İlkbahar: “Bizim iade ettiğimiz unlar fırınlara satılıyor”

0
1453

Standartlara uymayan unları, tedarikçi firmaya tekrar iade ettiklerini belirten Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası Genel Müdürü İlkbahar, “Bizim ‘iade ettiğimiz unları ne yapıyorsunuz?’ diye sorduğumuz firmalardan, o unları fırınlara sattıklarını öğreniyoruz. Fırınlarda laboratuvar yok. Fırıncının da tahlil yapacak imkanı olmadığından bunu ayırt edemiyor” ifadesini kullandı.

Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası Genel Müdürü Ali İlkbahar, “Ekmek yapımında kullanılan malzemelerin tahlil edilmesi, halkımızın her gün sofralarında yer alan ekmeklerin sağlıklı olmasının sağlanması, fırınların ciddi bir denetim altında tutulması lazım.” dedi.

İlkbahar, konuya ilişkin AA’ya yaptığı açıklamada, fabrikanın ana prensibinin, insan sağlığının devamlılığına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

“İnsanların sağlıklı halinin devamına nasıl katkıda bulunabiliriz?” düşüncesiyle hareket ettiklerini belirten İlkbahar, “Doğal, katkısız, sağlıklı ürünler üretmek için çalışıyoruz. Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kaliteli bir ekmek çıkarmak için belirlediği standartları sağlıyoruz. ‘Kaliteli, sağlıklı un nasıl olmalı?’ sorusunun cevabını Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yol göstericiliğinde buluyoruz.” diye konuştu.

Un satın alırken bakanlık tarafından belirlenen sağlıklı un özelliklerini şartnamede belirttiklerini dile getiren İlkbahar, “Açtığımız ihaleyi hangi firma alırsa, o şartnameye uymak mecburiyetinde. Yani dolayısıyla bize kaliteli unu, istediğimiz standartları sunmak mecburiyetinde.” ifadesini kullandı.

halk_ekmek“Una iki ayrı kalite testi”

İhaleyi alan firma, unları kamyonlarla Halk Ekmek Fabrikası’na ulaştırdığı zaman kamyondaki çuvalların her birinden numune aldıklarını dile getiren İlkbahar, alınan numuneleri gıda mühendisleri, kimyagerler ve konusunda uzman kişilerle tahlil ettiklerini bildirdi. Sağlıklı ekmek için tahlilin bir gereklilik olduğunu vurgulayan İlkbahar, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen tahlilde, unun şartnameye uygun olup olmadığına baktıklarının altını çizerek, şöyle devam etti:

“Eğer bu un bizim kaliteli ve sağlıklı bir ekmek çıkarmak için belirttiğimiz özellikleri taşıyorsa bu unları alıyor ikinci kalite testimize sokuyoruz. Bu defa aldığımız numunelerden ekmek yapıyoruz. Tekrar özelliklerine bakıyoruz. Laboratuvarımızda inceliyoruz. Bu testlerden başarıyla geçen unu da alıyor ürünlerimizin yapımında kullanıyor, vatandaşa sunuyoruz.”

İlkbahar, testler sonucunda, unun yeterli kalitede olmadığı ve istenilen şartların tamamını taşımadığının belirlenmesi durumunda tedarikçi firmaya iade ettiklerini vurgulayarak, uyarıya rağmen ikinci kez şartnameye uymayan un gönderildiği takdirde firma hakkında cezai işlem başlattıklarını kaydetti.

Standartlara uymayan unların firmaya tekrar iade edilmesinin ardından bazen problemlerle karşılaştıklarını dile getiren İlkbahar, “Bizim ‘iade ettiğimiz unları ne yapıyorsunuz?’ Diye sorduğumuz firmalardan, o unları fırınlara sattıklarını öğreniyoruz. Fırınlarda laboratuvar yok. Fırıncının da tahlil yapacak imkanı olmadığında bunu ayırt edemiyor” ifadesini kullandı.

“Fırıncılar için acilen laboratuvarlar yapılmalı”

Gerektiğinde fırınlara ücretsiz tahlil yaparak yardımcı olduklarının altını çizen İlkbahar, “Yeter ki, halk sağlıklı ekmek yesin. Ancak asıl yapılması gereken bu fırınların tamamının tahlil gerçekleştirebileceği, ekmek ve diğer ürünlerin yapımında kullandıkları malzemeleri inceleyebileceği bir laboratuvardır” değerlendirmesinde bulundu.

İlkbahar, “Bunu fırıncılar federasyonu yapabilir, fırıncılar kendi aralarında yapabilir. Tarım Bakanlığı da yardımcı olabilir. Sonuçta böyle bir ihtiyaç var. Ekmek yapımında kullanılan malzemelerin tahlil edilmesi, halkımızın her gün sofralarında yer alan ekmeklerin sağlıklı olmasının sağlanması, fırınların ciddi bir denetim altında tutulması lazım.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz