İklim değişikliği, gıda güvenilirliği için ne anlama geliyor?

0
508
Gıda güvenilirliği sadece laboratuvarlarla ilgili değil. / Fotoğraf: ©FAO/Robert Atanasovski

FAO Gıda Güvenilirliği ve Tüketici Koruma Yetkilisi Mary Kenny, İstanbul’da gerçekleştirilen 6. Gıda Güvenliği Kongresi’nde iklim değişikliği ve bunun gıda güvenilirliği üzerindeki etkileri hakkında konuştu.  

İklim değişikliği, aşırı hava olayları ve artan sıcaklık gıda ve tarımı da yakından ilgilendiriyor. Bazı uzmanlar iklim değişikliğinin gıda güvenilirliği açısından olumsuz sonuçlara yol açacağını belirterek gıdaların işlenmesi, hazırlanması ve depolanması sırasında gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesinin daha zor hale geleceğini söylüyor.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Mary Kenny bugün İstanbul’daki uluslararası konferansta bu konuya dikkat çekti. Kenny iklim değişikliği ve gıda güvenilirliği üzerine İstanbul’da gerçekleşen 6. Gıda Güvenliği Kongresi’nde bir konuşma yaptı. Kenny gıda güvenilirliğinden taviz vermenin; çevresel kirleticiler ve patojenlerin profillerindeki değişikliklerden çeşitli toksinlerden artan kirliliğe ve hijyen risklerine kadar birçok nedenden kaynaklanabileceğini söyledi.

Mary Kenny gıda güvenilirliği stratejilerinin değişen bir iklime uyumunun kanıtlara dayandırılması gerektiğini ve bu nedenle hem kamu hem de özel sektördeki tüm ilgili aktörler arasında daha fazla araştırmaya ve paylaşıma ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gıda güvenilirliği yönetiminde riske dayalı bir yaklaşımın önemini vurgulayan Kenny “Gıda güvenilirliği riskleri gıda zincirinin herhangi bir aşamasında, birincil üretimden tüketime kadar ortaya çıkabilir. Gıda güvenilirliği yetkilileri bir dizi kritik gıda güvenilirliği ve kalite sorununu ele almak için sürekli çalışmalıdır. Doğası gereği mikrobiyolojik veya kimyasal olabilir; bu konular iyi anlaşılmakta ama yine de birçok bağlamda zorluklar sunmaktadır.” diye konuştu.

Kenny ulusal gıda güvenilirliği yetkililerinin sorumluluğu altında sağlam gıda kontrol sistemlerinin geliştirilmesi çağrısında bulundu.

FAO’nun Avrupa ve Orta Asya bölgesinin ihtiyaçlarına yönelik özel faaliyetleri de dahil olmak üzere, ulusal ve küresel seviyelerde devam eden çalışmalarının iklim değişikliğinin yol açtığı risk ve tehlikelerin daha iyi yönetilmesini amaçladığını kaydeden Kenny; geçtiğimiz yıl onaylanan FAO İklim Değişikliği Stratejisinin, iklim değişikliğine uyum ve hafifletme konusunda en uygun gıda güvenilirliği konularına dikkat çektiğini vurguladı.

Kenny; “FAO, gelişmekte olan ülkelere gıda güvenilirliği durumlarındaki değişiklikleri dikkate almada, uluslararası işbirliğini teşvik etmede ve genel olarak iklim değişikliğinin gıda güvenilirliği için ne anlama geldiğinin anlaşılmasının iyileştirilmesine yardım etmekte önemli bir role sahip.” dedi.

3 Mayıs’ta başlayan iki günlük kongrede, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve FAO Türkiye ve Özbekistan Temsilcisi Viorel Gutu da açılış konuşması yapmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz