İnegöl’ün yöresel ürünleri masaya yatırılıyor

0
591
İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, İnegöl’ün bazı alanlarda coğrafi işaretlere sahip olmasına rağmen, halen coğrafi işareti olmayan ancak kendine özgü ürünleri bulunduğunu vurguladı.

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO), kendine özgü ürün ve markalara sahip İnegöl için çok önemli bir çalışmaya daha imza atıyor. İTSO’nun Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Ağı (YÜCİTA) işbirliğinde düzenleyeceği ‘Coğrafi İşaretlerde Türkiye ve İnegöl’  konulu çalıştay, 5 Eylül Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

İTSO Başkanı Yavuz Uğurdağ, çalıştaya üretici birlikleri, ilgili kamu kurumları, meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, özel sektör ve kooperatif temsilcilerinin katılacağını açıkladı. Başkan Uğurdağ, coğrafi işaretlerin belirli bir alandan kaynaklanan bir ürünü tanımlayan ya da kalitesi, ünü veya diğer karakteristik özellikleri bakımından coğrafi kaynağına atfedilen, bir bölgeyi temsil eden sınaî mülkiyet hakkı olduğunu belirtti. Uğurdağ, iki oturumda gerçekleştirilecek çalıştayda, Türkiye genelinde coğrafi işaretlerin gelişimi ve toplumsal etkileri ile İnegöl’ün yöresel ürünlerinin masaya yatırılacağını kaydetti.

İnegöl’e özgü ürünler

Çalıştayda, İTSO’nun coğrafi işaretler konusundaki çalışmaları ve uygulamalarının da paylaşılacağını bildiren Başkan Uğurdağ, İnegöl’ün hem sanayi, hem tarımsal potansiyeliyle adından söz ettiren önemli bir ekonomik merkez olduğuna dikkat çekti. Bazı alanlarda coğrafi işaretlere sahip olmasına rağmen, halen coğrafi işareti olmayan ancak kendine özgü ürünlerinde olduğuna vurgu yapan Uğurdağ, “Mesela pırasa ve çerezlik ayçiçeğimiz tüm ülkede biliniyor. Bu ürünler İnegöl adı kullanılarak ekonomik değer buluyorlar. İTSO olarak bu alanda sonuçlandırılmış çalışmalarımız var. Ancak,  İnegöl’ün coğrafi işaretler konusunda halen yapması gereken çalışmalar olduğu düşüncesindeyiz. Çalıştayda hem Türkiye’nin hemde İnegöl’ün konumunun ele alınması bu açıdan çok önemli” dedi.

İki oturumlu program

Öte yandan çalıştayın sabahki birinci bölümünde coğrafi işaretler konusunda Türkiye’deki genel durumu ele alınacak. Oturuma Meliha Okur başkanlık yapacak. Çimen Çamoğlu, Türkiye’de Coğrafi İşaretlerde Tüketici Algısı, Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, ‘Coğrafi İşaretler Türkiye Uygulaması ve Son Gelişmeler’, Metro Marketler Satış Direktörü Birol Uluşan, ‘Metro’nun Coğrafi İşaretlere Yaklaşımı’ ve Erdek Ticaret Odası Başkanı Özlem Sarı da, ‘Coğrafi İşaretli Kapıdağ Mor Soğanı’ konusu üzerine sunum yapacaklar.

Doç. Dr. Zerrin Fırat’ın moderatörlüğünü yapacağı çalıştayın öğleden sonraki ikinci oturumunda ise Araştırmacı-Yazar Kenan Kahraman, ‘İnegöl’ün Yöresel Değerleri’ hakkında bilgi verecek. Besler İnegöl Köftecisi İşletme Sahibi Mesut Besler ise coğrafi işaret belgesi alınan İnegöl Köftesini anlatacak. Çalıştayın son konuşmacısı Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü de, ekonomik değeri İnegöl adıyla belirlenen İnegöl Pırasası ve İnegöl çerezlik ayçiçeği konusu hakkında sunum gerçekleştirecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz