İngiltere’de şekerli içeceklere uygulanacak vergi, tüketicilerin kalori alımını azaltma hedefine ulaşabilecek mi? İngiltere’den gıda alanında uzman bir avukat olan Dominic Watkins, şekerli içeceklere getirilecek verginin başarısız olmaya mahkum olduğu görüşünde.
Mart ayı başında İngiliz hükümetinin şekerli içeceklere vergi uygulanacağını açıklamasının ardından, ülkede gıdalara yönelik vergi uygulaması tartışmaları hız kazandı. Foodmanufacture internet sitesine konu ile ilgili açıklamalarda bulunan DWF hukuk firması ortağı ve gıda bölüm başkanı Dominic Watkins, uygulanabilse bile vergilendirmenin, yerleşmiş yaşam şekillerinin ortaya koyduğu zorlukların üstesinden gelemeyeceği görüşünde.
Verginin uygulanması başlanmadan önce ele alınması gereken pek çok sorun olduğuna dikkat çeken Watkins; “Verginin nasıl toplanacağı, vergiyi kimin toplayacağı ve toplanan verginin kaydının nasıl yapılacağı gibi ele alınması ve çözüm bulunması gereken çok sayıda sorun bulunuyor. Bunların dışında hangi ürünlerin vergi kapsamında değerlendirileceği ve hangi ürünlere vergi uygulanmayacağını ortaya koyan potansiyel tanımlar da yasal açıdan tam bir mayın tarlası.” açıklamasında bulunuyor.
‘Cevaplar belirsiz’
Watkins; “Fruktoz veya bal içeren içecekler vergi kapsamına alınacak mı? Ayrıca sütlü içeceklerin vergi kapsamı dışında tutulması gündemde, süt içeren tüm içecekler kapsam dışında tutulacak mı? Vergi soğuk içeceklere uygulanacak mı? Şu anda pek çok sorunun cevabı belirsizliğini koruyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.
Ülkede şekerli içeceklere uygulanacak vergi miktarlarının, ürünlerin içerdiği şeker miktarına göre belirlenmesi bekleniyor. İngiltere hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre 100 mililitrede 5 ve 8 gram arasında şeker içeren ürünlerden litre başında 18 pens, 100 mililitrede 8 gram ve daha fazla şeker içeren ürünlerden ise litre başına 24 pens vergi alınacak.
Buna benzer vergi uygulamalarının yapıldığı ülkelere dikkat çeken Watkins, verilerin tüketicilerin daha ucuz ürünlere yöneldiğini gösterdiğini belirtiyor.
‘Premium ürün düzeyinde fiyatlandırma’
Watkins; “Eğer önde gelen içecek markaları, premium ürün düzeyinde fiyatlandırma yapmak zorunda bırakılırsa, tüketiciler aynı ürünlerin daha uygun fiyatlı olanına yönelecek. Meksika’da uygulanan şeker vergisinin sonuç yorumlarından biri bu yönde.” açıklamasında bulunuyor.
Watkins ayrıca; “Ürünlerin kademeli reformülasyonun, kalorileri tek seferde azaltmaya çalışmaktan çok daha başarılı bir yaklaşım olduğunu geçmiş bize gösteriyor. Kalori azaltımı adım adım gerçekleştirilmeli yoksa tüketiciler bunu kabul etmez.” değerlendirmesinde bulunuyor.
Kantar Worldpanel verileri, İngiltere’de tüketicilerin şekerli içecekler vasıtasıyla tükettikleri şeker miktarının 2012 yılından beri %13.6 oranında azaldığını gösteriyor.