Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği, beyaz et fiyatlarında %200’e (yüzde ikiyüze) varan artışları yapanların kesinlikle beyaz et üreticileri olmayıp, 18 adet markalı entegre sahipleri ve onların dağıtım kanallarındaki bayileri ve toptancıları olduğunu açıkladı.
Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği, Genel Başkan Abdullah Koç imzasıyla Facebook sayfasından kamuoyu duyurusunda bulundu. Yapılan kamuoyu duyurusunun; son günlerde serbest piyasalarda beyaz et fiyatları üzerine (kanatlı hayvan eti) oluşturulmaya çalışılan algı operasyonları ve spekülatif haberler üzerine 03 Ekim 2018 tarihinde Türkiye Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Merkez Birliği’nin ülkemizde faaliyet gösteren birliklerin yönetim heyetlerinin ve temsilcilerin iştiraki ile genişletilmiş bir istişare toplantısı düzenlediği belirtildi.
Beyaz et fiyatlarında %200 (yüzde iki yüze) varan artışları yapanların kesinlikle beyaz et üreticileri olmadığı vurgulanan duyuruda, toplantıda alınan kararlara ilişkin şu açıklama yapıldı:
“3 yıl önceki fiyat seviyelerinde bakım yapmaya mecbur bırakılıyoruz”
“Bu toplantıda aşağıdaki maddeler halinde belirtilen kararlar görüşülmüş ve oy birliği ile kabul edilerek kamuoyunun bilgilendirilmesine karar verilmiştir.
Genel merkezimize bağlı 18 adet kurulmuş, 4 adet de kurulma aşamasında olan toplam 22 adet il birliklerimiz vardır.
Ülkemiz genelinde yaklaşık olarak 14 bin kanatlı hayvan eti yetiştirme/üretim işletmemiz mevcuttur.
Bu sektörde yaklaşık 400 bin çalışan vardır. Ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan sektörlerden 10’cu sıradayız, üretim dalında da 8’ci sıradayız.
Ülkemiz genelindeki 14 bin üretici, üretimlerini 18 entegre firmaya yapmaktadırlar.
Hal böyle iken;
- Beyaz et fiyatlarında %200 (yüzde iki yüze) varan artışları yapanlar kesinlikle beyaz et üreticileri olmayıp, 18 adet markalı entegre sahipleri ve onların dağıtım kanallarındaki satış yapan firmalarıdır (bayileri ve toptancıları).
- Bu firmalar, bir taraftan kendi nihai ürünlerinin bazılarına %200’e varan zamlar yaparken; biz üreticilerin girdi fiyatları (elektrik, altlık, yakıt ve civciv ısıtma) yılbaşından bu zamana kadar %52’lere varan fiyat artışlarına rağmen 3 yıl önceki fiyat seviyelerinde bakım yapmaya mecbur bırakılıyoruz.
- Bahse konu entegre firmalar, bu zamların gerekçesi olarak tarım ve orman bakanlığımızın 27.ekim.2017 yılında yayımlamış olduğu, ama o firmaların hiç bir şekilde uygulamaya almadıkları kanatlı hayvan eti üretiminde sözleşmeli üretime ilişkin usul ve esaslar hakkında yönetmeliği bahane ederek yavuz hırsız misali suçu biz üreticilere yükleme gayreti içindedirler. Biz üreticilerin bu yapılan zamlar üzerinde hiç bir etkimiz ve tasarrufumuz olmadığı gibi cebimize de giren zerre kuruş yoktur.
Sevgili Türk Halkı,
Üreticilerimiz sahip oldukları üretim tesislerini zarar ettikleri, borç batağından çıkamadıkları için birer birer kapatmaktadırlar. Önümüzdeki çok yakın dönemde beyaz et yetiştiriciliği sürdürülebilir olmaktan kesinlikle çıkacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur…”
Toplantıya ve Bildiriye İştirak Eden Birlikler
- Malatya Kanatlı Hayvan Eti Üreticiler Birliği
- Manisa Turgutlu Ve Ahmetli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- İzmir Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Kocaeli Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Bursa Kanatlı Hayvan Eti Üretileri Birliği
- Sakarya Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Akçakoca Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Denizli-Çivril Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Elazığ Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Zonguldak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Samsun Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Bilecik Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Çanakkale Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Mersin Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Adana Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Erzincan Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Uşak Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği
- Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği