Küresel gıda fiyatlarına süt ve tahıl etkisi

0
459
Fotoğraf: ©FAO/Mohammad Rakibul Hasan

Süt ürünleri ve başlıca iri taneli tahıl fiyatlarındaki artış nedeniyle küresel gıda fiyatları Şubat ayında arttı. Bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüş tahıl ve süt ürünlerindeki artışı dengelemeye yetmedi.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi Şubat ayında 170,8 puan seviyesinde gerçekleşti. Bu seviye, bir önceki aya göre yüzde 1,1 artışa denk gelirken geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ise yüzde 2,7 düşüş anlamına geliyor.

FAO Gıda Fiyat Endeksi uluslararası pazarlarda beş ana gıda maddesinin fiyatları ve ticareti takip edilerek ölçülüyor.

Buğday, pirinç ve mısırı da içeren iri tanelilerin temsil ettiği FAO Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 2,5 yükselirken ardı ardına iki ay belirgin şekilde artmış oldu. Bu artış büyük ölçüde olumsuz hava şartlarının ABD’deki buğday ve Arjantin’deki mısır için kış görünümünü etkilemesinden kaynaklandı.

FAO ayrıca bu yıl için küresel buğday hasat projeksiyonunu düşürdü ancak stok seviyelerinde yeni rekor beklentisi devam ediyor.

Tereyağı, peynir ve tam yağlı ve yarım yağlı süt tozu fiyatlarının artışıyla FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi Şubat ayında yüzde 6,2 yükseldi. Güçlü küresel talep ve Yeni Zelanda’da süt üretiminin beklenenden düşük gerçekleşmesi bu artışta önemli rol oynadı.

FAO Et Fiyat Endeksi genel olarak değişmedi. Dört aydan bu yana düşen kümes hayvanları et fiyatları artan sığır eti fiyatlarını dengeledi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi yüzde 3,1 düşerek son 19 aydaki en düşük seviyeye geriledi. Bunda bu yıl için öngörülen küresel üretim fazlasındaki artış etkili oldu. Malezya ve Endonezya’daki stokların artmasıyla birlikte en çok palm yağı fiyatları düştü.

FAO Şeker Fiyat Endeksi de yüzde 3,4 azalarak son iki yılın en düşük seviyesini gördü. Bu düşüşte özellikle Tayland ve Hindistan gibi ana üreticilerin üretimi genişletmeye devam etmesi rol oynadı.

Buğday üretiminde düşüş beklentisine rağmen stok seviyelerinde rekor öngörülüyor

Ana tahıl ürünleri için küresel arz koşulları güçlü kalırken FAO sezon sonunda stok seviyesi öngörüsünü 14 milyon ton civarında arttırdı.

Küresel buğday ve iri taneli stokları mevcut pazarlama yılında yeni bir rekora doğru ilerliyor. Bugün açıklanan son Tahıl Arz ve Talep Raporu’na göre buğday stoklarının 272,7 milyon tona; iri tanelilerin ise 309,8 milyon tona varması bekleniyor.  Geçen yılın tahıl hasadının neredeyse tamamlanmasıyla birlikte FAO 2017 küresel tahıl üretim tahminini 2 bin 642 milyon tona yükseltti. Avustralya, Doğu ve Batı Afrika’da mısır gibi iri tanelilerin yukarıya doğru revizyonu bunda etkili oldu. Mısır üretiminin de 2017 yılında tüm zamanların en yüksek oranına ulaşarak 502,2 milyon tona varması bekleniyor.

FAO 2018 küresel buğday üretimi için ilk tahminlerini de yayınlarken öngörüler şu an 744 milyon tonda seyrediyor. Avrupa Birliği ve Rusya Federasyonu’ndaki düşük ürün beklentisinin etkisiyle bu oran ortalamanın üzerinde olmasına rağmen ikinci yıllık düşüş anlamına geliyor.

Güney Amerika ve Afrika’nın güneyindeki olumsuz hava koşulları ve ekimlerde beklenen daralma güney yarımkürede mısır üretiminde muhtemel bir düşüşe işaret ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz