Enerji içecekleri: İçeceğin ötesinde

0
894
beverage-cans

Enerji içeceklerinin kalp ve damar sağlığına etkisi iki farklı araştırmaya konu oldu. Gerçekleştirilen iki farklı araştırmada bilim adamları, enerji içecekleri tüketiminin kalp ve damar sağlığına olumsuz etkileri olduğunu ortaya koyuyor.

“Enerji içecekleri: kalp ve damar sağlığına olumsuz etkilerin artış göstermesi” adlı araştırma günde iki veya daha fazla enerji içeceği tüketiminin diastolik kan basıncında artış ve düzensiz kalp atışlarıyla ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Araştırmaya göre enerji içeceklerinin bu etkileri kalp ve damar hastalıkları riski taşımayan sağlıklı bireylerde bile görülebiliyor.  Ayrıca bu içeceklerin yasal olmayan ilaçlarla birlikte tüketimi çok daha büyük sağlık risklerini beraberinde getiriyor.

Araştırmacılar kalbe giden kan miktarı azalmasıyla ortaya çıkan miyokardiyal iskemi ile enerji içecekleri tüketimi ilişkisini gösteren vaka raporları da bulunduğunu belirtiyorlar. Araştırma raporunda kalp ve damar sağlığına olumsuz etkilerinden kaçınmak için enerji içeceklerinin yetişkinler tarafından tüketiminden kaçınılması gerektiği yer alıyor.

Araştırmacılar raporda; “Enerji içecekleri tüketimi ve kalp ve damar komplikasyonları arasındaki ilişkinin daha açık bir şekilde ortaya konulabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Enerji içeceklerinin bilinçli bir şekilde tüketimi ve enerji içecekleri tüketiminin kalp ve damar sağlığı üzerinde olumsuz etkileri konusunda doktorların genel nüfusu bilgilendirmeleri ve bilinçlendirmeleri için açıklayıcı bir kılavuza ihtiyaç duyulmaktadır.” açıklamasında bulunuyorlar.

“Kalp çarpıntıları belirtisi ile hastanenin acil servisine başvuran genç hastaların enerji içecekleri tüketiminin incelemesi” adlı bir diğer araştırmada ise Güney Avustralya’da 2014 ve 2015 yıllarında kalp çarpıntısı şikayetiyle acile başvuran gençlerin %36’sının hastaneye gelmeden önce 24 saat içerisinde enerji içeceği tükettiğini ortaya koyuyor.

Araştırmacılar, enerji içeceklerinin potansiyel olumsuz etkileri göz önüne alarak sağlıklı genç yetişkinlerin hastanelerin acil servisine başvurmaları üzerinde bu içeceklerin etkisini belirlemek amacıyla bu araştırmayı gerçekleştirdiklerini belirtiyorlar.

Araştırma günde birden fazla enerji içeceği tüketen kişilerin kalp çarpıntısı yaşama oranının daha yüksek olduğunu ortaya koyuyor.

Canadean araştırma şirketi tarafından 2014 yılında gerçekleştirilen bir araştırma  her on kişiden altısının enerji içecek tüketiminin sağlığa zararlı olduğunu düşündüğünü ve bu içeceklerin içerdiği maddeler konusunda endişeleri olduğunu ortaya koyuyor.

Ancak Mintel tarafından 2015 yılında yayımlanan bir rapor milenyum jenerasyonunda enerji içecekleri tüketiminin yaygın olduğunu ortaya koyuyor.  Raporda 27 ve 37 yaşları arasındaki kişilerin %64’ünün enerji içeceği tükettiği ve %29’unun geçen üç ay içerisinde normalden daha fazla tükettikleri belirtiliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz