pladis, global rekabete Türkiye’den hazırlanıyor

0
1039
Murat Ülker - Cem Karakaş

United Biscuits’i satın aldıktan sonra esas işi olan bisküvi, çikolata ve kek pazarında global konumunu daha da güçlendirmek amacıyla bu alanlarda faaliyet gösteren şirket ve markalarını pladis çatısı altında toplayan Yıldız Holding, global rekabete de Türkiye’den hazırlanıyor. pladis’in özellikle çikolata konusundaki merkez üssünün Türkiye olacağını belirten Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, Gebze’de büyük bir Ar-Ge merkezi kuracakları müjdesini de verdi.

Türkiye’den bir grup gazeteciyi, pladis’in Londra Ofisi’nde ağırlayan Murat Ülker, global şirket olma hayallerinin 1970’lerde İngiltere’de atıldığını hatırlattı. Ülker, “1970’lerin sonunda İngiltere’de fabrika gezmiştik. O zamanlar Ortadoğu’ya ihracatımız yeni yeni başlamıştı. Bu fabrikaları görünce, “Biz de daha büyük bir yolculuğa çıkmalıyız dedik. Sonra 90’larda Amerikalı bisküvi devi Nabisco’un doğu kanadı satılıyordu, gittik teklif verdik. Alamadık ama tecrübe edindik. O tecrübeler bugün bizi buralara taşıdı. Şimdi ise, global pazarın en aktif ve en hızlı büyüyen şirketi olmak için çalışıyoruz” dedi.

pladis’in büyümesinin ana üssünün de Türkiye olacağını vurgulayan Murat Ülker, şirketin 2021 yılı hedefleri ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Ülker, konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

“Dünyada bisküvi-çikolata-kek kategorilerinin tamamında faaliyet gösteren iki global şirketten biriyiz. Diğer şirketlerin bu kadar geniş kategoride üretimi yok. Bu özelliğimiz, bizi rakiplerimiz arasında farklı ve güçlü kılıyor.

Rakiplerimizden bizi ayıran bir diğer farkımız ise, güçlü yerel markalarımızın olması. Ülker, Türkiye’nin ve Ortadoğu’nun en güçlü markası… McVities İngiltere ve Avrupa’da, Godiva ise Amerika’da çok güçlü. Dolayısıyla iş stratejimizi kurarken global rakiplerimizde gördüğümüz gibi “tek bir çatı markamız olsun ve dünyanın her yerinde bu şekilde satılsın” gibi bir prensipten hareket etmiyoruz. Tam aksine ülkelerin lokal tatlarına ve ihtiyaçlarına uygun ürünler yapmayı önceliklendiriyoruz.

Bunu şu sebeple yapıyoruz: Dünya bisküvi-çikolata-kek pazarının yüzde 30’luk kısmını bizim de içinde olduğumuz ilk 10 şirket üstleniyor. Pazarın geri kalan %70’lik kısmına ise yerel markalar hakim. Biz de, global markalarımızın yanında yeni yerel lezzetleri de başarılı lokal markalarımızla pazara taşıyarak rekabet avantajı sağlayacağız.

Yani işimizi, her zaman olduğu gibi kendimize özgü bir tarzda yöneteceğiz. İş yapış şekillerimizde global, ürün geliştirme ve pazarlamada yerel olacağız. Bu strateji bizi 2021 yılına pazarın en aktif ve en hızlı büyüyen şirketi olarak taşıyacak.”

“2021 yılına kadar Türkiye’ye 5 milyar TL yatırım”

“Yıldız Holding’in Türkiye’de 51 fabrikası var, bunların 11’i pladis çatısı altında. Türkiye’deki fabrikalarımız, tüm dünyadaki pladis fabrikaları içinde kapasite, istihdam ve teknoloji bakımından en iyileri arasında yer alıyor. 2021 yılına kadar Türkiye’deki fabrikalara 5 milyar TL daha yatırım yapacağız.

İnovasyon ve bölgeler arasındaki sinerjiyi öne çıkaran büyüme modeli ile ilerleyeceğiz. pladis’in en büyük Ar-Ge merkezi İstanbul Gebze’de kurulacak. Türkiye, global olarak tüm Ar-Ge’mizin kalbi olacak. Burası dünyanın her yerindeki ekiplere deneyim ve teknik uzmanlık sağlayacak. Gebze’de geliştirip ürettiğimiz ürünlerle dünyanın sayılı şirket ve markaları arasındaki yerimizi sağlamlaştıracağız. Özellikle çikolatada üretim üssümüz Türkiye olacak. pladis’in yeni tablet çikolata ürünleri Türkiye’de üretilecek ve tüm coğrafyalara buradan gönderilecek.”

İngiltere’ye çikolata, Amerika’ya bisküvi

“İngiltere dünyada bisküvinin en çok tüketildiği ülke; McVitie’s de bu pazarda birinci. Biz çikolatalı ürünlerde ve talbet çikolatada henüz İngiltere’de yokuz. Ama olmak istiyoruz. Ülker, zaten Türkiye ve komşu coğrafyalarda lider marka. Ortadoğu ve Afrika’da Ülker’in liderliğini pekiştireceğiz. Amerika’da ise, Godiva premium çikolata pazarında lider. Amerika’da bisküvi olarak şimdiye kadar yoktuk. Artık McVitie’s ile güçlü bir şekilde Amerika pazarına da giriyoruz.

Ve tabii Godiva’yı daha çok kişiye tattırmak istiyoruz. Neden böyle bir yola başvurduk derseniz; ABD’de FDM (perakende) kanalında çikolata pazarı 11 milyar dolar büyüklüğe sahip. Premium çikolata ise bu pazarın 1.5 milyar dolarlık kısmını oluşturuyor. Yani, burada gidilecek çok yol var. Dünyada 7 milyar insan var. Biz de, operasyon hacmimiz itibarıyla 4 milyar tüketicinin yaşadığı bir coğrafyada faaliyet gösteriyoruz. Demek ki, Godiva lezzetini daha fazla kişiye ulaştırabiliriz. Bunu yapabilirsek, işte o zaman kendimi de takımımı da başarılı sayacağım.

Türkiye’de ürettiğimiz tablet Godiva’lar Kuzey Amerika’da raflarda yerlerini almaya başladı bile… Bunu dünyanın farklı coğrafyalarına yayacağız; Çin’e kadar Türkiye’den ürün göndereceğiz.”

“Yıldız Holding, United Biscuits ve Godiva’nın tamamı Ülker Ailesi’ne aittir”

Yıldız Holding, United Biscuits ve Godiva’nın yüzde 100’ünün Ülker Ailesi’ne ait olduğunun altını net bir şekilde çizen Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker, şu noktalara da dikkat çekti:

“Yani dünyanın her yerinde bulunan tüm şirketlerimiz ve varlıklarımızın sahibi Türkiye’de mukim Ülker Ailesi’dir. Bu şirketlerin hepsi Türk şirketidir. 1944’te kurulan Ülker ise, yüzde 42,73’ü İstanbul Borsası’nda halka açık olup yüzde 57,27’si ailemize aittir.

Ülker, McVities, Godiva gibi ana markalarımızın da sahibi yine Yıldız Holding’dir.

Yeni lanse edilecek global ürünlerimizin üretim üssü Türkiye’dir. pladis’in, en büyük kapasite ve istihdamı Türkiye’de bulunuyor.”

“FETÖ’cü olmaya kimsenin vakti yok”

Murat Ülker gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Ülker’den FETÖ üyesi çalışan çıkıp çıkmadığı sorusuna şu yanıtı verdi: “Biz bize söylenenleri yapıyoruz. İş prensiplerimiz itibariyle çok kıskancız. İstiyoruz ki; bizim iş yerimizde sadece bizim işimiz yapılsın. Sadece işimiz bizim patronumuz olsun. Benim bile patronum işim. İş ne emrederse ben onu yaparım. Ben zaten 100’de 110 performans bekliyorum. Kimsenin de vakti olmaz.” Godiva’nın marketlerde satılmasının lüks algısını bozmayacağını da dile getiren Ülker “Godiva’da da böyle bir şey hayal ediyorum. Çok iyi olsun ama ulaşılabilir olsun. Öbür türlü müzelik olur” dedi.

Karakaş: Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olacağız

Dünya bisküvi-çikolata- şekerleme pazarındaki gelişmeleri değerlendiren pladis CEO’su Dr. Cem Karakaş ise globalde bu pazarın 350 milyar dolar civarında olduğunu anlattı. Çikolatanın yüzde 34 ile bu pazardan en geniş payı aldığını dile getiren Karakaş, bunu yüzde 29 pay ile bisküvi (tatlı-tuzlu) ve yüzde 20 ile şekerlemenin takip ettiğini söyledi. Sektörde iki büyük pazar olduğuna işaret eden Karakaş, şöyle devam etti:

“Batı Avrupa ve Asya-Pasifik, dünya bisküvi-çikolata-şekerleme pazarının en büyük iki merkezi. Biz Batı Avrupa’da varız. Diğer pazarlarda da büyüyoruz. Afrika, Amerika, Çin ve Güney Asya en hızlı büyüyen pazarlar arasında öne çıkıyor. İngiltere ve Türkiye dışındaki pazarların satışlarımız içindeki payını da artırmayı hedefliyoruz.

pladis, 13 ülkedeki 36 fabrikada 1 milyon ton bisküvi, 460 bin ton çikolata ve 40 bin ton sakız-şeker üretimi gerçekleştiriyor. Türkiye’de bisküvi, çikolata ve şekerleme pazarının lideri olarak bizim hedefimiz de, bu liderliğimizi uluslararası arenaya taşımak, kendi alanımızda Türkiye’den çıkan, global arenadaki ilk lider şirket olmak.”

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz