İnternet üzerinden gıda perakendeciliği yükselişte

0
949
Kolaylık etkeni internet gıda pazarının büyümesine yön veren en önemli faktörlerin başında geliyor.

Batı Avrupa’da internet üzerinden gıda satışları ‘tıkla ve al’ hizmeti ile güçlü bir büyüme sergiliyor. İnternet üzerinden gıda alışverişinin hayatı kolaylaştırması ve pişirilmeye hazır taze gıdaların kapıya teslimat hizmeti bu büyümenin başlıca nedenlerini arasında yer alıyor.   

Tüketici davranışlarındaki değişim özellikle İngiltere’de kendini açıkça gösteriyor. İngiltere’de 2010 yılında ambalajlı gıdaların, ambalajlı gıda perakende pazarında payı %24 iken bu oran 2015 yılında %5,1’e kadar geriledi.

Benzer bir durum taze gıda pazarında da görülüyor. Taze gıdaların internet üzerinden satışı 2010 ve 2014 yılları arasında %35 oranında artarken, perakende pazarında payları %4,6 oranında.

Kolaylık etkeni internet gıda pazarının büyümesine yön veren en önemli faktörlerin başında geliyor.

Euromonitor internet günlüğünde yer alan bu değerlendirmeye göre genç tüketiciler “kolaylık” kavramını “yardım” kavramı ile ilişkilendiriyor.

Euromonitor internet günlüğü yazarı Elsa Laglbauer taze gıdaların kapıya teslimatının evde yemek pişirmeye yeni başlayanlar için bir çözüm olarak görüldüğüne inanıyor. Laglbauer; “Artık market alışverişi gibi zaman harcanması gereken faaliyetler yok. Bu uygulamalar aynı zamanda daha sağlıklı gıda talebine de cevap veriyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.

Bütçe dostu süpermarketler için kumar

İngiltere’de bu satış kanalının başarısı internet kanalındaki yoğun rekabet ile açıklanabilir. İngiltere’nin önde gelen perakendecileri; Tesco, Asda, Sainsbury’s, Waitrose, Ocado ve Morrisons kapıya teslimat yapıyorlar ve hatta bazıları ‘tıkla ve al’ hizmeti de sunuyor.

Talebe rağmen Aldi ve Lidl gibi bütçeye daha uygun perakendeciler ise hali hazırda gıda alanında karları düşük olduğu için ve lojistik maaliyetlerden dolayı  diğer zincir mağazaların sunduğu internet üzerinden satışa başlamakta tereddütlüler.

Euromonitor International Perakende Bölüm Başkanı Michelle Grant foodnavigator internet sitesine yaptığı açıklamada; “Bazı bütçe dostu süpermarketlerin daha önce internet üzerinden gıda satışını denediğini gördük. Aldi de İngiltere’de internet üzerinden kasa ile şarap satışı gerçekleştiriyor.  Ancak bu strateji düşük fiyatların tüketiciye yansımasının önüne geçecektir. Tüketiciler daha az para ödemek için marketlere gitmeye razı ve teslimat kolaylığı için daha fazla para ödeyecek gibi gözükmüyorlar.” yorumunda bulunuyor.

Avrupa’da internet üzerinden satış

Avrupa’da Fransa 2015 yılında %3,8’lik pazar payı ile İngiltere’nin hemen arkasından geliyor. Almanya ise %0,5’lik payı ile gerilerde ancak geçen beş yıl içerisinde sergilediği büyüme oranı %67 seviyesinde.

Taze gıda ürünlerinde Almanya yine aynı şekilde bir büyüme trendi sergilemiş olsa da internet üzerinden taze gıda satışlarının oranı 2015 yılında %0,5 seviyesinde kaldı.

Grant taze gıda pazarına yön veren iki trendin, sağlıklı beslenme seçenekleri ve kolaylık olduğunu belirtiyor. Grant; “Sıfırdan yemek pişirmeye başladığınızda sanal restoranlar size malzemeler, beslenme ve kalori ile ilgili birçok bilgi veriyor. Böylece tüketiciler pişirdikleri ve yedikleri gıdalar konusunda kendilerini iyi hissediyorlar.” açıklamasında bulunuyor.

Taze gıda endüstrisindeki oyuncular devamlı bir adım daha ileri giden yeni şirketlerin tehdidi altında. Bu yeni şirketlerin em güzel örneklerinden biri Alman asıllı HelloFresh. HelloFresh müşterilerine gıdaları porsiyonları ayarlanmış, pişirmeye hazır şekilde ve yemeğin nasıl yapılacağını adım adım anlatan tarifleri ile birlikte sunuyor. Böylelikle evde lezzetli yemekler pişirmeyi çok daha kolay bir hale getirmeyi amaçlıyor.

Kasım ayında HelloFresh şirketi, üç kıtada yedi ülkede 6,1 milyonluk rekor seviyede bir satış gerçekleştirdiğini açıkladı. HelloFresh; İngiltere, Hollanda, Avusturya, Avustralya, Almanya ve Belçika’da hizmet veriyor.

Grant pişirmeye hazır gıda teslimat hizmeti veren şirketlerin uzun vadede başarılı olabilmeleri için fiyatta rekabetçi kalmaları gerektiğini belirtiyor. Grant; “Tüketiciler bu tarz bir hizmet için ne kadar para öderler? Porsiyonları göz önüne alırsak, hizmet oldukça pahalı. Lojistik de maliyetli olduğundan fiyat artarsa tüketicilerin hizmetin gerçek fiyatını ödeyecekleri konusunda şüpheliyim.” yorumunda bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz