Kadıköy’de yaşayan ihtiyaç sahiplerine ayni yardım ulaştırmak üzere tasarlanan “Gıda Otomatı” Türkiye’de ilk kez Kadıköy’de hayata geçirildi. Türkiye’de ilk kez uygulanacak pilot projeyle ilk etapta 100 haneye ulaşılacak.
Kadıköy Belediyesi’nin psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanı gibi meslek elemanları tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri, cep telefonlarına gönderilecek şifreyi, gıda otomatı üzerindeki panele girerek kendilerine ait gıda ve temizlik kolilerini kimseyle temas etmeden alabilecek.
“Alan el veren eli görmesin”
Kadıköy Belediyesi, Temel İhtiyaç Derneği (TİDER) ve Oxivo işbirliği ile gerçekleşen gıda otomatı projesi pandemi nedeniyle artan bulaşım riskini en aza indirmeyi ve yardımlaşma sırasında “alan elin veren eli” görmemesini amaçlıyor. Türkiye’de ilk kez uygulanacak pilot projeyle ilk etapta 100 haneye ulaşılacak.
“Teknolojinin ve dayanışmanın iyiliğe yakıştığı bir proje”
Gıda Otomatı açılış töreninde konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı “Bugün burada yüceltilecek tek şey iyilik” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknolojinin ve dayanışmanın iyiliğe yakıştığı bir proje. Bugün burada yüceltilecek tek şey iyilik. Hem de veren elin alan eli görmediği bir iyilik. Samimi, gösterişten uzak, örselemeyen, örseletmeyen bir iyilik. Türkiye’de ilk kez uygulanan bu pilot projede, belediyemiz ihtiyacı tespit etti, Oksivo yazılımıyla projeyi geliştirdi, TİDER de tedarikleri üstlendi. Proje, bu yönüyle de tam bir dayanışma örneği” diye konuştu.
Gıda ve temizlik kolisi yer alıyor
Kadıköy Belediyesi’nin Merdivenköy’de bulunan Sahipsiz Hayvanlar Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi yanında bulunan ve 20 dolap kapasitesinin yer aldığı gıda otomatında, gıda ve temizlik ürünlerinin yer aldığı iki ayrı koli çeşidi bulunuyor. Bir ailenin bir aylık ihtiyaçlarını karşılayabilecek gıda ve temizlik kolilerinin yanı sıra, otomatta bisküvi, gofret, şampuan, diş macunu gibi kolilerde yer almayan ürünler de yer alıyor. Gıda kolisinde salça, yağ, bakliyat, tuz, un gibi yiyecek malzemeleri yer alırken; hijyen kolisinde sabun, deterjan, çamaşır suyu gibi ürünler yer alıyor. Merdivenköy’de başlatılan pilot projenin yeri, ihtiyaç sahiplerinin yürüyerek gelebileceği, göz önünde olmayan ancak güvenli bir alan olarak seçildi.
İhtiyaç sahiplerini belediye belirliyor
Kadıköy Belediyesi’nde görev yapan psikolog, sosyolog ve sosyal hizmet uzmanı gibi meslek elemanları tarafından tespit edilen ihtiyaç sahipleri, cep telefonlarına gelecek SMS’te yer alacak kodu, otomat üzerinde yer alan panele girerek istediği zaman kolilerini alabilecek. Tasarımı ve yazılımı Oxivo firması tarafından geliştirilen projede, ihtiyaç sahibi, tedarikçiler ya da belediye çalışanları bir birleriyle temas etmeyecek. Boşalan otomat bölmeleri düzenli olarak TİDER tarafından yenileri ile doldurulacak. ‘Gıda bankacılığı’ kapsamında şahıs ve firmaların bağışladığı ürünler, ihtiyaç sahipleri ile buluşacak.