İtalya’daki bazı süpermarketlerin, içeriğindeki işlenmiş palmiye yağı nedeniyle Nutella’yı boykot ederek ürünü raflarından çektiği belirtiliyor. Gerekçe ise Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) rafine palmiye yağının kanserojen olduğuna dair 2016 Mayıs’ında yayınladığı rapor.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun (EFSA), Mayıs 2016’da yayınladığı palmiye yağının kanserojen olduğuna dair raporunun ardından Avrupa’da bazı marketlerin bu yağı içeren ürünleri raflarından kaldırma kararı aldığı belirtiliyor. Habertürk’te yer alan habere göre bazı yemek zincirlerinin de içinde bulunduğu çok sayıda şirket, palmiye yağını ürünlerinden çıkaracağını açıklarken Nutella’nın üretici firması Ferrero ise marketlerin aldığı karar üzerine karşıt kampanya başlattı.
Habere yer veren İngiliz Independent gazetesi, “Nutella gerçekten kanser riski taşıyor mu yoksa insanlar aşırı tepki mi veriyor” sorusunun cevabını aradıklarını yazdı.
İşlenmiş palmiye yağı, kalıp çikolata, dondurma, sandviç ekmeği gibi çok çeşitli binlerce gıdada yaygın olarak kullanılan bir yağ türü. EFSA ise bu maddenin özellikle bebek mamalarında kullanılmasından ötürü büyük bir endişeye sahip.
Ferrero markasının, İtalya’nın simgesi haline gelen çikolatalı fındık ezmesi ürünü Nutella’nın bu konunun merkezine oturması ile şirketin satışları yüzde üç düştü.
Bir televizyon reklamı yayınlayan şirket, palmiye yağının tehlike oluşturmayacağı şekilde kullanıldığını ileri sürerek, söz konusu yağı diğer yağlarla ikame etmenin ürünün niteliğini değiştireceğine dikkat çekti. Ferrero’nun Nutella’da kullandığı yağı değiştirmesi durumunda, yıllık maliyetinin 8-22 milyon dolar artacağı iddia ediliyor.
EFSA tarafından yapılan çalışmaya göre bitkisel yağların pek çoğunun içeriğinde bulunan maddeler kanserojen özellik taşıyor. Ancak palmiye yağı bunların içinde en yüksek riske sahip.
Saf haldeki yağ kanser riski taşımıyor, ancak palmiye yağı 200 derece gibi yüksek ısılarda rafine edildiği anda kanserojen özelliğe sahip oluyorlar. Isıtma işlemi glisidil yağlı asit esterleri (veya GE) olarak adlandırılan atık maddelere neden oluyor. Bu maddelerin tüketimi de kansere sebep olduğu düşünülen glisidol oluşumuna neden oluyor. Palmiye yağı yoğun kokusu ve turuncu rengini kaybetmesi için yüksek ısıya tabii tutuluyor.
Kaynak: Habertürk, gazete ve ajanslar