Avrupa Birliği’nin Türk zeytinyağına ton başına 1.300 Avro gümrük vergisi uyguladığına söyleyen EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Emre Uygun, AB’nin Türk zeytinyağına gümrük vergisiz olarak tanımış olduğu 100 tonluk kotanın da Fas, Tunus gibi rakip üretici ülkelere tanınan yüksek kotalar ile karşılaştırıldığında komik denilebilecek düzeyde kaldığını belirtti.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), zeytinyağı ihracatımızda ABD’den sonra Türkiye’nin en büyük ihraç pazarı olan İspanya’da World Olive Oil Exhibition fuarına katılarak Türk zeytin ve zeytinyağının tanıtımını gerçekleştirdi.
İspanya’nın Madrid kentinde 21-22 Mart 2018 tarihleri arasında, bu sene 7.kez gerçekleştirilen World Olive Oil Exhibition Fuarı, her sene dünya zeytin ve zeytinyağı profesyonellerin buluşma noktası görevini görüyor.
Fuarda Türk zeytin ve zeytinyağlarının gördüğü ilgiden oldukça memnun kaldıklarını belirten EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Emre Uygun, “Standımız İspanya’nın farklı bölgelerinin yanı sıra, Fas, Tunus, Portekiz, İtalya, İran, Çin, ABD, Kanada, Azerbaycan vb. birçok ülkeden profesyonel ziyaretçilerin uğrak yeri oldu. Yalnızca 2 gün sürmesine rağmen, sektör ile ilgili gelişmelerin ve trendlerin paylaşıldığı konferanslar ve farklı ülkelerden çeşitli zeytinyağlarının tanıtıldığı zeytinyağı tadım seminerleri ile hem katılımcılar hem de ziyaretçiler için dolu dolu geçen bir fuar oldu” dedi.
İspanya’ya zeytinyağı ihracatı yüzde 113 arttı
Türkiye 1 Kasım 2017 – 20 Mart 2018 tarihleri arasında 2017/2018 sezonunda İspanya’ya 12 bin 300 ton zeytinyağı ihracatı gerçekleştirdi, karşılığında yaklaşık 48 milyon ABD$ döviz geliri elde edildi. Bir önceki sezon ile karşılaştırıldığında, İspanya’ya olan zeytinyağı ihracatımızın miktar bazında yüzde 84, tutar bazında ise; yüzde 113 artış gösterdi.
AB Türk zeytinyağının 100 tonluk kotasını arttırmalı
Avrupa Birliği’nin Türk zeytinyağına ton başına 1.300 Avro seviyesinde gümrük vergisi uyguladığına dikkati çeken Uygun, Avrupa Birliği’ne olan zeytinyağı ihracatımızın ve Türk zeytin ve zeytinyağının bilinilirliğinin artırılması için AB’nin Türk zeytinyağına (gümrük vergisiz olarak) tanımış olduğu 100 tonluk kotanın muhakkak artırılması gerektiğini, söz konusu 100 tonluk kotanın Fas, Tunus gibi rakip üretici ülkelere tanınan yüksek kotalar ile karşılaştırıldığında komik denilebilecek düzeyde kaldığının altını çizdi.
Türkiye’nin 2017/18 sezonunda 285 bin ton zeytinyağı ve 450 bin ton sofralık zeytin rekoltesine sahip olduğunu belirten Uygun, bu yüksek rekolteyi katma değere dönüştürmek için tanıtım çalışmalarına hız kesmeden devam ettiklerini ifade etti.
Türkiye’nin WOOE fuarına, bu sene Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği vasıtasıyla ilk kez katılım gerçekleştirdiğini belirten Ege Zeytin ve Zeytinyağı Yönetim Kurulu Üyesi M. Kadri Gündeş ise; “İspanya’nın zeytin ve zeytinyağı sektöründeki konumu ve önemi hepimizin malumu, sektörün trendlerinin belirlendiği, endüstrinin yol haritasının çıkarıldığı, güncel ve teknolojik gelişmelerin takip edildiği bu fuarda, Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’nin bir üyesi olarak bu fuarda bulunmamız ülkemiz prestiji açısından çok büyük önem arz etmektedir. Fuar ağırlıklı olarak zeytinyağı üzerineydi ancak gelen ziyaretçiler Türk zeytinine de çok büyük ilgi gösterdiler.”diye konuştu.