Tüketici Hakları Derneği: Uygulanmakta olan tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor!

0
453

Gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon ve maaş artışlarını katladığını belirten Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan on milyonlarca tüketicinin yeterli ve dengeli beslenemediğini savundu.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, uygulanmakta olan tarım ve gıda politikalarının tüketicileri açlığa sürüklediğine dikkat çekti. Yoksulluk ve açlık sınırının altında yaşayan on milyonlarca tüketicinin yeterli ve dengeli beslenemediğini vurgulayan Çakar, kırmızı et ve balığın ise tüketicinin sofrasına zaten girmediğini kaydetti. Her geçen gün daha çok tüketicinin yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmekten yoksun kaldığını ve bir an önce, yanlış tarım ve gıda politikalarından vazgeçilmesi gerektiğini ifade eden Çakar, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyon ve maaş artışlarını katladığına vurgu yaptığı açıklamasında gıda fiyatları ve enflasyon oranlarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Temmuz 2018’de süt ve süt ve süt ürünleri fiyatları Temmuz 2017’ye göre ortalama yüzde 22.44, sebzelerin fiyatları ortalama yüzde 38.83 artmıştır. Yani, son bir yılda süt ve süt ürünleri enflasyonu yüzde 22.44, sebzelerin enflasyonu ise yüzde 38.83 artmıştır.

7 kalem süt ve süt ürününün ortalama yıllık artış oranı yüzde 22.44

Yumurta fiyatları son bir yılda yüzde 49,2, balık Fiyatları son bir yılda yüzde 22.87 artmıştır. Karpuz fiyatları ise son bir yılda yüzde 17.41, kavun fiyatları yüzde 35,2, kayısı fiyatları ise yüzde 24,6 artmıştır.

16 Kalem sebzenin ortalama yıllık artış oranı yüzde 38.83

Son bir yılda asgari ücret yüzde 14,2, emekli memur maaşı yüzde 14.83, emekli işçi maaşı ise yüzde 15,4 artmıştır. Son bir yıllık enflasyon ise yüzde 15,85 artmıştır. Bu duruma göre, süt ve süt ürünleri fiyatları ile sebze fiyatları maaş artışlarını ve yıllık enflasyonu katlamıştır.

Türk-İş’in araştırmasına göre, Temmuz 2018’de dört kişilik ailenin açlık sınırı 1738 TL, yoksulluk sınırı ise 5662 TL’dir. Açlık sınırı rakamı olan 1738 TL dört kişilik ailenin yeterli ve dengeli beslenebilmesi için gerekli olan gıda gideridir.

TÜİK’in yüzde onluk gruplar itibariyle hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı ile Türk-İş’in yoksulluk sınırı rakamını karşılaştırdığımızda, bugünkü koşullara göre halkın yüzde yetmişten fazlası yoksulluk sınırının altında yaşamaktadır. Bu duruma göre, yoksulluk sınırının altında kalan tüketiciler yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenememektedir.

Uygulanmakta olan tarım ve gıda politikaları tüketicileri açlığa sürüklüyor. Her geçen gün daha çok tüketici yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenmekten yoksun kalıyor. Bir an önce, yanlış tarım ve gıda politikalarından vazgeçilmelidir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz