Tüketici en çok beyaz et sektörünün güvenilirliğini sorguluyor

0
904

Hormonlu, antibiyotikli tavuk söylemleri ve ‘doğal yumurta’, ‘gezen tavuk’, ‘köy tavuğu’ gibi ambalaj etiketleri konusunda tüketicilerin aklının karışık olduğunu söyleyen TÜDEF Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, Federasyon olarak yaptıkları gıda güvenliği eğitimlerinde tüketicilerin en çok beyaz et sektörünün güvenilirliğini sorguladıklarını açıkladı.

Kısa adı TÜDEF olan Tüketici Dernekleri Federasyonu “beyaz et ve yumurta sektörüne bazı yeni güvenlik standartları getirilerek, tüketicinin piliç eti ve yumurta sektörüne karşı güveninin arttırılması gerektiğini” belirtti. Konu ile ilgili bir açıklama yapan, TÜDEF Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı,  “Ülkemizde tüketicilerin sağlıklı beslenebilmeleri,  en büyük en ucuz protein kaynağı olan tavukçuluk ve yumurta endüstrisine olan güvenlerini arttırmak için, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yeni güvenlik standartları geliştirilmesini istiyoruz. Bu konuda var olan bazı düzenlemeler ile yetersiz kalmaktadır ” dedi.

TÜDEF Gıda Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, ambalaj etiketlerinde görülen ‘gezen tavuk yumurtası’, ‘köy tavuğu’ gibi açıklamalara resmi bir güvence getirilmesini istedi.

Vargı, beyaz et ve yumurta konusunda zaman zaman magazin şeklinde verilen bazı açıklamalar nedeni ile tüketicilerin, piliç yetiştiriciliğinde antibiyotik ve hormon kullanıldığı konusunda çeşitli haberlere maruz kaldığına dikkat çekti. Bu haberleri veren kişilerin bir bilimsel dayanağı olup olmadığının tartışılmadığını, bunun sonucunda beyaz et ve yumurta sektörüne karşı tüketici güveninin giderek zayıfladığını savunan Vargı, şöyle devam etti:

“Ülkemizde kırmızı etin kilosunun 70 liraya dayanması nedeni ile tüketicinin en sağlıklı protein kaynağı sayılabilecek beyaz et ve yumurta tüketiminde de çeşitli kuşkular yaratılmaktadır.2020 yılında etlik piliçlerin 19 günde 2 kilo 100 grama ulaşması için bazı şirketlerin çalışmalar yaptıklarını duyuyoruz. Böyle bir girişim tüketici güveninin tamamen kaybolmasına yol açacaktır.”

Tüketici en çok beyaz et sektörünün güvenilirliğini sorguluyor

Federasyon tarafından yapılan gıda güvenliği eğitimlerinde tüketicilerin en çok beyaz et sektörünün güvenilirliğini sorguladıklarını belirten Vargı, tüketicinin en çok “Gezen tavuğun gezinme alanı ne kadar? Gezen tavuk olarak satılan tavuk eti veya yumurtası gerçekten doğada serbestçe dolaşan tavuklar mı, yoksa kapalı alanda 24 saat aydınlatılmış sürekli yem verilen tavuklar mıdır?  Köy tavuğu diye satılan ürünler yaşlanmış yumurta tavukları mıdır? Organik yumurta ve organik tavuk adı altında ambalajsız satılan ürünler gerçekten organik midir? Yoksa tanesi 30 kuruşa alınıp tavuk dışkısı ve samana bulanan yumurtalar bir liraya organik diye mi satılmaktadır?” sorularını sorduğunu; bu sorunların giderilmesi ve tüketicinin bu en büyük protein kaynağına güvenebilmesi için konunun devlet güvence ve garantisi altına alınması gerektiğini ifade etti.

Ambalaj etiketlerinde görülen ‘gezen tavuk yumurtası’, ‘köy tavuğu’ gibi açıklamalara resmi bir güvence getirilmesini isteyen TÜDEF Gıda Komisyonu Başkanı: “Beyaz et ve yumurta sektörünün tüketiciye güven vermesi konusunda hem endüstrinin, hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, tüketicinin evrensel bilgilenme hakkı ile sağlık ve güvenlik hakları doğrultusunda, tüketicinin sesini duyması; bu çerçevede başta TÜDEF olmak üzere tüketici dernekleriyle işbirliği yapması gerekmektedir. Bu işbirliği yapılamadığı ve tüketici güveni oluşmadığı takdirde, yerli beyaz et sektörünün süratle yabancı şirketlere satılacağını da görüyor ve endişe ediyoruz” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz