Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Kayseri sucuğu, pastırması ve mantısının tescillenmesi için Avrupa Birliği’ne (AB) başvuracaklarını belirtti.
Kayseri Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda düzenlenen törende ‘Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi’ tanıtıldı. Odaya üye firmaların da katıldığı tanıtım ve sözleşme töreninde konuşan Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi’nin belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaret olduğunu ifade etti.
Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi ile ilgili bilgiler veren Hiçyılmaz, şunları kaydetti: “Coğrafi işaretler menşe ve mahreç adı altında ikiye ayrılıyor. Menşe olması için bir ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümüyle bu yöre veya bölge sınırları içerisinde yapılması gerekiyor. Yani tümüyle ürünün bir bölgede yapılmış olması gerekiyor. Mahreç işareti ise bir ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş yöre, alan veya bölge sınırları içinde yapılması gerekir. Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi ile asıl amaç yerel ve yerinde koruma sağlamaktır. Yani üretilen ürünlerin yerinde daha fazla üretilmesi ve o bölgeye ekonomik olarak daha fazla gelir bakımından bu sistem uygulanmaktadır.”
‘Kayseri, Türkiye’de en fazla coğrafi işaretine sahip olan il’
Hiçyılmaz, Mart ayı itibariyle Türkiye’de verilen tescil sayısının 189 olduğunu, bunların 86’sının menşe işareti, 103’ünün ise mahreç işareti olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 yılı Türkiye’de en fazla Coğrafi İşaret alan il sıfatıyla Sayın Cumhurbaşkanımızın elinden ödül almıştık. Türkiye’de en fazla Coğrafi İşaretine sahip olan il Kayseri’dir. Kayseri Ticaret Odası olarak Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi kapsamındaki işlemleri tescil sahibi sıfatıyla uygulamaktayız. Bu sistem kapsamında Türkiye’de ilk defa karekodu uygulaması ile sisteme dahil olan toplam 9 firmaya sucuk, pastırma ve mantı ile ilgili hazır basılı halde karekodlu etiketler işaretleme sistemi dahilinde ürünlerin üzerinde kullanılmak üzere firmalarımıza teslim edilecek.
Sistemin işleyişi, Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi’ne dahil olmak ve ürünlerinde karekod uygulaması kullanmak isteyen firmalarımızdan başvuruya ilişkin belgeler dilekçe ile alınmaktadır. Belgelerin incelenme süreci tamamlandıktan sonra firmaların ürettikleri ürünlerden numuneler alınmakta ve gıda laboratuvarlarında analiz edilmektedir. Kontrol sürecini geçen ürünler, Coğrafi İşaret Denetleme Sistemi tamamlamış olmaktadır. Karekod uygulamasının yazılımı Kayseri’de Erciyes Teknopark’ta hazırlanmıştır. Bu çalışmalar ile ilgili bizden bilgi isteyen İzmir, Kars ve Edremit gibi bölgelere örnek yazılım hakkında bilgi gönderilmiş ve sistemin işleyişi anlatılmıştır.”
Mahreç işaretinin Avrupa ve Türkiye’de sarı lacivert olarak, menşe işaretinin ise sarı kırmızı renkler ile kullanılacağını da söyleyen Başkan Mahmut Hiçyılmaz, “Yani pastırma ve sucuk sarı kırmızı, sarı lacivert ise mantının etiketidir. Firmalar talep ettiklerinde bizden bunu temin edebilecekler.” dedi.
Sucuk, pastırma ve mantının tescili için AB’ye başvuracaklar
Hiçyılmaz ayrıca sucuk, pastırma ve mantının tescillenmesi için Avrupa Birliği’ne başvuracaklarını sözlerine ekledi.
Sistemin nasıl çalıştığını gösteren sunumun ardından KTO ile 9 firma arasında sözleşme imzalandı.