İngiltere’den çocuklara yönelik reklamlara yasak

0
984
İngiltere’den çocuklara yönelik reklamlara yasak

2 ile 15 yaş arası çocukların yaklaşık üçte birinin aşırı kilolu veya obez olduğu İngiltere’de, çocuklara yönelik reklamı yapılan yüksek miktarda yağ, tuz ve şeker içeren gıda ve içeceklerin reklamlarına yasak geliyor.

İngiltere’de çocukluk çağı obezitesi ile mücadele çalışmaları kapsamında çocuklara yönelik sağlıksız gıdaların tüm televizyon, sinema, radyo, gazete, dergi, internet ve sosyal medya reklamlarına yasak geliyor.

İngiltere’de hali hazırda çocuklara yönelik gıda ve içecek televizyon reklamları ile ilgili bazı yasal düzenlemeler bulunuyor ancak Reklamcılık Uygulamaları Komitesi (CAP) bu uygulamaların kapsamını diğer medya organlarını da içerecek şekilde genişletti.

İngiltere’de 2 ve 15 yaş arası çocukların yaklaşık üçte biri aşırı kilolu veya obez. Ülkede obezite ile mücadele kapsamında hükümet ayrıca 2018 yılı itibari ile şekerli içeceklere ek vergi uygulamaya hazırlanıyor.

Yağ, tuz ve şeker

2017 Temmuz ayı itibari ile uygulanmaya başlayacak olan reklam yasakları yüksek miktarda yağ, tuz veya şeker içeren gıda ve içecek reklamlarını kapsıyor.

Reklam yasakları kapsamında ayrıca ünlü kişilerin, televizyon ve film karakterlerinin de bu tür gıda ve içecek reklamlarında yer almalarına yasaklanıyor. Ancak bu kişi ve karakterler sağlıklı gıda ve içecek reklamlarında yer alabilecekler.

Günümüzde çocuklar televizyondan çok internette vakit geçirdiklerinden, yasakların etkisinin en fazla internet üzerindeki reklamlarda hissedilmesi bekleniyor.

Reklamcılık gözlem kurumu, reklamların çocukların gıda tercihleri üzerinde sınırlı bir etkisi olduğunu açıklasa da sağlık konusunda çalışmalar gerçekleştiren kuruluşlar bu etkinin tahmin edilenin üzerinde olduğunu savunuyor. Ancak gözlem kurumu ayrıca kısıtlamaların “çocuklara yönelik potansiyel tehlikenin azaltılmasında önemli bir rolü” olacağını da belirtiyor.

Reklamcılık Uygulamaları Komitesi Başkanı James Best; “Çocukluk çağı obezitesi ciddi ve karmaşık bir konu ve biz de bu konuda üzerimize düşeni yapmaya karalıyız. Bu kısıtlamalar çocukların maruz kaldığı yüksek miktarda yağ, tuz veya şeker içeren gıda ve içecek reklamı sayısının önemli bir miktarda azalmasını sağlayacak. Yeni, katı kurallarımız reklamcılık endüstrisinin sorumluluk aldığını ve bu doğrultuda hareket etmeye hazır olduğunu ve çalışmalarının odağında çocukların korunmasının olduğunu açık bir şekilde gösteriyor.” açıklamasında bulunuyor.

Memnunuz ama yasaklar yetersiz

Obezite Sağlık Birliği, Reklamcılık Uygulamaları Komitesi tarafından duyurulan yeni düzenleme ile ilgili yaptığı açıklamada yasakların yeteri derecede kapsamlı olmadığını belirtiyor. Birlik; “Komitenin tüm medya organlarında çocukları sağlıksız gıdalardan korumak adına uzun zamandır beklenen adımından memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca Komitenin reklam kısıtlamalarını 16 yaşından küçük tüm çocukları kapsayacak şekilde düzenlemesinden de memnuniyet duyuyoruz. Ancak yeni kısıtlamaların sadece izleyicilerin en az %25’inin çocuk olduğunun kanıtlandığı durumda geçerli olması endişe verici. Kısıtlamalardaki bu boşluk çok sayıda çocuğun yine de yüksek miktarda yağ, tuz veya şeker içeren ürün reklamına maruz kalmasına neden olacaktır.” açıklamasında bulunuyor.

5 ve 15 yaş arası çocukların haftada yaklaşık 15 saatlerini internette geçirdiklerini belirten Obezite Sağlık Birliği, dolayısıyla bu yasakların çocukları internet üzerinden yayımlanan sağlıksız gıda reklamlarından kesinlikle koruyacağını açıkladı. Birliğe göre araştırmalar, reklamların çocukların yemek tercihlerini büyük ölçüde etkilediğini gösteriyor ayrıca İngiltere’de çocukların üçte biri daha onbir yaşına gelmeden aşırı kilolu veya obez oluyor, dolayısıyla Obezite Sağlık Birliği, “çocuklarımızı yaşamları boyunca acımasız sağlıksız gıda reklamcılığından korumalıyız.” diyor.

İngiltere Kraliyet Koleji Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Sağlığı Bölüm Başkanı Profesör Neena Modi de yaptığı açıklamada yeni uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Modi; “Bu, çocuklarda görülme sıklığı artan obezite ve aşırı kilo ile mücadelede bir başka önemli adım oldu.” açıklamasında bulunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz