Odatv’de yer alan “İşte Sofranıza Gelen Ölü Hayvanların Görüntüsü” başlıklı haber üzerine Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü bir açıklama yayınladı.
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü, Odatv’de “İşte Sofranıza Gelen Ölü Hayvanların Görüntüsü” başlığıyla yayınlanan haberin kamuoyunu yanlış bilgilendiren bir haber olduğunu kaydetti. Açıklamada; “Habere konu ettiğiniz hayvanlar, acil kesim mevzuatı çerçevesinde, resmi veteriner nezaretinde, bulundukları yerde kesimi yapılmış hayvanlardır, asla ölü hayvanlar değildir. Görüntülerden de anlaşılacağı gibi acil kesimi yapılan hayvanlar, son derece rahatsız edici usullerle ve hijyen kurallarına uyulmadan nakledilmiştir.” ifadelerine yer verildi.
Haberde bahsi geçen kesimhaneden, ‘acil kesimi yapılan hayvanların son derece rahatsız edici usullerle ve hijyen kurallarına uyulmadan nakledildiğine’ dair bir ihbar geldiği belirtilen Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü açıklamasında, olayda ihmali olduğu düşünülen 11 ESK personelinin Bakanlıkça açığa alındığı, soruşturmanın, adli ve idari açıdan, tüm yönleriyle devam ettiği bilgisi de yer aldı.
Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün konuya ilişkin açıklamasının tam metni şöyle:
“Sitenizde yer alan “İşte Sofranıza Gelen Ölü Hayvanların Görüntüsü” başlıklı haber üzerine Gıda Kontrol Genel Müdürlüğümüzce aşağıdaki açıklama yapılmıştır:
Haberde, yurtdışından Türkiye’ye ölü büyükbaş hayvanların getirildiği ve bu hayvanların etlerinin vatandaşların sofrasına geldiği öne sürülmektedir.
Ayrıca, “bu görüntülerden ilgili Bakanlığın da haberi var ancak dosyanın üzeri kapatılıyor” iddiasında bulunuyorsunuz. Her iki iddia da gerçeklerle bağdaşmamaktadır.
Öncelikle ve önemle belirtmek isteriz ki ülkemizde, kesimhanelere ilişkin mevzuat AB müktesebatı ile uyumludur.
Mevzuatta belirlenen asgari teknik ve hijyen şartlarını karşılamayan kesimhanelerin işletme onay belgeleri tek tek iptal edilmektedir.
Bu çerçevede, Bakanlığımızın sıkı denetimleri sonucu, faal 750 kesimhanenin 385’i 1 Ocak 2017 itibarıyla kapatılmıştır.
Bu kesimhanelerin 12’si Et ve Süt Kurumu’na (ESK) aittir. ESK ayrıca 24 kesimhanede de sözleşmeli kesim yaptırmaktadır.
Faaliyetlerini yürüten 365 kesimhane konusunda ise denetimler sıklıkla yapılmaktadır.
Nitekim 2016’nın Ocak ayından beri, et ve et ürünlerine ilişkin 65.616 denetim yapılmış; 1.640 işletmeye idari para cezası uygulanmış, 35 işletme hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.
Habere konu ettiğiniz hayvanlar, acil kesim mevzuatı çerçevesinde, resmi veteriner nezaretinde, bulundukları yerde kesimi yapılmış hayvanlardır, asla ölü hayvanlar değildir.
Görüntülerden de anlaşılacağı gibi acil kesimi yapılan hayvanlar, son derece rahatsız edici usullerle ve hijyen kurallarına uyulmadan nakledilmiştir. Bunu kabul etmek mümkün değildir.
Habere konu olan kesimhane, ESK’nın sözleşme kesim yaptırdığı bir kesimhanedir.
30 Ocak 2017 tarihinde Teftiş Kurulu Başkanlığımız, Sayın Bakanımızın talimatıyla, kesimhanelerde kamu sağlığı açısından teftiş başlatmıştır.
9 Şubat 2017 tarihinde ise bahse konu kesimhaneden, acil kesimi yapılan hayvanların son derece rahatsız edici usullerle ve hijyen kurallarına uyulmadan nakledildiğine dair bir ihbar gelmiştir.
İhbar üzerine Bakanlığımızın Teftiş Kurulu Başkanlığı derhal harekete geçmiştir.
Teftiş Kurulu Başkanı, bizzat İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığına giderek iddianın takibini istemiştir.
İzmir Kemalpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinesinde, Bakanlığımız müfettişleri ve jandarma ekipleri ile kesimhaneye operasyon yapılmıştır.
Soruşturma çerçevesinde İzmir İl Müdürlüğümüz tarafından 16 Şubat’ta kesimhane kapatılmıştır.
17 Şubat’ta ise olayda ihmali düşünülen 11 ESK personeli Bakanlığımızca açığa alınmıştır.
Soruşturma, adli ve idari açıdan, tüm yönleriyle devam etmektedir.
Ayrıca kesimhanelere yönelik teknik ve hijyen denetimleri aralıksız sürdürülmektedir.
Vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimlerini tehdit edecek hiçbir olumsuzluğa müsamaha gösterilmemiştir; bundan böyle de gösterilmeyecektir.”