Oba Makarna, Tarım Kredi Kooperatifleri ile sözleşmeli üretim modeli ile makarnalık buğday alımı işbirliği protokolüne imza attı. Firma, protokol kapsamında pilot bölge olarak seçilen Kütahya, Eskişehir, Afyon ve Uşak’ta çiftçilerin ürettiği buğdayları Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden alarak makarna üretiminde kullanacak.
Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Dr. Fahrettin Poyraz ve Oba Makarnacılık San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Musa Özgüçlü, sözleşmeli üretim modeli ile makarnalık buğday alımı işbirliği protokolüne imza attı.
Genel Müdür Dr. Fahrettin Poyraz, imza töreninde yaptığı konuşmada Tarım Kredi Kooperatifleri olarak, ortakların ürettiği ürünleri değerinde pazara ulaştırma noktasında sorumluluklarını artırma gayretinde olduklarını söyledi.
Oba Makarna ile imzaladıkları işbirliği protokolünün çok önemli olduğunu belirten Poyraz; “Çünkü çiftçilerimiz dönem sonunda ürettiği ürününü satma noktasında, pazara ulaştırma noktasında herhangi bir kaygı yaşamayacak. Zaten tarım sektöründe sözleşmeli üretim modeli geliştikçe, yani tüketim tarafı ile üretim tarafı arasındaki bağ güçlendikçe hem arz talep dengesi noktasındaki dengesizliklerin giderilmesi hem de tarım sektöründeki fiyatlandırma dengesizlikleri giderilmesi noktasında önemli bir sorunu da çözmüş olacağız. Bu işbirliği protokolünün başka firmalara da örnek olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.
Tarım Kredi Kooperatifleri ile çok önemli bir projeye imza attıklarını belirten Musa Özgüçlü ise protokolün sözleşmeli tarım ve buğday ekimi ile ilgili olduğunu vurguladı. “Bunu pilot bölge olarak Kütahya, Eskişehir, Afyon, Uşak’ta çiftçilerin ürettiği buğdayları Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden, firmamız alarak makarna üretiminde kullanacak. Buradaki amacımız; çiftçilerimizin makarnalık buğdaya daha çok yönelmesi.” Diyen Özgüçlü protokolün amacı ile ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Bu bölgede üretilen makarnalık buğdayların daha kaliteli olduğunu tespit ettik. Fakat çiftçilerimiz her nedense fazla miktarda makarnalık buğday ekmekten imtina ediyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ile yapacağımız işbirliğiyle bunu da artıracağız. Pilot bölgedeki başarılı çalışmamız devam ettikten sonra Türkiye genelinde de sözleşmeli tarıma geçmeyi hedefliyoruz. Sözleşmeli tarım şuanda dünyanın pek çok ülkesinde uygulanıyor. Ne yazık ki bizim ülkemizde bugüne kadar iki denemesi oldu. Fakat o deneyen firmaların arkasında Tarım Kredi Kooperatifleri yoktu. Yani özel sektör, bizim sektörümüzden birkaç firma çiftçiyle yaptığı çalışmalarda başarılı olamadı. Biz Tarım Kredi Kooperatiflerinin gücüyle bu işi başaracağımıza inanıyorum.”