Enflasyon sepetine asla müdahale olmayacak

0
702
mehmet simsek

Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin başkanlığını da yürüten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, TÜFE sepetine herhangi bir müdahalenin söz konusu olmayacağını açıkladı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin enflasyon sepetinde gıda ürünlerinin payının indirileceğini belirtmesinin ardından, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından açıklama yaptı.

Zeybekci, enflasyon sepetinde yüzde 24 seviyesinde olan gıda fiyatlarının sepetteki ağırlığının yüzde 20’nin altına düşürüleceğini açıklamış, düzenlemenin yıl sonunda yapılacak güncelleme çalışmaları kapsamında gerçekleştirileceğini söylemişti. Bakanın bu açıklaması, enflasyonun var olandan düşük gösterilmesine neden olacağı endişeleriyle eleştirilirken, konuya ilişkin bir açıklama da aynı zamanda Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesinin başkanlığını da yürüten Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi.

Şimşek, Twitter hesabından paylaştığı açıklamasında, “TÜFE sepetindeki ağırlıklar hanehalkı anketleri ile belirlenir. Bir müdahale sözkonusu değildir, asla olmayacaktır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Ekim ayı başında Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi’nin sekreterya görevini Merkez Bankası’na verdiklerini belirterek, “Banka çok güçlü bir ekiple gıda fiyatlarında hangi ürünlerde arz fazlası veya açığı oluşabilir, önceden yapacağı çalışmalarla nerede bir takım tıkanmalar var bizi uyaracak. Biz de hızlı tedbir alacağız. Erken uyarı sistemi ve uyarıya yönelik olarak hızlı tedbir alma yöntemiyle çalışacağız” demişti.

Şimşek, gıda enflasyonunun dengeye oturtulması için neler yapacaklarını ise şöyle anlatmıştı:

“Herşeyden önce Avrupa Birliği İstatistik Ofisi’nin (EUROSTAT) dünya normlarına paralel olarak metodolojide ne yapılabilir onlara bakacağız. Gıda fiyatlarıyla ilgili tarladan pazara, süpermarkete ve eve gelene kadar sorunları masaya yatırdık. Şimdi bu sorunlara ilişkin çözümlerden bahsediyoruz. Örneğin soğuk hava depolaması, ulaştırma, aracıların azaltılması, rekabetin önündeki engellerin azaltılması gibi… Ankara’da her gün bir semtte pazar kuruluyor. O semt pazarına üretici ve satıcılar serbest bir şekilde giremiyorlar. Oralarda neler yapılabilir onlara bakacağız. Tarımsal üretimin artırılmasına yönelik tarım bankacılığının ön plana çıkarılması ve lisanslı depoculuk konuları gibi bir çok konu var. En önemli konulardan biri şu, Biz bu komitenin sekreteryasını Merkez Bankası’na verdik. Banka çok güçlü bir ekiple gıda fiyatlarında hangi ürünlerde arz fazlası veya açığı oluşabilir, önceden yapacağı çalışmalarla nerede bir takım tıkanmalar var bizi uyaracak. Biz de hızlı tedbir alacağız. Gerekirse Ekonomi Bakanlığına ileteceğiz. Ekonomi Bakanlığı ona göre dış ticaret tedbirleri alacağız. Erken uyarı sistemi ve uyarıya yönelik olarak hızlı tedbir alma yöntemiyle çalışacağız. Özetle çok kapsamlı bir çalışma olacak.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz