Küresel gıda fiyatları geçen yılı yüzde 3,5 düşüşle kapattı

0
415
İtalya’da durum buğdayından Spaghetti yapılıyor. Fotoğraf: © FAO/Alessia Pierdomen

2018 yılını 168.4 puan ortalaması ile kapatan FAO Gıda Fiyat Endeksi, 2017 değerinden yüzde 3.5 daha düşük ve 2011’de ulaşılan en yüksek puanın neredeyse yüzde 27 altında gerçekleşti.

Küresel gıda fiyatlarının Aralık 2018’de bir önceki aya göre 161.7 puanlık bir ortalama ile aylık bazda yatay seyrettiğini açıklayan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), 2018 yılının tamamında ise 2017 yılına göre yüzde 3,5 düşüş görüldüğünü kaydetti.

FAO bugün yaptığı açıklamada; küresel gıda fiyatlarının Aralık ayında geniş çapta istikrarlı seyrettiğini ve 2018 yılında artan uluslararası tahıl fiyatlarına karşı azalan şeker ve süt fiyatları ile dengelenerek istikrarını koruduğunu bildirdi.

Gıda ürünleri sepetinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimin bir göstergesi olarak değerlendirilen endeks; 2018’in tamamı için ortalama 168.4 puan, 2017 değerinden yüzde 3.5 daha düşük ve 2011’de ulaşılan en yüksek puanın neredeyse yüzde 27 altında gerçekleşti.

Tüm büyük hububatların uluslararası fiyatları 2017 yılına göre artarken, diğer takip edilen ürünlerin fiyatlarında ve en fazla şeker fiyatında düşüş izlendi.

FAO Hububat Fiyat Endeksi, Kasım ayına göre yüzde 1.8 oranında ve 2017 Aralık ayına göre yüzde 9.6 oranında yükseldi. Pirinç fiyatları art arda 6 aydır düşerken, buğday ve mısır fiyatları güney yarım kürede etkili hava şartlarından dolayı Aralık ayı süresince artış gösterdi.

FAO’nun son yaptığı tahminlere göre buğday ve mısır fiyatlarının 2019 yılında düşeceği, pirinç fiyatlarında ise rekor bir yükseliş olacağı öngörülmekte. Bunun yanında, tüm ana hububat ürünleri için küresel tedarikçiler yeterli düzeyden fazla olup, stok kayıtlarının da bolluk göstermekte olduğu belirtildi.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksinde Aralık ayında palm yağ fiyatlarındaki yüzde 0.4 oranında artıştan dolayı, endeksteki on aylık düşüş sona erdi. Uluslararası soya yağı fiyatları, ABD’deki bol arzın ve Avrupa Birliği’ndeki zayıf talebin etkisiyle düşmeye devam etti. Alt endeks, 2018’de bir önceki yıla göre en büyük düşüşü gören palm yağı fiyatlarıyla birlikte, yüzde 15 daha düşük bir ortalama gösterdi.

FAO Et Fiyat Endeksi Aralık ayı süresince, özellikle Brezilya’dan gelen güçlü küresel talep ile domuz eti fiyatlarındaki toparlanmaya bağlı olarak yüzde 0.8’lik bir artış kaydetti. Ancak endeks yıllık bazda yüzde2.2 düştü.

FAO Süt Fiyat Endeksi, Kasım ayına göre yüzde 3.3 oranında gerilerken, tereyağı, peynir ve tam yağlı süt tozu için fiyat tekliflerinin düşük olması nedeniyle art arda yedinci ayında düşüş gösterdi. Endeks 2017 yılından itibaren, yılın ikinci yarısı boyunca tüm süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşün bir sonucu olarak yüzde 4.6 oranında geriledi.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, dünyanın en büyük şeker üreticisi Hindistan’daki şeker üretiminin hızlı büyümesine ve kısmen de olsa ham petrol fiyatlarının düşmesine bağlı olarak, şeker kamışı üretimini artırıp talebini düşürürken, ham petrol fiyatlarının da düşmesine neden oldu. Genel olarak endeks, 2018 yılı için 2017 yılından bu yana neredeyse yüzde 22 düşüş gösterdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz