Maddede hangi durumların ”hakim durumu kötüye kullanma” sayılacağı da sıralanıyor.
Yasa bu kuralların ihlali halinde yıllık cironun belli bir oranında idari para ceza öngörüyor.
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]