1 C
Ankara
Pazartesi, Aralık 23, 2024

İstanbul Üniversitesi GDO Araştırma Merkezi kapatıldı

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

2015 yılında kurulan İstanbul Üniversitesi Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyoteknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi kapatıldı. Kapatılan merkezin yerine Bitki ve Bitkisel Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Ancak yeni merkezin faaliyet konuları arasında GDO araştırmaları bulunmuyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) tarafından yayımlanan Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ve Biyoteknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliğinin Yürürlükten Kaldırılmasına Dair Yönetmelik, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelikle; 14/1/2015 tarihli ve 29236 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Üniversitesi Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyoteknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı.

İÜ Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve Biyoteknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi;

Ülkemizde bitki, bitkisel ürün ve tohumlarda GDO’ları taramak, varlığını ve oranını tespit etmek,

Ülkemizde olası gıda ve yem amaçlı işlenmiş ve işlenmemiş ürünlerin transgen analizlerini gerçekleştirmek,

Gıda ürünlerini GDO içeriği açısından raporlandırmak, izlenebilirlik ve etiketlendirme çalışmalarına katkı sağlamak, toplumu ve meslek gruplarını bilgilendirmek, amacıyla kurulmuştu.

İstanbul Üniversitesi Bitki ve Bitkisel Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu

Kapatılan merkezin yerine Bitki ve Bitkisel Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. Bitki ve Bitkisel Ürünler Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulmasına ilişkin yönetmelik de bugünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Ancak yeni merkezin faaliyet konuları arasında GDO araştırmaları bulunmuyor.

Yeni merkezin faaliyet konuları arasında şunlar bulunuyor:

İhracatı ya da ithalatı yapılan bitki ve bitkisel ürünlerde fizikokimyasal özelliklerin belirlenmesi, fitokimyasalların miktarsal tespiti, mikrobiyolojik ve moleküler analizleri gerçekleştirmek.

Ülkemizde olası gıda ve yem amaçlı işlenmiş ve işlenmemiş ürünlerin fizikokimyasal, fitokimyasal, mikrobiyolojik ve moleküler analizlerini gerçekleştirmek.

Tüketilen gıdalarda insan sağlığına olası zararları olabilecek pestisit ve fitalatları taramak ve miktarını tayin etmek.

Ülkemizde mevcut flora zenginliği ile biyolojik çeşitliliğin korunması ve verimli şekilde değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması konularında bilimsel araştırmalar yapmak.

Fitokimya, Moleküler Biyoloji, Mikrobiyoloji, Fitopatoloji ve Biyoinformatik konularında yeni gelişmeleri izleyerek araştırma, inceleme ve uygulamalar yapmak, kurslar, seminerler ve benzeri toplantılar tertip etmek ve bunlara iştirak etmek.

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...