Gürer: “Devlet bakkallık yapmaz mantığından tablacılığa dönüldü”

0
400
Gürer: "Büyük marketlerden birinin sahibi AK PARTİ milletvekili. Bu arkadaşı çağırıp sordular mı bilmiyorum. Bu fiyatları marketçiler mi artırıyor, bir çağırıp sorsunlar. "

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tanzim satış noktalarına ilişkin “Devlet bakkallık yapmaz mantığından tablacılığa dönüldü. 2,5 aylık bir uygulama olduğunu belirtti bir yetkili. Rakamsal olarak aşağı çekilen ürünler ucuzlamış değil, maliyete belediye katlanıyor. Bizden aldığı dolaylı vergiler üzerinden belediye bize iyilik yapmış gibi görünüyor. Çözüm bu değil. Girdi fiyatları, nakliye, mazot, elektrik fiyatları geriye çekilmeden, doğru destekler sağlanmadan ürün fiyatlarında kalıcı, doğru bir sonuç alamayız.” diye konuştu. 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Mecliste düzenlediği basın toplantısında, hükümetin tarım politikalarını eleştirdi, soruları yanıtladı. 

Türkiye’nin son 25 yılda 4 milyon hektar tarım arazisini kaybettiğini savunan Gürer, üreticinin ektiği ürünün karşılığını alamadığını, ayrıca gıda ve tarım ürünü ithalatının da arttığını ileri sürdü. 

Gürer, patates ekim alanlarının daralmaya başladığını, patateste 2001 yılında Ordu’da rastlanan hastalığın 25 ile yayıldığını belirtti. 

Akdeniz sineğinin meyve, narenciye ve cevizi yok ettiğini ifade eden Gürer, bu konuda daha kapsamlı tedbirler alınması gerektiğini söyledi. 

Gürer, tanzim satış noktalarına ilişkin de “(Devlet bakkallık yapmaz) mantığından tablacılığa dönüldü. 2,5 aylık bir uygulama olduğunu belirtti bir yetkili. Rakamsal olarak aşağı çekilen ürünler ucuzlamış değil, maliyete belediye katlanıyor. Bizden aldığı dolaylı vergiler üzerinden belediye bize iyilik yapmış gibi görünüyor. Çözüm bu değil. Girdi fiyatları, nakliye, mazot, elektrik fiyatları geriye çekilmeden, doğru destekler sağlanmadan ürün fiyatlarında kalıcı, doğru bir sonuç alamayız.” diye konuştu. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Sudan’da kiralanan tarım arazisine yönelik yazılı soru sorduğunu aktaran Gürer, Pakdemirli’nin cevabında “söz konusu arazide tarla bitkileri, pamuk, ayçiçeği, susam, bahçe bitkileri, narenciye, muz, mango ve yeşil sebze üretileceğini, bunların da Türkiye ve diğer ülkelere satılacağını” belirttiğini bildirdi. Gürer, “Türkiye tarımını bitiren, Sudan’ın tarımını kalkındırıp orada yetiştirdiği domatesi, hıyarı Türkiye’ye getirip satmayı planlayan bir anlayışla bu ülkeyi yönetiyorlar.” ifadelerini kullandı. 

Gürer, bir basın mensubunun tanzim satış noktalarının devreye girmesiyle fiyatlarda düşüş görüldüğü yönündeki açıklamaları hatırlatması üzerine şunları söyledi: 

“Kışlık sebze ve meyvede fiyat düşmedi. Ispanağın fiyatı 7 lira. Mevsimsel sebzelerde fiyat düşmediğine göre 2,5 ay sonra çıkacak hangi ürünle ürün fiyatları düşecek? Algıya yönelik bir uygulamadır. Bu anlayış ve düşünceyle bu sorunlar çözülmez. Seçime kadar sürecek uygulamalarla vatandaşa pembe tablo çizilmeye çalışılıyor olabilir ama vatandaş kendi gördüğü gerçeğe inanır. 50 tanzim satış noktasıyla 82 milyonun gıda sorunlarını çözeceğini söylemek hayalperestlik oluyor. Çözümler gerçekler üzerinden söylenmelidir.” 

Ömer Fethi Gürer, başka bir soruya karşılık da iktidardan, “Marketler fiyatları artırıyor.” açıklaması geldiğini anımsatarak, “Büyük marketlerden birinin sahibi AK PARTİ milletvekili. Bu arkadaşı çağırıp sordular mı bilmiyorum. Bu fiyatları marketçiler mi artırıyor, bir çağırıp sorsunlar. Seçim süreci gelmiş. Marketçilerin bir kısmı ve aracıların önemli kısmı AK PARTİ’ye yakın isimler; milletvekili, görevli. AK PARTİ iktidarını devirmek için bunlar harekete mi geçti? Bunun başka açıklaması olabilir mi?” görüşünü dile getirdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz