“İsraf ettiğimiz gıda ile Suriye’nin tamamı doyar”

0
715
Meyve ve sebzelerde toplama sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada da yüzde 3-10 civarında israf yaşanıyor.

Türkiye’de her gün 6 milyon ekmek ile 10 milyon ton sebze-meyvenin çöpe gittiğini belirten Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘İsraf ettiğimiz gıda maddeleriyle Suriye’nin tamamı doyar. Türkiye’de 60 hastane 120 tane okul yapılır.” dedi.

Herkesi tüketeceği kadar gıda ürünü almaya çağıran Bendevi Palandöken, “Günde 6 milyon adet ekmeğin israf edilmesi çok ciddi bir durum. Bu rakamın yarısı maalesef fırınlardaki üretim yanlışlığı nedeniyle oluşuyor. Yani üretim fazlasından kaynaklanıyor. Ülkemizde 300 gram üzerinden yaklaşık 85 milyon ekmek üretiliyor. Tüketim ise 79 milyon civarında gerçekleşiyor. Geriye kalan da çöpe gidiyor. 250 gramlık ekmekte de durum aynı. Aslında bu rakam daha da yukarılardaydı. TESK olarak bakanlıklar ve ilgili kurumlarla gerçekleştirdiğimiz kampanyalarla israfın bir ölçüde önüne geçtik. Ancak tasarruf edilen rakam yeterli değil. Yüzde 18’lik iyileşmeyi tasarruflarla yüzde 40-50’lere çıkarmalıyız” diye konuştu.

Herkes yiyebileceği kadar ekmek almalı

Ekmeğin bir günde bayatlamadığına işaret eden Palandöken, “Herkes yiyebileceği kadar ekmek almalı. O gün aldığı ekmek bitmediyse saklayıp ertesi gün de tüketmeli. Ayrıca bitiremediğimiz ekmeği çeşitli şekilde değerlendirebiliriz. Ekmeği çöpe atmamak için yapılması gerekenler, bayat ekmeği kurutup peksimet, galeta unu, kurutulmuş ekmek gibi çeşitli tatlılar yaparak ekonomiye kazandırabiliriz. Eğer israfı önlersek hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine katkı sağlamış oluruz. İsraf önlenirse ekmeğe zam yapılması gerekmez. Dışardan buğday ithalatının önüne geçilir’ şeklinde konuştu.

Sebze-meyvede de durum aynı

Türkiye’de yaş sebze ve meyvenin de tarladan sofraya gelinceye kadar israfa uğradığını söyleyen Palandöken şöyle açıklamasını şöyle bitirdi, “Tarlada da israf büyük boyutlara ulaştı. Sebze ve meyvenin dörtte biri tüketilemeden kaybediliyor. Meyve ve sebzelerde toplama sırasında yüzde 4-12, taşıma sırasında yüzde 2-8, pazara hazırlık evresinde yüzde 5-15, depolamada da yüzde 3-10 civarında israf yaşanıyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz