Romanya Arıcılık Birliği tarafından bu sene 14’üncüsü düzenlenen Ulusal Bal Festivali’nde farklı tat, aroma ve renkten oluşan bal ve bal ürünleri ziyaretçilerin ilgisini çekti.
Her sene bahar ayında düzenlenen festivale bu sene ülkenin farklı yerlerinden arıcılıkla uğraşan 115 firma katıldı. Baneasa Arıcılık Platformu’nda (ACA) yapılan ve 1 Nisan’da başlayıp bugün sona erecek festivalde, balların yanında arıcılık malzemeleri de Bükreşlilere ve arıcılık meraklılarına tanıtıldı.
Birçok farklı tat aroma ve renkten oluşan ballar, genellikle Romanya’nın orta kısmında bulunan dağlık alanlardan geliyor. Festivale getirilen balların yanı sıra polen, propolis, bal mumu, petek, kovan, bal çıkarımında kullanılan malzemeler, özel arıcılık giysileri ve arıcılıkta kullanılan malzemeler meraklılarının beğenisine sunuldu.
Başkent Bükreş’te birçok firmanın katılımıyla 1 Nisan’da başlayan Romanya Ulusal Bal Festivali bugün sona eriyor.
“Doğal bal şekerlenir”
Romanya’da iki farklı bölgesinde 150 kovanı bulunan İlie Nistor gerçek balı, Cihan Haber Ajansı’na anlattı. Gerçek balın yoğun olması gerektiğini söyleyen Nistor, gerçek balın nasıl anlaşılacağını aktardı: “Doğal kaliteli bal, gördüğünüz gibi kavanozunu ters çevirdiğinizde kavanozun içindeki hava kabarcığı yavaş yavaş yukarı çıkan baldır. Bu balın yoğun ve kaliteli olduğunu gösterir. Bir de doğal kaliteli bal şekerlenir. Doğal olmayan kalitesiz bal kristalleşmez.”
Avrupa’da bal üretiminde 4’üncü sırada olan Romanya, yıllık 22 bin ton bal üretimi yapıyor. Ülkede kayıtlı 40 bin kişi arıcılık ile uğraşırken Romanya Arıcılık Birliği’ne bağlı 900 bin kovan bulunuyor. ACA ise 1958 yılında kurulan ve ülkenin tüm illerinde ofisi bulunan Romanya arıcılığı için gerekli teknik ve fiziki desteği sağlıyor.