CNN Türk canlı yayınına konuk olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, hükümetin gıda fiyatlarına yönelik tedbirleri üzerine açıklamalarda bulundu.
Bakan Tüfenkci, gıda fiyatlarını düşürme konusunda gıda ithalatında gümrük vergilerini piyasanın gidişatına göre ayarlayacak bir mekanizmayı hayata geçirdiklerini ifade etti.
Gıda fiyatlarının enflasyon üzerindeki baskısını ve ağırlığını bildiklerini kaydeden Tüfenkci; “Gıda fiyatlarının özellikle tüketiciye yansıması noktasında ve tüketicinin pahalı tüketme konusundaki şikâyetlerini de biliyoruz. Özellikle sebze ve meyve fiyatları ile beraber işlenmemiş gıda fiyatların ve onun enflasyona etkisi herkesi malumu. Bunun yükünü azaltma anlamında, enflasyonu gıda fiyatlarında düşürme noktasında bildiğiniz gibi gıda komitesi kuruldu ve başbakan yardımcımızın başkanlığında ilgili bakanların da katılımıyla düzenli bir şekilde toplanıyor ve kararlar alıyor.” şeklinde konuştu.
“Kısa vadede etki edecek tedbirler var.” diyen Tüfenkci, CNN Türk’teki açıklamalarına şu sözlerle devam etti:
“Örneğin arz eksikliği olan ve gümrük vergileri ile koruduğumuz bazı ürünler var. Bunlar da gümrük vergilerini piyasanın gidişatına göre ayarlayacak bir mekanizmayı hayata geçirdik ve bu anlamıyla TMO ve et süt kurumunun işlevlerini, kotalarını artıracak, arpa, buğday veya diğer tarım ürünlerinde gerektiğinde sıfır gümrükle ithal edecek ve bunu piyasaya kısa sürede arz edecek bir mekanizmanın oluşturulması kararı alındı. Bunun yansıması nasıl olacak; diyelim ki buğdayda anormal bir artış gözlendi, stokçuluk olduğu gözlendi, hemen buna müdahale edilerek piyasaya belirlenen fiyatta arzı, bu noktada iç piyasada üretim azlığı varsa kıza zamanda bunu yurt dışından ithal ederek piyasaya sıfır gümrükle arzı gibi bir takım tedbirler var.”
İhracat teşviklerini kısma tedbiri
“Sebze ve meyvede orta vadede yapmamız gerekenler var. Özellikle arzın az olduğu dönemlerde ihracat teşviklerini kısma gibi bir tedbirimiz var. Diyelim ki sera üretimlerinin Türkiye’de başladığı ve yurt dışına ihracının arttığı dönemlerde eğer piyasada bu anlamıyla arz azlığından dolayı sebze ve meyvede fiyat oynaklığı varsa ihracat teşviklerini de keserek o malların yurt içi piyasalara verilmesini sağlamış olacağız. Bu da kısa vadeli tedbirlerimiz içerisinde. En az yüzde bir buçuk iki oranında enflasyona yansıması olacak. Hedefimiz Türkiye’nin yılsonu itibariyle tek haneli enflasyon rakamlarını yakalaması. Bu konuda umutluyuz çünkü atmış olduğumuz adımları biliyoruz yaptıklarımızı biliyoruz bunların piyasaya yansımalarını bekliyoruz.”
“Gümrük Birliğinin güncellenmesi önemli”
“Geçtiğimiz günlerde Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Brüksel’de siyasi direktörler düzeyinde siyasi diyalog toplantısı yapıldı. Bu toplantıda yol haritamız belirlendi. Taraflar katılım müzakereleri sürecini, gümrük vergi oranlarının yeniden ele alınması gibi gümrük birliğini, dış politika, enerji, güvenlik, uyum, düzensiz göç, radikalleşme ve yabancı düşmanlığı, terörle mücadele gibi konuları ele aldılar ve Avrupa ile Türkiye Gümrük Birliği güncellenmesi yaz sonu itibariyle müzakerelerin başlayacağını umut ediyoruz.
Bu noktada ekonomi ve ulaştırma gibi alanlarda iş birliğini biz Avrupa Birliği ile arttırmak istiyoruz. Çünkü Gümrük Birliğinin güncellenmesi Türkiye için çok önemli. Baktığımız zaman Gümrük Birliği Türkiye açısından sistematik bir sorun olmaya başladı Türkiye’nin Gümrük Birliğinin karar alma sürecinin içinde yer almaması sebebiyle biz 3. ülkelerle yapılan SETA anlaşmalarının hep dışında kaldık ve bu Türkiye aleyhine bir sonuç doğurmaya başladı. Çünkü onların serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkelerin ürettikleri mallar Türkiye’ye gümrüksüz girmeye başladı Türkiye’nin ürettiği ve yurt dışına sattığı mallara da gümrük vergileri devam etti. Dolayısıyla bu noktada Türkiye aleyhine bir durum oluştu işte Gümrük Birliğinin güncellemesi bu noktada önemli.”