Tezel: “Sokak sütçülüğü, doğal ve organik sütçülük değildir”

0
1022
Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) Başkanı Tarık Tezel

Sokak sütünün, kontrolsüz koşullarda üretilen çiğ sütün yine kontrolsüz koşullarda halka ulaştırılması olduğunu söyleyen SETBİR Başkanı Tarık Tezel, “Sokak sütçülüğünü doğal ve organik sütçülük gibi göstermek halk sağlığına ihanettir.” dedi.

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR) tarafından AB – Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu kapsamında yürütülen “Gıda Güvenliği” projesinin açılış toplantısı, bugün (12 Nisan) Ankara’da gerçekleştirildi.

user comment

Toplantının açılışında konuşan SETBİR’in yeni başkanı Tarık Tezel, derneğin, Sivil Toplum Diyaloğu Programı kapsamında yürüttüğü bu ilk projenin, son dönemin en çok konuşulan ve tartışılan konularından biri olan gıda güvenliği konusunda Türkiye ve AB uygulamaları ile ilgili işbirliğini kapsadığını ifade etti.

Günümüzde gıda güvenliği konusunda gerek yazılı ve görsel medyada, gerekse sosyal medyada çok çeşitli bilgilere rastlandığına işaret eden Tezel, “Bunların ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış, bunu konu uzmanı değilseniz anlayamıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

“Bizim bu projemizin amacı işte tam burada başlıyor; Gıda güvenliği ve katkı maddeleri konusunda tüketicilere doğru bilgiyi ulaştırmak.” diyen Tezel, proje hakkında şu bilgileri verdi:

“İspanya’dan Valencia Bölgesel Gıda Federasyonu (FEDACOVA) ile bu proje kapsamında ortağız. Proje dolayısıyla gıda güvenliği ve katkı maddeleri konusunda AB uygulamaları ile bizim uygulamalarımızı karşılıklı olarak değerlendireceğiz. İyi uygulama örneklerini iyileştirme enstrümanı olarak kullanacağız.

Ve bu konuda hem gıda sektörü KOBİ’lerine hem de tüketicilere yönelik eğitim modülleri, kitapçıklar hazırlayacağız. Daha sonra hazırladığımız bu eğitim modüllerini İzmir, Ankara ve İstanbul’da KOBİ’lere yönelik eğitim seminerleri vererek anlatacağız. Tüketicilerimiz için ise Ankara’da bir seminer vereceğiz. Ayrıca hazırladığımız internet sitesinde de bu modüller yer alacak ve herkesin kullanımına açık olacak.”

“Açıkta satılan süt sakıncalı”

Projenin konusu itibariyle açıkta satılan sütün gıda güvenliği açısından sakıncalarına da değinen Tezel, “Sokak sütü kontrolsüz koşullarda üretilen çiğ sütün yine kontrolsüz koşullarda halka ulaştırılması süreçlerini içermektedir. Sokak sütçülüğünü doğal ve organik sütçülük enstrümanları gibi göstermek en hafif deyimle halk sağlığına ihanettir.” şeklinde konuştu.

Sanayi ölçeğinde çiğ süt alımlarının, düzenli kalite kontrol süreçlerini içerdiğine dikkat çeken Tezel şu değerlendirmede bulundu:

“Çiğ süt temelli riskler sadece bakteriyel olarak tanımlanırsa, hayvan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaç kalıntıları, hayvan yemlerindeki zirai ilaç kalıntıları, sokak sütçüsünün sütün bozulmaması için süte ilave ettiği hidrojen peroksit, ağır metal ve aflatoksin, kostik soda gibi kimyasal maddeler ile hayvan memesinden bulaşabilecek kan pıhtılarının yaratacağı riskleri dikkate almamış oluruz.”

Tezel’in ardından konuşan Avrupa Birliği Bakanlığı Tarım ve Balıkçılık Başkanı Gökhan Aralan ile Proje Uygulama Başkanı Bülent Özcan ise AB ile yürütülen tarım, balıkçılık alanındaki projeler ile Sivil Toplum Diyaloğu projesi hakkında bilgiler verdiler.

Proje kapsamında sektör raporu hazırlanacak

Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (SETBİR)  tarafından yürütülen proje, gıda güvenliği ve gıda katkı maddeleri alanında Türkiye’de ve AB’de çalışma yapan sivil toplum kuruluşları arasında iletişimin ve işbirliğinin güçlendirilmesini hedefliyor. SETBİR’in bu projedeki ortağı ise İspanya’nın Valensiya Bölgesel Gıda İşleri Federasyonu (FEDACOVA) olacak.

Gıda Güvenliği Projesi kapsamında, sektördeki üretim süreçleri, paketleme, etiketleme, taşımacılık ve depolama koşulları ile ilgili araştırmalar yapılması; gıda güvenliği ve gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili bir sektör raporu hazırlanması planlanıyor.

Ayrıca proje çerçevesinde, et ve sütte gıda güvenliği, katkı maddeleri ve etiketleme konularında KOBİ’lere ve tüketicilere yönelik iki farklı eğitim modülü hazırlanacak.

Proje son aşaması olarak KOBİ’ler için Gıda Güvenliği ve Katkı Maddeleri Kitabı hazırlanıp, dağıtılması da planlanıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz