Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep; “2023 yılı için Türkiye 10 dünya markası hedefi ortaya koydu. Bu markalardan bir tanesi neden Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’ndan çıkmasın.” dedi.
Gıda sektöründe yenilikçi inovatif ürünlerle katma değerli üretimi arttırmayı hedefleyen Ege İhracatçı Birlikleri Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’nı bu yıl uluslararası boyuta taşıma kararı aldı.
Ege İhracatçı Birlikleri bu amaçla, Avrupa’nın en önemli tarım araştırma üniversitelerinden biri olan Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı. Gıda sektöründe uluslararası işbirliği ile 2023 ihracat hedeflerine ulaşılması hedefleniyor.
12-13 Mayıs 2016 tarihleri arasında İzmir’de düzenlenecek olan “IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nın ana teması ise “Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon” olarak tespit edildi.
Türkiye’nin gıda ürünleri çeşitliliği bakımından çok şanslı bir coğrafyada olduğuna işaret eden Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep, gıda ürünlerindeki çeşitliliği katma değere, zenginliğe dönüştürecek fikirlere ve projelere fırsat vermek istediklerini kaydetti.
2016 yılında, Avrupa’nın en önemli tarım araştırma üniversitelerinden biri olan Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi’yle güçlerini birleştirdiklerini anlatan Celep, “Wageningen Üniversitesi’yle yapılacak işbirliği ile “IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı” uluslararası boyuta taşınacak ve yurtdışından gelecek proje başvuruları da sektör paydaşlarına sunulacak. “Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon” temalı etkinliğimiz, Türkiye’nin gıda sektöründe 2023 yılı için ortaya koyduğu 55 milyar dolar ihracat hedefine ulaşmak için ışık tutacak” diye konuştu.
Hedef gıda sektöründe Türk dünya markası yaratmak
Türk gıda markalarının Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına ağırlık vererek global oyuncu haline dönüşeceğini savunan Gıda Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Birol Celep şöyle devam etti:
“Dünyanın en değerli gıda markası Coca-Cola’nın marka değeri 83.8 milyar dolar. McDonald’s için biçilen değer ise 81 milyar dolar. Bu rakamlar bizim yapmamız gereken çalışmanın ne kadar gerekli olduğunu ortaya koyuyor. Türk gıda sektörü olarak dünya devleri ile aramızdaki farkı önce azaltmak sonrasında ise yakalamak için İnovasyon ve Ar-Ge alanında yoğun çalışma yürütmemiz gerekiyor. 2023 yılı için Türkiye 10 dünya markası hedefi ortaya koydu. Bu markalardan bir tanesi neden Gıda Ar-Ge Proje Pazarı’ndan çıkmasın. Yine Hollanda örneğini vurgulamakta fayda görüyoruz. Yüzölçümü sadece Konya ilimiz kadar olan bu ülke yılda 90 milyar dolar tarım ve gıda ürünü ihraç ediyor ve tüm Avrupa’nın sebze meyve ihracatının yüzde 25’ini gerçekleştiriyor.”
12-13 Mayıs 2016 tarihlerinde İzmir’de düzenlenecek “IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”nda “Sürdürülebilir ve Rekabetçi Gıda Sektörü İçin İnovasyon” temalı etkinlik;
-
Birincil Üretim [Bitkisel Ürünler, Hayvansal Ürünler, Su Ürünleri, Doğadan Toplanan Ürünler (hububat, bakliyat, yağlı tohumlar, fındık, kuru ve kabuklu meyve ve sebzeler, zeytin, yaş meyve ve sebzeler, baharatlar, tıbbi ve aromatik bitkiler)
-
Gıda İşleme ve Teknolojileri (zeytinyağı, işlenmiş meyve ve sebzeler, işlenmiş kabuklu ve kuru meyveler ve mamulleri)
-
Paketleme ve Ambalajlama
-
Pazarlama, Değer Zinciri Yönetimi konularını kapsayacak. Proje özel kategorisi olarak ise “Gıdalarda şeker ve tuz kullanımının azaltılması” belirlendi. Bu konuda yapılan proje başvuruları ayrıca değerlendirilecek.
Akademisyenden öğrenciye, sanayiciden araştırmacıya tüm katılımcılara açık olan etkinlik çerçevesinde proje sahipleri başvurularını “Öğrenci” ve “Araştırıcı” kategorileri altından yapacak olup her kategoride dereceye giren ilk üç proje sahibi sırasıyla 6.000, 4.000 ve 2.500 ABD Doları ödülün sahibi olacak. Özel kategoride birinci olan proje ise 5.000 ABD Doları ile ödüllendirilecek.
“IV. Uluslararası Gıda Ar-Ge Proje Pazarı”na başvurular, 26 Şubat 2016 Cuma günü’ne kadar www.gidaargeprojepazari.org internet sitesi üzerinden online yapılabilecek.