Ana Sayfa Gıda Gıda Savunması, ABD’ Gıda Yasası’nda

Gıda Savunması, ABD’ Gıda Yasası’nda

1
1528

Amerika Gıda Güvenliği Modernizasyon Yasası’nın yedinci ve son bölümü olan Gıda Savunması (Food Defense) Gıda ve İlaç Dairesi tarafından yayımlandı. Gıda Savunma, gıdanın kasıtlı eylemlerden, tağşiş ya da kontaminasyondan korunması anlamına geliyor.  

Amerika Gıda Güvenliği Modernizasyon Yasası (FSMA) kapsamında hazırlanan Gıda Savunması (Food Defense) bölümü hem Amerika’da hem de yurt dışında yer alan şirketlerin gıda tedarik zincirinde uluslararası tağşişi, gıdalara karşı kasıtlı eylemleri ve kontaminasyonu önlemeye yönelik tedbirler almasını gerektiriyor.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yapılan açıklamaya göre getirilen yeni düzenlemelerle uluslararası gıda tağşişinin sebep olduğu muhtemel hastalık ve ölümlerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Son yıllarda artan terör olaylarıyla birlikte ABD’de gıda savunma (food defence) konusu giderek daha fazla önem kazanmaya başladı. FSMA kapsamında 2013 yılı Aralık ayında taslağı hazırlanarak görüşe açılan gıda savunma düzenlemesi, aldığı 200’den fazla görüşle, hakkında en fazla görüş bildirilen düzenleme oldu.

Gıda Savunması düzenlemesi ile hem Amerika’da hem de Amerika dışındaki ülkelerde bulunan işletmelere, yazılı bir gıda savunma planı oluşturma zorunluluğu getiriliyor. İşletmeler tarafından hazırlanacak olan gıda savunma planı ile genel halk sağlığı üzerinde geniş çaplı bir zarara yol açma kastına karşı gıda tedarikinde zafiyet alanlarının belirlenmesi gerekiyor.

Düzenleme kapsamında işletmeler zafiyet alanlarını belirlemenin yanı sıra, gıda savunmasının izleme prosedürlerini ve düzeltici faaliyetleri oluşturmak ve uygulamak, sistemin düzgün bir şekilde çalıştığını doğrulamak ve ilgili personelin uygun eğitimi almasını ve belirlenen kayıtları tutmasını sağlamakla yükümlü olacaklar.

FDA Gıda ve İlaç Komisyonu Başkan Yardımcısı Stephen Ostroff, düzenlemenin Gıda Güvenliği Modernizasyonu Yasasının diğer bileşenleri ile birlikte uygulanacağını, böylelikle problemlerin ortaya çıkmadan önlenebileceğini belirtiyor.

Ostroff; “Uluslararası tağşişin önlenmesine yönelik bu son düzenleme, küreselleşen ve günden güne daha karmaşık hale gelen gıda tedarikinin güvenliğini daha fazla güçlendirecek.” açıklamasında bulunuyor.

Son düzenlemenin yayımlanmasının ardından bu düzenlemelere uyum sağlanması için gıda üreticilerine, işletmenin büyüklüğüne bağlı olarak üç ve beş yıl arasında zaman tanınıyor.

Sektör düzenlemeyi memnuniyetle karşıladı

Amerika Meyve ve Sebze Üreticileri Derneği (GMA) Başkanı Pamela Bailey, uluslararası ürün tağşişinin önlenmesine yönelik getirilen düzenlemeyi memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Bailey; “Gıda ve içecek üreticileri ürünlerinin güvenliğini ve bütünlüğünü korumak konusunda büyük bir sorumluluğa sahipler. Bu son düzenleme üreticilerin hem yurt içinde hem de yurt dışında gerekli protokolleri uygulamasını sağlayacak ve ürünlerinin korunmasını sağlayacak.” açıklamasında bulundu.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz