Avrupa Komisyonu’ndan Rusya ambargosu altındaki AB üreticisine 1 yıl daha destek

0
894

Avrupa Komisyonu geçen hafta, bu ay sonunda sona erecek olan Avrupa meyve ve sebze sektörlerine yönelik güvenlik ağı önlemlerini bir yıl daha uzatma kararı aldı. İlk kez 2014 yılında Rusya’nın Avrupa’dan meyve ve sebze alımına yasak getirmesinin ardından uygulamaya konulan güvenlik ağı önlemleri, geçen yıl da bir yıl süreyle uzatılmıştı.

Komisyon kararının açıklandığı gün Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu Başkanı Phil Hogan yaptığı konuşmada; “Meyve ve sebze sektörleri güvenlik ağı önlemlerinin süresinin uzatılması, devam eden Rusya ambargosundan kötü bir şekilde etkilenen Avrupa meyve ve sebze üreticileri ile Avrupa Komisyonu arasındaki dayanışmanın somut bir göstergesidir. Rusya tarafından ambargo uygulanmaya başlanmasının ardından Komisyon çok sayıda sektörlerde yer alan üreticileri desteklemek amacıyla bir takım önlemleri uygulamaya koydu.” açıklamasında bulundu.

Daha önce Rusya’ya ihraç edilen temel meyve ve sebze gruplarının üzerindeki pazar baskısının azaltılması amacıyla devreye sokulan önlemler arasında; ürünlerin yardım organizasyonlarına ulaştırılması ve diğer amaçlarla (yem, gübre, distilasyon maddesi) kullanılması amacıyla pazardan çekilmesi ve “hasat almama” ile “yeşil hasat” gibi önlemler bulunuyor. Güvenlik ağı önlemleri kapsamında yer alan ürünler arasında; domates, havuç, lahana, tatlı biber, karnabahar, brokoli, salatalık, mantar, elma, armut, erik, yumuşak meyveler, üzüm, kivi, portakal, mandalina, limon, şeftali, nektar ve geçen yıldan beri kiraz ve hurma yer alıyor.

Her bir ürün için belirlenmiş olan destek miktarında ise bir değişikliğe gidilmedi.  Üye ülke başına belirlenen maksimum ürün miktarı önlemler kapsamında ayrıca belirtildi. Maksimum ürün miktarları belirlenirken, üye ülkelerin ambargonun uygulanışından önceki üç yıl içerisinde Rusya’ya gerçekleştirdiği ihracat değerleri Komisyon tarafından temel alındı.

Komisyon’un açıklamasına göre üye ülkelerden alınan bildirimler 31 Mayıs 2016 tarihine kadar önlemler kapsamında pazardan 323,000 ton meyve ve sebze çekildiğini gösteriyor. Bu önlemin Avrupa Birliği bütçesine maliyeti ise 112 milyon avro civarında.

Rusya ambargosu karşısında Avrupalı üreticiler üçüncü ülkelere tarımsal gıda ihracatlarını bir önceki yıla göre %4 oranında arttırdılar. Ancak bu artışın etkisi sektörler ve ülkeler arasında değişkenlik gösterdi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz