Açlık sınırı 20 TL, yoksulluk sınırı 66 TL geriledi

0
397
Haziran ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.508,35 TL oldu.

TÜRK-İŞ’in hesaplamasına göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre Haziran ayında 20 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 66 TL geriledi.

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), Haziran ayı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın sonuçlarını açıkladı. Hesaplamalara göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 20 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 66 TL geriledi. Haziran ayında görülen bu gerilemeye rağmen, yılın ilk yarısı itibariyle artış tutarı sırasıyla 76 TL ve 248 TL oldu. Son bir yıl itibariyle fiyat değişimine bakıldığında ise gıda harcaması tutarındaki artış 158 TL ve yoksulluk sınırı tutarı 515 TL olarak hesaplandı. Bekar bir işçi için yılbaşından bu yana aylık net 1.404 TL olarak belirlenen asgari ücretle, tek bir çalışan için hesaplanan aylık yaşam maliyeti arasındaki fark günümüzde 485 TL olarak hesaplandı.

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2017 Haziran ayı sonucuna göre;

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.508,35 TL,  

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.913,19 TL oldu.   

Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.889,38 TL olarak gerçekleşti.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Haziran 2017 ayında şöyle gerçekleşti:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,33 oranında geriledi.

Yılın ilk yarısı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 5,32 oranında gerçekleşti.

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11,71 oldu.

Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 5,03 olarak hesaplandı.

Süt, yoğurt ve peynir fiyatında değişiklik yok

Süt, yoğurt, peynir grubunda; takip edilen ürünlerin fiyatlarında önemli bir değişiklik görülmedi. Ancak izlenen marketlerde ürün markalarına göre fiyat farkı -düşük de olsa- söz konusu olmasına karşın, şimdi bu farkın ortadan kalktığı ve neredeyse tek fiyat uygulandığı dikkati çekti.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; geçen ay fiyat artışı görülen kıyma ve kuşbaşı et fiyatı bu ay değişmedi. Sakatat ürünleri (dana ciğer, yürek, böbrek) fiyatları bu ay da artmadı ancak önümüzdeki aydan itibaren ciddi bir fiyat artışı olacağı ifade edildi. Tavuk ile balık fiyatı (kültür balığı ağırlıklı olarak) bu ay değişmedi. Yumurtanın fiyatı bu ay tanede 3 kuruş artış gösterdi. Bakliyat ürünleri (kuru fasulye, kırmızı-yeşil mercimek, nohut, barbunya vb.) fiyatları; nohut fiyatı biraz gerilerken diğerleri aynı kaldı.

Yaş sebze-meyve fiyatlarında beklenen düşüş henüz yaşanmadı

Bunda ay boyunca devam eden yağışın etkisi fazla oldu. Geçtiğimiz ay 3,85 TL olarak hesaplanan ortalama sebze-meyve fiyatı bu ay 3,89 TL oldu. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki yaygın ve mevsim ürünleri esas alındı, ürünlerin tek tek ağırlığı yerine harcama sepetindeki meyve-sebze tüketimi toplam miktarından hareket edildi. Geçtiğimiz ay ortalama 3,33 TL olan sebze fiyatı bu ay 3,42 TL olarak hesaplandı. Meyve ortalama kilogram fiyatı ise geriledi ve bir önceki ay 4,81 TL olan fiyat 4,59 TL olarak hesaplandı.

Makarnanın fiyatı arttı

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay sadece makarnanın fiyatı arttı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı, margarin ile zeytinyağı ve ayçiçek yağı fiyatı bu ay da değişmedi. Zeytin fiyatı da (siyah-yeşil) aynı kaldı. Yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ay çekirdeği vb.) ürünlerinde bu ay ceviz fiyatı geriledi, fıstık fiyatı arttı, diğerleri aynı kaldı.  Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb.) ürünlerinin fiyatı ile bal, pekmez, şeker, tuz, salça ve çay, ıhlamur fiyatı bu ay değişmedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz