Manisalı Matador Grup, Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi Depark Teknopark Spil Innova Ltd. ile yaptığı çalışmalar sonucu, gıda güvenliğine uygun, karabuğdaylı ürün yelpazesi geliştirdi.
Karabuğday (Fagopyrum esculentum Moench) içerdiği fonksiyonel ve biyoaktif özelliğe sahip bileşenleri ile son derece önemli bir ürün olarak ön plana çıkıyor. Manisa’da faaliyet gösteren Matador Grup Unlu Mamuller işletmesi, “Karabuğdaylı Matadorum” marka tescili altında karabuğdaylı ekmek, gevrek, karabuğday unlu zencefilli, tarçınlı ve çörekotlu kurabiye mamulleri üretti. Matador Grup Yöneticisi Bekir Barış Yılmaz, bu yeni tıbbi unlu mamullerin, bilimsel çalışma ortaklığı ve kurumsal AR-GE çalışmaları ile üretilmiş olduğunu, fikri mülkiyet ile koruma altına alındığını açıkladı.
Yılmaz, söz konusu çalışmada, Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi Depark Teknopark Spil Innova Ltd. danışmanlığıyla, karabuğday matriksinin antioksidatif, antidiyabetik, antihipertensif etkilerinin tescillenmesi amacıyla karabuğday bazlı çeşnili kurabiyeler ürettiklerini kaydetti.
Karabuğdayın glüten içermediğini ve çölyak hastaları için de kullanım alanı oluşturduğunu söyleyen Yılmaz, ancak glüten eksikliği dolayısıyla ekmek teknolojisinde final üründe hacim azlığı ve sertleşme etkisi yaratması dolayısıyla tüketim sıklığı az olan ürün kategorisinde olduğuna işaret etti.
Matador Üretim Sorumlu Müdürü Gıda Mühendisi Tuğba Yaren ise Karabuğday bitkisinin doğal olarak sahip olduğu fenolik antioksidatif bileşenlerle olumlu etkiler gösterebilen fonksiyonel ürünler olduğunu ifade etti. Karabuğdayın, içerdiği fenolik biyoaktiflerden ve lif bileşenlerinden dolayı fortifiye edildiği gıdanın kalite özelliklerini ve besin değerini yükselttiğine dikkat çeken Yaren; tıbbi fonksiyonel ürün olarak geliştirilen karabuğdaylı, antioksidan çeşnili ve biyoaktif ingrediyenli unlu mamuller desteğiyle kan şeker düzeyi, insülin direnci ve tansiyon düzeyi üzerinde etkilerin amaçlandığı projelerini hayata geçirdiklerini belirtti.
Tuğba Yaren, karabuğdayın yüksek protein kaynağı, diyet lifçe zengin, prebiyotik özellikli, yüksek mineral kaynağı, çinko, demir, selenyum, potasyum, kalsiyum ve magnezyumca zengin olduğunu, aynı zamanda vitamin A, E, Vitamin B1, B2, B3, B5, B6 ve Vitamin C kaynağı olduğunu belirtti. Sağlıklı yağların da kaynağı olan karabuğdayın, palmitik, oleik ve linoleik asitçe zengin olduğunu vurguladı.
Karabuğdaylı ürünlerin bağırsak sağlığını düzenleyici ve obezite riskini azaltmaya yardımcı ürünler olduğunu ifade eden Yaren, karabuğdaya alerjisi olmayan her tüketicinin, haftada 2-3 kez karabuğdaylı ekmek, karabuğdaylı susamlı ve susamsız simit ve karabuğdaylı biyoaktiflerce zengin kurabiyeleri tüketebileceğinin öngörüldüğünü ve halk sağlığı açısından olumlu etkilerinin olduğunun ifade edildiğini de sözlerine ekledi.