Yılbaşında meyve nektarına getirilen ÖTV ve artan maliyetler nedeniyle üreticileri farklı yollara başvurmak zorunda kaldı. Bazı firmalar, içinde yüzde 40 meyve barındıran meyve nektarındaki meyve oranını yüzde 10’a kadar düşürdü. Tabii, meyve oranı düşürülen ürün ‘meyve suyu’ değil ‘meyveli içecek’ oldu.
Hürriyet gazetesinden Burak Coşan’a konuşan Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı İlker Güney ve sektör temsilcileri, meyve oranını düşüren firmaların yasalara aykırı bir şey yapmadığını ancak meyve oranlarının düşürülmesinin yol açacağı gelişmelere dikkat edilmesi gerektiğini söylediler.
Sektörün yüzde 10’u meyve oranını düşürme yoluna gitti
Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı İlker Güney, firmaların küçük bir kısmında yapılan bu değişiklik hakkında “Artan maliyetler ve meyve nektarına getirilen ÖTV, bazı üreticileri zorladı. Bu yüzden meyve nektarından meyveli içeceği bir kayış oldu. Bu olay yasalara aykırı değil. Zaten meyve suyu ambalajında içeceğin içindeki meyve oranı yazılıyor. Meyve oranı yüksek olunca fiyat da tabi ki yüksek oluyor. Artan maliyetleri ve ÖTV’yi de ekleyince son tüketicinin alacağı ürünün fiyatı da yükselmiş oluyor. Meyve suyu üreticileri, tüketici pahalı olan ürünü alamayacağı için böyle bir yol izliyor. Ancak burada asıl dikkat edilmesi gereken yer çiftçiler ve onların ektikleri meyve ağaçları. Meyve suyu pazarında şeftalinin payı yüzde 35, kayısının ise yüzde 15. Yani pazarın yüzde 50’sine bu ikisi hakim. Meyve nektarından meyve içeceğine kayış demek tarımsal olarak da risk anlamı taşıyor. İleride meyvesini satamayan çiftçinin bu ağaçlar yerine başka şeyler ekmesi ya da hiçbir şey ekmemesi gibi bir tehlike ortaya çıkabilir. Şu an için sektörün büyük kısmının bu işe girmediğini söyleyebiliriz. Yüzde 10’luk kısım oran düşürme yolunu seçti. Son dönemlerde enerji maliyetleri de dahil birçok girdide artış oluyor. Maliyetler daha da artarsa meyveli içeceğe geçiş hızlanır” dedi.
İçecek tiplerini birbirinden ayıran ‘meyve oranları’
Ülkemizde meyve suyu ve benzeri içecekleri; Türk Gıda Kodeksi gereğince içerdikleri meyve oranına göre “Meyve Suyu” “Meyve Nektarı”, “Meyveli İçecek”, “Aromalı İçecek” olarak dört farklı kategoride değerlendirilmektedir. Her kategori farklı meyve oranına sahip ve bu oranlar ise etikette mutlaka yer almaktadır. Sadece meyveye en yakın olan, tamamen meyveden dönüşen ve % 100 meyve oranına sahip olan içecekler ‘meyve suyu’ kategorisine girmekte, meyve oranı % 25-99 olanlar “meyve nektarı”, % 10-24 olanlar “meyveli içecek”, % 0-9 olanlar “aromalı içecek” olarak sınıflandırılmaktadır.