Kırmızı et üretimi sektörü yönetici ve temsilcileri ile sektörün geleceğine ilişkin bakanlıkta toplantı yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, belirledikleri tavan fiyatları da açıkladı.
Çelik, özellikle son dönemlerde kırmızı et sektöründeki fiyatlarda artışın enflasyona yansımalarının ve et ithalatı meselelerini yoğun bir şekilde değerlendirdiklerini belirterek, “Aldığımız karar gereği karkas et yağsız fiyatı tavan olarak 23,03 TL olması, yağlı fiyatın 21,08 TL olması, kasapta kıyma fiyatı 32 TL, kuşbaşı fiyatının 34 TL olmasıyla ilgili fikir ve görüş birliğine vardık. “ dedi.
Tavan fiyatları belirlemelerinin altında yoğun bir şekilde bazı spekülatörlerin et ithalatı ile ilgili üretici ve besicileri yanlış bazı bilgilerle onu üretimden vazgeçirecek, üretim kapasitesini daraltacak bazı değerlendirmelerin kırmızı et sektörü ve bakanlık açısından rahatsız edici bir durum olduğuna dikkat çeken Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu spekülatörlere karşı elimizin güçlü olması gerekiyor. Bir yönüyle üreticimizi, besicimizi korurken diğer yandan da spekülatörlere de yol açmamamız gerekiyor. Bugün aldığımız karar üreticimizi, besicimizi korumaya yönelik, birlikte taşın altına elimizi koyma kararıdır. Yoksa, piyasada var olan maliyetleri dikkate almadan, ithalata dayalı ve üreticinin üretimden çıkmasını sağlayacak bir yaklaşımı, sektörle beraber doğru bulmadığımızı ve bu kararı birlikte almamızın gerekliliğini paylaştığımız için. Bir bakanlık zorlaması değil, serbest piyasaya müdahale şeklinde değil aksine serbest piyasa aktörleri olarak bu alanda birlikte adım atılması, yürünmesi ve havyan varlığımızın artarak devam etmesi noktasında bir yaklaşımın gerekliliği olarak bu kararları almış olduk.”
“Ortak iradenin ortaya çıkmasından memnunum”
Bakan Çelik, bu buluşmanın kırmızı et piyasası açısından ortak bir iradenin ortaya konması açısından son derece önemli olduğunu belirterek, kısa vadede bunun getirileri olacağını, orta vadede birlikte çalışmada hayvan varlığının planlanması, sektörün geleceğe bakışı açısından bu ortak iradenin çok önemli olduğunu kaydetti.
Yapısal değişikliği sağlayacak bazı tedbirleri alacaklarını de toplantıda değerlendirdiklerini ifade eden Faruk Çelik, “Özellikle sözleşmeli üretim başta olmak üzere, finansal erişim konusu ve sübvansiyonlu kredi yine başta olmak üzere bu konuda kredinin kullanılmasını yaygınlaştırmaya dönük çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Yine orta vadede havan sayısını artırmaya yönelik bakanlık olarak çok daha aktif şekilde tedbirler alacağımızı paylaştık. Girdi maliyetleriyle ilgili yemde KDV’nin sıfırlanması durumu gerçekleşmişti; bunun piyasaya yansımaları kendilerinden dinledim.” dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bütün sektör temsilcileri olarak belirledikleri bu tavan fiyatları esas alarak piyasada varlıklarını sürdürmenin doğru olacağını, hem sektör açısından hem hayvancılığın gelişimi açısından bu yaklaşımın doğru olduğunu belirterek, spekülatörlere, gelecekte havan varlığını sağlıklı kılacak aykırı davranışa girmemeleri gerektiği uyarısında bulundu.
Gazetecilerin sorularını de cevaplayan Bakan Faruk Çelik, şu andaki çalışmanın var olan fiyatları düşürmek, bir başkasını yükseltmek yaklaşımı içinde olmadığına işaret etti. Çelik, “İthal imkanı elimizde var. Yaklaşık 50 bin ton et ithal etme imkanımızın olduğu bir ortamda söylüyorum. İthalat yaparsanız fiyatları çok daha aşağılara çekersiniz. Bakışımız üretimin sürekliliği ve artışından yana. Sürekli et konusunun gündemde olması konuşulması sektörü ve bizi rahatsız ediyor. Tavan fiyatlar kondu ve herkesi buna uymasını bekliyoruz ve bunlar kılı kırk yararak belirlemeye çalıştığımız hususlardır.” açıklamasında bulundu.
Fiyatlarının düşüklüğü konusunda görüş beyan edenler olabileceğini dile getiren Çelik, kırmızı et piyasasının çok oynamasının doğru olmadığına dikkat çekti.
Bakan Çelik, kasapların yeni tavan fiyatları uygulamasına karşın marketlerde durumun ne olacağı sorusuna “Biz bu serbest piyasayı hatırlatarak konuşmamızı yaptık. Müdahale anlamında bir toplantı değildir. Sektör, geleceği için özellik bu buluşmayı talep etti. Geçmişte de yaşananlar var 2010 yılda yaşananları sektör temsilcileri özetledi. Hayvancılığımızın geleceğine bir darbe vurmamalıyız.” karşılığını verdi.
Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, yeni tavan fiyatlarla ilgili gelişmeleri 5-6 izleyeceklerini gerek görüldüğünde tekrar değerlendirme yapacaklarını de sözlerine ekledi.
Kırmızı et sektörü temsilcileri memnuniyet ifade etti
Toplantıya katılan Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacıince de Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ ile Kırmızı Üretim Birliği temsilcileri, kırmızı et ithalatı ile ilgili sürekli haberler yapılmasından duydukları rahatsızlıkları dile getirdi, etin faydalarının konuşulması gerektiğini aktardı.