Malatya’da yılın ilk kayısılarının genelde 15 Haziran sonrasında yaş olarak tezgahta yer aldığı biliniyor. Ancak son dönemde turfanda kayısı yetiştiriciliğine verilen önem ile birlikte Mayıs ayında da Malatya kayısısı yaş olarak tezgahta yer almaya başladı.
Mayıs ayı içinde Türkiye genelinde Mersin-Mut ve Hatay bölgelerinde yetişen, ancak tat ve aroması Malatya kayısısından daha az olan kayısı çeşitleri manavlardaki tezgahlarda yeri alıyor.
Elazığ’ın Baskil ilçesinde Karakaya Baraj Gölü sahilinde Malatya kayısısı yetiştiriciliği yapan Kazım Kocaman, bahçesinde ‘erkenci kayısı’ olarak bilinen çeşitten ilk mahsulünü bu yıl Mayıs ayı içinde almayı başardı.
Traktörünü Ofis Kavşağında park ederek, seyyar olarak yaş kayısıları satan Kazım Kocaman, yoğun ilgiyle karşılaştı.
Bu mevsimde daha çok Mersin-Mut ve Hatay bölgesinden gelen yaş kayısıları tüketen Malatyalılar, bu kez Malatya kayısı ile karşılaşınca şaşkınlıklarını gizleyemedi. Kazım Kocaman, “2016 yılının ilk ürünü olan kayısıyı satıyorum. Bahçede kayısı ağacı dikerken, özellikle bu kayısı çeşidinin aşısını aldım, kayısı erken çıksın diye. Yoksa kayısımız şuanda tamamen çağla. Bizim bölgede kayısının yaş olarak tüketimi için en az 1 ay süre var.” dedi.
Kocaman, bu mevsimde Malatya dışında getirilen kayısıların manavlarda 7-8 TL’den kendisinin yetiştirdiği erkenci Malatya kayısısını ise 5 TL’den sattığını ve yoğun ilgiyle karşılaştığını ifade etti. Kocaman, “Dışarıdan getirilen kayısıların Malatya kayısısına benzer tarafı yoktur. Tezgaha koyduğum kayısıları Malatya kayısı olduğu için tadına bakan alıyor. Ama tadına bakması lazım. Tadına baktığı zaman muhakkak alıyor. Malatya’nın mevsimin ilk olgun kayısısı bu.”
Traktörün arkasına konan tezgahta kayısı satan alan Malatyalılar ise, bu mevsimde Malatya kayısısı görmenin şaşkınlığını yaşadıklarını vurgulayarak, “Bu gerçek Malatya kayısısı, dışarıdan ihraç değil.” dedi.