Güneydoğu’nun nitelikli gıda ürünleri dünyaya açılacak

0
854
“Güneydoğu Anadolu Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi”nin ilk tanıtım toplantısı Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın katılımıyla 16 Mayıs 2017’de Mardin’de gerçekleşti.

Mardin’den start alan “Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi” ile bölgeye özgü, ulusal ve uluslararası pazarlarda satılabilecek nitelikli ürünlerin belirlenecek ve bunlar arasından seçilecek ürünler ile GAP Bölgesi Nitelikli Gıda Kümesi oluşturulacak.

“Güneydoğu Anadolu Bölgesi Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi”nin ilk tanıtım toplantısı Mardin Valisi Mustafa Yaman’ın katılımıyla 16 Mayıs 2017’de Mardin’de gerçekleşti. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak İllerini kapsayan Proje, Mardin’in yanı sıra Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa’da da düzenlenecek tanıtım toplantıları ile kamuoyuna ve KOBİ’lere duyurulacak. Gastronomi alanının önde gelen uzmanları, gıda profesyonelleri, ünü sınırları aşan şefler, tadım uzmanları ve kanaat önderlerinin konuşmacı olarak yer alacağı etkinlikler ile bölgedeki paydaşlara kapsamlı şekilde tanıtılması ve nitelikli gıda ürünlerinin önemine dikkat çekilerek, Proje’nin bütünü ile bölge üreticilerine sağlanacak avantajların anlatılması hedefleniyor.

Gastronomi dünyasının ünlü isimleri Mardin’de buluştu

16 Mayıs 2017’de Mardin Erdoba Elegance Otel’de gerçekleşen ilk etkinlikte ünlü şef Aylin Yazıcıoğlu, Le Cordon Bleu Türkiye Direktörü Defne Ertan Tüysüzoğlu, yemek kültürü araştırmacısı ve yazar Filiz Hösükoğlu ve Metro Kültür Yayınları Yayın Yönetmeni, yemek kültürü araştırmacısı ve yazar Nilhan Aras Mardinli katılımcıların yanı sıra Batman ve Şırnak İllerinden gelen üreticilerle de buluşarak bilgi ve deneyimlerini aktardılar.

Proje, bölgede çok olumlu bir sinerji oluşturacak

Toplantının açılış konuşmasını yapan Mardin Valisi Mustafa Yaman “Bu yörenin hem ürün çeşitliliği çok zengin hem de mutfağı haklı bir üne sahip. Bu elbette çok değerli ancak tescilleme meseli de çok hayati. Proje paydaşları ile birlikte yörenin sahip olduğu bu önemli fırsatın avantaja çevrilmesi hepimizi mutlu edecek. “Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi”nin hem bölgemiz hem de proje paydaşları için hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ise yaptığı konuşmada Proje’nin kapsamı ve hedeflerinden şöyle bahsetti:

“Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi”, bölgenin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla oluşturuldu. Proje kapsamında öncelikle bölgeye özgü, ulusal ve uluslararası pazarlarda satılabilecek nitelikli ürünlerin belirlenmesi ve bunlar arasından seçilecek ürünler ile GAP Bölgesi Nitelikli Gıda Kümesi oluşturulması hedefleniyor. Oluşturulacak küme, proje sayesinde ulusal ve uluslararası pazarlara erişim sağlayabilecek bir konuma getirilecek. Pazara uygun hale getirilen nitelikli gıda ürünleri küme içinde yer alan ve bölgede bulunan KOBİ’ler tarafından üretilecek. Bu işletmelere diğer küme üyeleri (Üniversiteler, Kalkınma Ajansları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Borsalar vb.) tarafından her türlü teknik, satış ve deneyim paylaşımı desteği sağlanacak. “Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi”, belli bir ekonomik alanda çalışan işletme ve kurumların bir araya gelerek ortak bir vizyon ve hedefe yönelmelerini sağlayacaktır.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ekonomik kalkınma ve yaşam standartları göz önüne alındığında, oldukça önemli bölgesel avantajlara sahip olmasına rağmen yeterli rekabet edebilirlik düzeyine henüz ulaşamadı. Hepimizin bildiği gibi, işgücünün niteliği, sermaye birikimi, kurumsallaşmadaki eksiklikler, kırsal göç, işsizlik ve benzeri konular bölgenin gelişim sürecini yavaşlatmakta. Ancak yine hepimizin bildiği bazı başka gerçekler daha var. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, güçlü tarihi ve kültürel mirasa, yüksek turizm potansiyeline ve eşsiz bir gastronomi kültürüne sahip. Tüm bunların yanı sıra zengin doğal kaynakları, verimli toprakları, stratejik konumu ve yerel halkının girişimcilik ruhu bölgenin oldukça ciddi bir atılım ve gelişme potansiyeline sahip olduğuna işaret etmekte. Proje’nin bölgemizde çok olumlu bir sinerji oluşturacağına yürekten inanıyorum. Oluşturulacak iş birliği ağları ile firmalarımızın rekabet gücü ve pazar payları artırılırken, bölgenin istihdamına da ciddi bir katkı sağlanmış olacak.”

“Güneydoğu Anadolu Nitelikli Gıda Ürünleri Kümesini Etkinleştirme Projesi”nin tanıtımı kapsamında planlanan diğer etkinliklerin gerçekleşeceği tarihler ise şöyle:

22 Mayıs 2017 Gaziantep

24 Mayıs 2017 Şanlıurfa

26 Mayıs 2017 Diyarbakır

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz