TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık Kurulundan gıda, gıda üretimi, gıda tedarik zinciri, istihdam, denetim ve sahadaki sorunlar gibi konularda çözüm odaklı somut politikalar üretilmesini istedi.
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık Kurulunun öncelikli gündem maddesi, korona virüs salgını ile birlikte daha da önem kazanan gıda tedariki ve gıda güvenliği olacak. Türkiye’nin gıda sıkıntısı çekmemesi için alınacak önlemler de yine kurulun öncelikleri arasında yer alacak. Bunun yanı sıra kurul, bitkisel ve hayvansal ürün arzının, ürün kalitesinin artırılmasına yönelik politika önerileri geliştirilecek. Tarım ve hayvancılıkta yerli gen kaynaklarının korunması, ıslahı ve çeşitlendirilmesi için araştırmalar yapmak ve politika önerileri oluşturmak, destekleme politikaları geliştirmekte kurulun görevi arasında yer alıyor.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, gıda, tarım ve hayvancılık üzerine ayrı bir kurul oluşturulması ve bu konuda politikalar ve stratejiler geliştirecek olmasının, konunun ne kadar ciddi olduğunun anlaşıldığını gösterdiği ifade edildi. Yeni oluşturulan kuruldan beklentilerin dile getirildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
“Dünya Sağlık Örgütü tarafından tüm dünya çapında salgın olarak ilan edilen COVID-19 salgını gıda üretiminin insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu her zamankinden daha çarpıcı bir şekilde karşımıza çıkarmıştır. Bugünlerde ülkelerin birbirlerinin maskelerine, tıbbi malzemelerine el koyduğu günleri yaşıyoruz. Salgın nedeniyle gıda arzında yaşanabilecek azalma ve tedarik zincirindeki kırılmalar ile oluşabilecek riskler, önlem alınması ve hazırlıklı olunması gereken konular olarak önümüzde durmaktadır.
Ülkemizde tarım, hayvancılık ve gıda üretimi ile ilgili politikaları belirleyen ve yürüten kurum olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’na her zamankinden daha fazla planlama, koordine ve organize etme görevi düşmektedir.
Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulan Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu alınan karar ile Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık Kurulu ve Sağlık ve Sosyal Politikalar Kurulu olarak iki farklı kurul olacak şeklinde düzenlenmiştir. Gıda, tarım ve hayvancılık üzerine ayrı bir kurul oluşturulması ve bu konuda politikalar ve stratejiler geliştirecek olması konunun ne kadar ciddi olduğunun anlaşıldığını göstermektedir.
COVID-19 salgını ile oluşturulan bilim kurulu bir kez daha göstermiştir ki; konu ne olursa olsun sorunlar ancak işin uzmanı liyakat sahibi kişilerin bilimsel temele dayanan çok sesliliği ile daha kolay ve doğru bir şekilde çözülebilmektedir. Yeni oluşturulan kuruldan beklentimiz; eski hatalara düşmemesi olup gıda, gıda üretimi, gıda tedarik zinciri, istihdam, denetim ve sahadaki sorunlar gibi konuları geri planda tutmayarak çözüm odaklı somut politikalar üretmesi ve ivedilikle hayata geçirmesidir.
Bu nedenle TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak diyoruz ki; Gıda, Tarım, Orman ve Hayvancılık Kurulu bünyesinde tarlada veya çiftlikteki üreticiden başlayarak, tüketicinin sofrasına gelinceye kadar zincirin her aşamasında yer alanların temsilcileri, bilim insanları, sivil toplum örgütleri, ilgili meslek odaları, sanayicilerin temsilcileri mutlaka yer almalıdır. Ancak bu şekilde gıda güvenliği ve gıda güvencesi sağlayan, her kesime yararlı, kaynakların amacına uygun şekilde kullanıldığı doğru politika ve stratejiler geliştirilebilecektir.
Odamız bu konuda halkımız, meslektaşlarımız ve mesleğimiz için görev almaya hazırdır.”