Gıda ve beslenmede doğru bilinen yanlışlar, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Gıda Topluluğu tarafından düzenlenen panelde ele alındı. Panelde konuşan Gıda Mühendisleri Odası Üyesi Petek Ataman, medyanın sorumluluk anlayışında sorunların olduğunu ifade ederek birçok doğru bilginin medya tarafından aktarılmadığına vurgu yaptı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi 10. yıl etkinlikleri kapsamında Gıda Topluluğu tarafından düzenlenen “Sağlıklı Beslenme ve Gıda Tüketiminde Bilgi Kirliliği” konulu panel, Üniversitenin Konferans ve Sergi Salonu’nda gerçekleştirildi. Panelin açılış konuşmasını yapan Gıda Topluluğu akademik danışmanı Doç. Dr. Seval Sevgi Kırdar, uzun zamandır böyle bir etkinliği yapmak istediklerini vurgulayarak; “Medyada her gün birçok haber yayınlanıyor. Bunların ne kadarının doğru olduğunu bilmiyoruz, acaba bilgiler o konunun uzmanlarınca mı veriliyor? Herkesin bir uzmanlık alanı var ve doğrusu, kanıta dayalı kabul görmüş bilimsel verilerin gündemde yer alması önemli. Gıda ve beslenme ile ilişkili bilgi kirliği nedeni ile doğruyu konunun uzmanı olan bilim insanlarından öğrenmek gerektiğinin farkındalığı ile kendi alanlarında uzman olanları davet ettik. Onlardan doğru bilinen yanlışları veya yanlış sandığımız doğruları öğreneceğimiz çok verimli bir panelin geçmesini diliyorum.” şeklinde konuştu.
Oturum başkanlığını MAKÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aynur BAŞALP’in yaptığı panelde konuşan Gıda Mühendisleri Odası Üyesi Petek Ataman, medyanın sorumluluk anlayışında sorunların olduğunu ifade ederek birçok doğru bilginin medya tarafından aktarılmadığına vurgu yaptı. Bilgi kirliliğinde üç etmen olduğunu belirten Ataman, bunları; bilgiyi veren, bilgiyi aktaran ve bilgiyi alan şeklinde sıraladı.
TRT Gündem Gıda Programı Yapımcısı ve Sunucusu Mehmet EFE de medyada bilgiler aktarılırken hem soruyu soranın hem de cevabı verenin uzman kişiler olmadığının altını çizdi. EFE, birçok yanlış bilginin olduğunu belirterek “Dünya devi olduğumuz sektörler var ve biz bunlara inanmıyor ve güvenmiyoruz. Ama televizyonda bir tane profesör bir şey söylediğinde, sözde profesör kendi alanı olmayan konuda, onun söylediklerine inanıyoruz da, o kaliteli gıdaları bütün dünyaya satarken ona inanmıyoruz. Örnek vereceğim; Çilek hormonlu diyorlar, çilekte hormon yoktur. Domates yazın yenir kışın yenmez diyorlar hâlbuki kışın yenen domates yaz domatesine oranla daha sağlıklıdır. Tohumların yurtdışından alındığı izlenimi hâkim. Bu da yanlış. Tohumların %95’i Türkiye’de üretiliyor. Ama sanki tohumda dışa bağımlıymışız gibi aktarılıyor. Tavuk konusuna gelince, Türkiye’de gitmediğim firma kalmadı. Ülkemizde inanılmaz denetlemeler var ve tavukta hormon falan kullanılmıyor. Ama bizim ucuz protein alabilecek imkânımızı bu tarz yalan haberlerle engelliyorlar.” şeklinde konuştu.
Diyabet Diyetisyenliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Emel Selma Özer de dünyada şişmanlık oranlarının arttığına dikkat çekerek obezitenin hipertansiyon, gut, uyku apne sendromu, safra taşı, kısırlık, hormonal dengesizlik, kalp krizi ve kanser ve kanser gibi birçok hastalığa sebep olabileceğine vurgu yaptı. Özer ayrıca piyasada satışa sunulan hatta internet sitelerinden tüketiciye kolaylıkla ulaşan zayıflama ilaçlarının ölümlere neden olduğunu yaşanmış örneklerle de vurguladı.
Daha sonra konuşan Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celalettin Koçak ise süt sektörünün sorunlarına değindi ve bilgi kirliliğinin de bu sorunlara dâhil olduğunu ifade etti. Koçak, ne olduğu belli olmayan küften yapılan peynirlerini tüketilmemesi gerektiğini belirterek sosyal medyada çeşitli peynir yapımlarına yer verildiğini ve bu bilgilerin pek çoğunun yanlış olduğunu belirtti. Sokak sütü olarak bilinen çiğ sütün içilmemesi gerektiğini söyleyen Koçak, pastörizasyon ve sterilizasyon ile ilgili yanlış bilinen doğruları aktardı.
Panelin son konuşmacısı Burdur İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Oktay Darcan ise “Gıda Mevzuatının Resmi Uygulamalarındaki Zorluklar Kanunu” konulu sunum yaptı. Bakanlık olarak 1995 yılından beri gıda ile içiçe olduklarını vurgulayan Darcan, yapılan denetimlere dikkat çekti ve denetimde sayının değil niteliğin önemli olduğunu belirtti. Darcan ayrıca gıda ile ilgili herhangi bir şikayetin ALO 174 hattına yapılabileceğini de hatırlattı.