7 aydır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın mühendislik kadrolarına atama beklediklerini ifade eden Gıda Mühendisleri, seslerini duyuramamaktan şikayetçi…
Her yıl 4 binin üzerinde öğrenci, üniversitelerimizin Gıda Mühendisliği bölümünden mezun oluyor. Ancak bu mezunların bugün çoğu işsiz ve devletten, özellikle de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan kadro ve atama bekliyor.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in, göreve başladığı günden bu yana Bakanlığa 1677 sözleşmeli personel alındığı ve bunların 400’ünün Gıda Mühendisi olduğu biliniyor.
2017 yılında ise gıda mühendisi alınıp alınmayacağı veya alınacaksa kaç personel alınacağı tam bir muamma.
Bakanlıkta halen 2256 Gıda Mühendisi çalışıyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aralık ayında TBMM’de bir soru önergesine yolladığı cevapta, 2016 yılı Kasım ayı itibariyle çalışan personel sayısına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Gıda kontrol görevlisi olarak veteriner hekimlik, ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi, balıkçılık teknolojileri mühendisi, gıda mühendisi, kimyager ve kimya mühendisi alanlarında toplam 5803 kontrol görevlisi çalışmaktadır. Bu sayıdan 2256 kişi gıda mühendisidir. 15.556 Ziraat Mühendisi,1126 su ürünleri mühendisi ve 100 balıkçılık teknolojileri mühendisi görev yapmaktadır.”
Yine Aralık 2016’da TBMM Genel Kurulu’nda Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı’nın bütçe görüşmeleri sırasında Bakan Faruk Çelik’e, “2017’de ne kadar ziraat, su ürünleri, gıda mühendisi ve veterinerin atanacağı” sorulduğunda cevabı; “2017 yılında tahsis edilecek açıktan atama kontenjanı henüz açıklanmadığı için personel alımıyla ilgili net bir şey söylemenin mümkün olmadığını ifade etmek istiyorum.” olmuştu.
Bu belirsizlik ve atamalarla ilgili herhangi bir gelişme yaşanmaması işsiz ve atama bekleyen Gıda Mühendislerini ümitsizliğe sevk ediyor. Seslerini duyuramamaktan şikayetçi olan Gıda Mühendisleri, mail yoluyla ve sosyal medya kanallarıyla içinde bulundukları durumu açıklama gayretindeler.
Gıda mühendisi bir grup okurumuzdan mail yoluyla bize ulaşan açıklamada, “Gıdanın mühendisliği olmaz diyenlere inat mesleğimizi savunacağız.” deniliyor.
“Basında yer alan gıda zehirlenmeleri ve gıda terör olaylarının günden güne arttığı, denetimsiz işletmeler ve merdiven altı gıda üretim yerlerinin hala varlığını sürdürdüğü bir ülkede bunlara dur diyebilecek binlerce iş bekleyen Gıda Mühendisi varken neden hala yok sayılıyoruz?” sorusunun sorulduğu açıklamada şunlar kaydediliyor:
“Hepimiz Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden mezun olduk ve KPSS’de yüksek puanlar aldık. Ancak ne diplomalarımız ne de aldığımız yüksek puanlar alım olmadıkça bir işe yaramıyor… Gıda Mühendisleri olarak bizler hem usulsüz üretimi önleyebilir hem de ülkemizde üretilen gıdaların kalitesini arttırabiliriz. Ancak gıdada denetimin sağlanabilmesi için denetimde Gıda Mühendisinin çalışması şarttır. Bizler bugüne kadar çok mağdur olduk ve artık bu mağduriyete son verilmesi için kadro istiyoruz.”
Atama beklemeyen bir muhendis var mi ki acaba? Kabul edelim artik Turkiye muhendis zihniyetli bir ulke degil. Atanmak istiyorsaniz tekniker olmalisiniz.