6.8 C
Ankara
Pazar, Aralık 22, 2024

GMP ile hijyenik, kaliteli ve güvenli üretim

Okumalısınız!

Yaşam İçin Gıda
Yaşam İçin Gıda
Gıda, yaşamdır! Yaşamınız söz konusu olduğunda efsaneleri bir kenara bırakın!

Son zamanlarda sıkça konuşulan aşı da dahil olmak üzere insan sağlığına etki eden; gıda, ilaç, kozmetik ve medikal gibi sektörlerde ürünlerin hangi ve nasıl şartlarda üretilmesi gerektiği konusunda üreticilere rehberlik eden GMP (Good Manufacturing Practices / İyi Üretim Uygulamaları) bir kalite sistemi olarak biliniyor.

Helvacızade Grubu’nun fonksiyonel ürünler, besin destekleri ve geleneksel bitkisel tıbbi ürünler alanlarında üretim yapan markası Zade Vital, üretim tesislerinde yıllık 1 milyar yumuşak kapsül üretimi gerçekleştiriyor. Avrupa’nın GMP (Good Manufacturing Practices / İyi Üretim Uygulamaları ) standartlarındaki en büyük yumuşak kapsül üretim tesisine sahip olan marka; yaptığı yazılı açıklama ile hijyenik, kaliteli ve güvenli üretimin izinde GMP uygulamalarının önemini aktardı.

Üreticilere rehberlik ediyor

“Son zamanlarda sıkça konuşulan aşı da dahil olmak üzere insan sağlığına etki eden; gıda, ilaç, kozmetik ve medikal gibi sektörlerde ürünlerin hangi ve nasıl şartlarda üretilmesi gerektiği konusunda üreticilere rehberlik eden GMP (Good Manufacturing Practices / İyi Üretim Uygulamaları) bir kalite sistemi olarak biliniyor.

Üretim süreçlerinde rehber değeri taşıyan GMP (Good Manufacturing  Practices / İyi Üretim Uygulamaları) pek çok farklı sektörde, ürünlerin test, kalite ve hijyen gibi belirli standartlara uygun olarak üretilmesi konusunda güvenli bir ortam yaratılmasına destek oluyor. Türkiye’de 2013 yılında başlanan uygulama kapsamında; insan sağlığına etki eden ürünlerin,  gerek satışında gerekse ihracatında GMP Belgesi zorunlu tutuluyor.  

Ürünün kalitesi ve güvenilirliğinde belirleyici bir rol oynuyor

Sistem, üretim sürecindeki kaliteyi oluşturmak için belirlenen önemli kriterleri baz alıyor. Bunlar arasında; ürünün çevre ile olan ilişkisi, üretim yeri, kullanılan ekipmanlar ve makineleri, üretim süreçleri, çalışanların niteliklerinin yanı sıra kullanılan hammaddenin özellikleri gibi farklı konu başlıklarını mercek altına alıyor. Ürünün kalitesi ve güvenilirliğinde belirleyici bir rol oynayan GMP standardı, sektörün operasyonel anlamda da gerekliliklere hazır hale getirilmesini de destekliyor. Özellikle insan sağlığı ile ilgili olan gıda, ilaç, kozmetik ve medikal cihaz gibi ürünleri kapsayan bu sistem, sürekli kontrol altında tutularak, denetleniyor. 

Hijyen, GMP’nin ilkelerinin başında yer alıyor

GMP üretim sistemi sayesinde geliştirilen ilaçların, üretim metotları aşamasında güvenilirliği, faydası ve kalite seviyesi üzerinde yüksek güvence sağlaması büyük bir önem taşıyor. Üretim hattındaki kontrolleri yaparak, eksikleri belirlemeye ve bunlar üzerinde aksiyon alınmasına yardımcı oluyor.  Bu kontrollerde ortaya çıkan eksiklerin belirlenmesinden sonra günümüz teknolojisinin getirdiği faydalar kullanılarak, sorunlara çözüm üretiliyor. Hammadde, ürün geliştirme, üretim, paketleme, depolama ve dağıtım çalışmalarında gerçekleştirilmesi gereken ilkeleri içeriyor.  

GMP’nin titizlikle incelediği konulardan biri de hijyen olarak karşımıza çıkıyor. Çalışanlar dahil olmak üzere, üretim tesislerin her noktasının temiz ve düzenli olması, GMP’nin ilkelerinin baş sırasında yerini alıyor. Doğru ekipmanların, malzemelerin kullanılması ve temiz tutulması da denetimlere dahil olarak kontrol ediliyor. GMP standartlarına göre, GMP uygulamaları ve hijyen konularında tüm çalışanları kapsayan eğitimler verilerek, bu eğitim süreci belirli sınavlarla kontrol ediliyor.”    

Bu haber de ilginizi çekebilir: How to Build Food Safety and Quality in Food Industry

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...