Taydaş: “Her işletmede gıda mühendisi olmalı”

0
1417

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zeki Taydaş, “Güvenli bir gıda için gıda mühendisi şarttır. Bakanlık yetersiz sayıdaki denetim elemanları ile bütün işletmelere yetişememekte taklit ve tağşişli ürünler piyasada alıcı bulmaktadır. Her işletmede istihdam edilecek bir gıda mühendisi ile bu sorunla mücadele etmek daha da kolaylaşacaktır” dedi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zeki Taydaş

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zeki Taydaş, Evrensel gazetesi muhabiri Derya Kaya’ya konuştu. Bakanlığın kendi verilerine göre 2017 yılında gıda denetimlerinin 6 bin 404 personelle gerçekleştiğini, personel başına denetlenecek 156 işletme düştüğünü kaydeden Taydaş, bu personelin tamamının sahada kontrol hizmeti yürüten ekip olmadığına da dikkat çekti. Taydaş, “Sağlıklı bir denetimin koşulları oluşmamıştır. Bu anlayış ve uygulaması değişmediği sürece gıda güvenliği hep risk altında olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığın faaliyet raporundaki verilerin, durumun vahametini ortaya koymak için yeterli olduğunu kaydeden Taydaş, “Bir milyonun üzerindeki denetimden on binlerce aykırılık tespit ediliyor ancak bunların 181 adedi savcılığa gidiyorsa yapılan işlemin inandırıcı ve caydırıcı hiçbir tarafı yoktur. Bu yaklaşım insan aklıyla alay etmekten başka bir şey değildir” dedi.

Taydaş, Bakanlık tarafından taklit ve tağşiş yapmış firmaların ifşasının önemli olduğunu belirterek yaptırımların takip edilmesi gerektiği vurguladı. Taydaş, “Bir firmanın ürettiği ürün ile ilgili onlarca farklı tescillenmiş markası var. Birinde hile çıktı diye ilan edilirken, aynı ürünü diğer marka adı altında piyasaya sunduğu görülmektedir. İşte bu yasal boşlukların çok iyi doldurulması gerekmektedir. Aksi takdirde bir sonuç almak mümkün değildir” diye konuştu.

Her işletmede gıda mühendisi olmalı

Taydaş, denetim hizmetlerinin kaliteli sunulabilmesi için personel sayısının artırılması, Gıda Mühendisi istihdamına sadece saha ve laboratuarlarda değil,  bakanlık politikalarının belirlendiği üst düzey yönetim ve bakanlık bürokrasisinde de yer verilmesi, ilk ve ortaokullar ile lise müfredatlarına bu konuları işleyen derslerin konulması gerektiğini belirtti. Taydaş, “Güvenli bir gıda için gıda mühendisi şarttır. Bakanlık yetersiz sayıdaki denetim elemanları ile bütün işletmelere yetişememekte taklit ve tağşişli ürünler piyasada alıcı bulmaktadır. Her işletmede istihdam edilecek bir gıda mühendisi ile bu sorunla mücadele etmek daha da kolaylaşacaktır” dedi.

Röportajın tamamı için: Evrensel Gazetesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz